Передплата 2024 ВЗ

Посол: "США не розслідують втручання України у вибори 2016 року"

  • 27.07.2017, 09:11
  • 4 510

У США не проводиться розслідування щодо втручання України в президентські вибори минулого року.

Про це в ефірі "Радіо-Ера" заявив посол України у США Валерій Чалий.

Він зазначив, що посольство більш за все зацікавлене в розслідуванні щодо втручань України в американські вибори. За його словами, воно необхідно для того, щоб зрозуміти, чому у деяких американських ЗМІ з’явились фейкові статті щодо цього.

"Америка важлива, але всі розмови про кампанію можуть відволікати від стратегічного бачення спільних цілей у майбутньому", - наголосив Чалий.

Він також розповів, що представники посольства відслідковували ситуацію в обох штабах під час минулорічної кампанії та контактували на з’їздах двох партій, щоб в майбутньому мати взаємодію з будь-якою адміністрацією США.

Washington Post: "Заяви Трампа про втручання України у вибори є поверховими"

Свідчень про санкціоновані керівництвом України спроби вплинути на вибори немає.

Заяви президента США Дональда Трампа щодо можливого втручання України у виборчий процес у Сполучених Штатах з метою допомогти перемогти кандидату від Демократичної Партії Гілларі Клінтон є поверховими. Про це йдеться у матеріалі американського видання The Washington Post.

Зокрема, у виданні зазначають, що твердження Білого дому про те, що американка українського походження Олександра Чалупа нібито збирала в українському посольстві компромат на Пола Манафорта для передачі штабу Клінтон, не має підтвердження.

"Чалупа, можливо, працювала з деякими посадовими особами посольства, однак немає жодних доказів того, що Комітет Демократичної партії отримував і використовував інформацію, зібрану нею, або що українці координували розслідування з Комітетом", - пише видання.

Наголошується також на тому, що у справі про втручання Росії американські спецслужби виявили, що президент РФ Владімір Путін ініціював незаконні хакерські атаки і викрадення інформації з метою втрутитися у вибори в США та підірвати демократичну систему. Свідчень про санкціоновані керівництвом України спроби вплинути на вибори немає.

При цьому немає доказів того, що учасники передвиборчої кампанії Клінтон мали контакти з українським урядом. Тим часом є документовані докази того, що син Трампа Дональд, зять Джаред Кушнер і колишній голова кампанії Манафорт, зустрілися з російським адвокатом у спробі отримати компромат на Клінтон від російського уряду.

У Washington Post звернули увагу на те, що Путін наказав хакерам зламати комп’ютерні системи американських політичних організацій. Чалупа ж, у свою чергу, проводила розслідування щодо Манафорта самостійно, а не під керівництвом Демократичної партії, а відомості про виплати Манафорту в книзі чорної бухгалтерії Партії регіонів були оприлюднені як частина розслідування в Україні, а не отримані незаконно.

Посольство України в США спростовує звинувачення Трампа

Уряд України не допомагав жодному з кандидатів на президентських виборах в США в 2016 році.

Таку заяву зробило посольство України в США у вівторок у Twitter.

"Відповідально заявляємо: Уряд України не допомагав жодному з кандидатів на Виборах 2016. Ми вдячні США за двопартійну підтримку України", — йдеться в повідомленні.

Трамп заявив про саботаж Україною його виборчої кампанії

Президент США Дональд Трамп вважає, що генеральному прокурору США слід провести розслідування щодо спроб України саботувати його виборчу кампанію.

Про це президент США у вівторок написав у своєму Twitter.

На думку Трампа, Україна намагалася сприяти перемозі його опонентки Гілларі Клінтон.

"Українські спроби саботувати кампанію Трампа — "тихо працюють, щоб підштовхнути Клінтон". То де ж розслідування, генеральний прокуроре?" - написав Трамп.

Трамп додав, що генпрокурор Сеншс зайняв дуже слабку позицію щодо злочинів Гілларі Клінтон та витоку Intel.

Джерело: Європейська правда

Схожі новини