Передплата 2024 «Добра кухня»

Стюардес із «зайвою» вагою знімуть із рейсів

У такий спосіб китайська авіакомпанія бореться за «привабливий імідж співробітників»

Цим стюардесам Hainan Airlines худнути начебто не треба... Фото shine.cn
Цим стюардесам Hainan Airlines худнути начебто не треба... Фото shine.cn

Найбільша приватна авіакомпанія Китаю, Hainan Airlines, повідомила, що її стюардеси, вага яких перевищує «стандартну», будуть відсторонені від польотів. Юристи вбачають у цьому «дискримінацію за статевою ознакою».

У інструкції щодо поліпшення професійного іміджу, оприлюдненій авіакомпанією Hainan Airlines, «стандартну вагу» стюардес рекомендують визначати за такою формулою: «зріст у сантиметрах мінус 110 = стандартна вага у кілограмах». (Для прикладу, за цією формулою стюардеса зростом 165 см повинна важити не більше 55 кілограмів).

Якщо «зайва» вага перевищить «стандартну» на 5−10%, стюардесі нададуть 30 днів для «самостійного схуднення». Протягом цього часу її вагу щотижня контролюватимуть. Після цих 30 днів стюардеса муситиме прибути до офісу авіакомпанії в однострої, — аби пройти контрольне зважування й одержати оцінку спеціальної комісії. Якщо з’ясується, що стюардеса не лише не схудла, а й потовстішала (тобто її вага перевищує «стандартну» на понад 10%), таку співробітницю негайно звільнять.

Запровадження нових правил Hainan Airlines аргументує необхідністю підтримувати «візуально привабливий імідж» співробітників авіакомпанії.

Як реагують стюардеси Hainan Airlines?

Одна з них, бортпровідниця Хуанг, розповіла shine. cn, що нормативні стандарти для стюардів і стюардес зосереджені головно на авіаційній безпеці, а щодо їхньої ваги жодних обмежень ніколи не було.

«Якщо авіакомпанія позбавляє стюардес із „надмірною“ вагою права працювати, причому виключно з міркувань їхньої зовнішньої привабливості, то це однозначно дискримінація», — вважає Хуанг.

У етері Національного радіо Китаю юристи назвали дії Hainan Airlines «незаконними й необґрунтованими». І припустили, що стюардеси авіакомпанії спробують захистити свої права, оскільки «так виглядає, що нові правила є проявом дискримінації за статевою ознакою». І справді, вагу стюардів авіакомпанії Hainan Airlines чомусь не перевірятимуть…

Як нагадує Reuters, на відміну від Заходу, де авіаційним бортпровідникам платять порівняно небагато (і не вимагають від них вищої освіти), у Китаї стюарди й стюардеси заробляють як для КНР цілком пристойно. Тож китайцям, аби їх узяли на цю роботу, потрібні не лише приваблива зовнішність, а й освітній ступінь бакалавра й пристойний рівень знання англійської мови.

Схожі новини