Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівська обласна рада просить надати статус національного Львівському історичному музею

  • 13.03.2024, 11:20
  • 312

Львівська обласна рада просить надати статус «національний» Львівському історичному музею

Фото Львівської обласної ради
Фото Львівської обласної ради

У 2023 році виповнилося 130 років з дня заснування Львівського історичного музею — одного з найстаріших і найбагатших музеїв України.

Музей має багаті і славні традиції. Дані про його роботу є з кінця ХІХ ст., коли у 1893 році було засновано Історичний музей міста Львова. У 1940 році Історичний музей міста Львова та Національний музей імені короля Яна ІІІ (заснований у 1908 році) були об'єднані в одну установу — Львівський історичний музей. До його фондів увійшли також окремі колекції розформованих львівських музеїв, зокрема — Музею імені князів Любомирських, Музею Наукового Товариства імені Шевченка, Музею Ставропігійського інституту.

«На сьогодні збірки комунального закладу Львівської обласної ради «Львівський історичний музей» налічують понад 370 тис. музейних експонатів. Окремі пам’ятки є раритетами світового значення. Це, зокрема, рукописні і стародруковані книги ХІІ - ХVІІ ст., найдавніші графічні види Львова ХVІІ - ХVІІІ ст., зброя, меблі, фотосвітлини, печатки, філателія, бони, старовинні ордени багатьох країн Європи й Азії та ін.

Ці колекції формувались упродовж усієї історії музею. Важливу роль в організації комплектування фондових збірок Львівського історичного музею відіграв його перший директор Олександр Чоловський — відомий дослідник, учений, колекціонер.

Важливим напрямом діяльності музею є науково-дослідна та видавнича робота. Дослідження музейних науковців публікуються в збірниках «Наукові записки Львівського історичного музею».

Львівський історичний музей є визнаним науково-методичним центром історичних і краєзнавчих музеїв Західного регіону України.

Щорічно музей відвідують близько 400 тис. осіб — львів'ян і гостей міста, працівники музею організовують понад 100 заходів (виставок, презентацій, едукаційних заходів тощо).

Окремі музейні пам’ятки та колекції експонувались на виставках у Нью-Йорку, Лондоні, Відні, Парижі, Празі, Варшаві та інших містах Європи.

Львівський історичний музей — це скарбниця не тільки національної культурної спадщини, але й спадщини багатьох європейських народів. Музей вже давно перебуває серед провідних музеїв України, Польщі, Литви тощо", — йдеться у зверненні.

На думку депутатів, надання статусу «національний» сприятиме підвищенню іміджу Львівського історичного музею у всеукраїнському та міжнародному культурно-мистецькому просторі, престижу та популяризації української культури у світі.

У складних умовах сьогодення працівники Львівського історичного музею служать у Збройних Сил України, а також докладають значних зусиль для успішного ведення музейного фонду — збереження пам’яток світової культурної спадщини, поповнення фондових колекцій артефактами, зокрема із зони бойових дій, популяризації іміджу України у світі.

У 2022 році Музей став прихистком для пам’яток з інших музеїв України, що були під загрозою знищення російськими окупантами. Російські агресори, розуміючи, яку роль відіграють музеї у національно-патріотичному вихованні, збереженні традицій, культурної спадщини, зміцненні духу народу, вибирають їх цілями для удару.

Так, 1 січня 2024 року росія цілеспрямовано знищила сектор Львівського історичного музею — Історико-меморіальний музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича, влучивши шахедами в будинок, останню штаб-квартиру легендарного командувача УПА.

Надання статусу «національний» комунальному закладу Львівської обласної ради «Львівський історичний музей» буде гідною відповіддю російському агресору і свідченням незламності українського духу.

Депутати Львівської обласної ради переконані, що Львівський історичний музей є гордістю як нашої області, так і всієї України, та гідний називатися «національним».

Схожі новини