Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Грибовицький смітник засипають ґрунтом

Експерти кажуть, що це ще не рекультивація, потрібно спершу дегазувати полігон...

На Грибовицькому сміттєзвалищі стартував процес рекультивації. Минулого тижня міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що, попри незгоду мешканців Грибовичів та Малехова, місто буде робити саночистку полігона власними силами. Мовляв, часу немає, сміттєва гора може в будь-яку хвилину знову обвалитися.

Як розповів “ВЗ” громадський активіст, еколог, депутат Дублянської міської ради Ігор Іванюк, на Грибовицьке сміттєзвалище завозять будівельний ґрунт, який беруть у Малехові. ґрунтом засипають ділянки зі сміттям, але гору, де влітку стався обвал, не чіпають. Експерти кажуть, небезпечний схил варто підсипати, щоб не було повторної трагедії. Серед ідей, чим укріпити сміттєву стіну — ґрунт, сміття. “Рекультивація якось дивно відбувається, — каже пан Ігор. — Привезуть ґрунт і все. Це несистематично! Місцеві наразі не блокують роботи. Цього тижня ініціативна група мешканців Грибовичів та Малехова хоче зібратися на засідання, щоб вирішити, як діяти далі. Бо зараз щось все затихло”.

Депутат Жовківської райради, голова депутатської комісії з питань сільського господарства, екології та раціонального використання природних ресурів Ігор Муравський додав: “Те, що відбувається у Грибовичах, не можна назвати рекультивацією. Це має бути складний комплекс робіт, який включає дегазацію, укриття спеціальною плівкою, засипання ґрунтом до 60 сантиметрів. Паралельно варто очищувати озера з інфільтратом. Бо під час дегазації інфільтрат буде накопичуватися. Нового проекту рекультивації смітника ми не побачили. Є старий проект за 2013 рік, але з певними змінами та доповненнями. Цей проект не пройшов етапу погоджень необхідних служб: ні державної екологічної служби, ні держпромслужби. Немає висновків незалежних фахівців. Як можна проводити рекультивацію за проектом, якого де-факто немає?”.

Ігор Муравський каже, львівська мерія досі не створила спеціальної комісії, яка б розглядала різні проекти саночистки полігона. “Думаю, не одна фірма зголосилася б на такий проект, — міркує пан Ігор. — Вимагаємо створення відкритої конкурсної комісії, щоб проект рекульватиції пройшов усі етапи погод­ження”.

Фото зі сайту «Варіанти»

А тим часом...

У соцмережах не вщухають кепкування на тему львівського сміття. Під час злив користувачі публікували фото відходів, що плавають по тротуарах. Тепер активно обговорюють відмову інших регіонів України приймати львівське сміття. Розробили фотожабу у вигляді настільної гри “Пригоди львівського сміття” (на фото), де над картою України красується мер Львова Андрій Садовий. Пан Садовий зображений сумним, бо сміттєва блокада Львова триває, а світла в кінці тунелю не видно.

Схожі новини