Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Імпічмент через... «шаманку»

Екс-президент Південної Кореї надто довіряла своїй подружці. А та «нагинала» бізнесменів, аби ті давали хабарі, – і витрачала їх на свої потреби...

Конституційний суд Південної Кореї затвердив рішення парламенту країни про відсторонення від влади президента Пак Кин Хе. Позачергові президентські вибори призначено на 9 травня. 65-річна Пак покинула президентську резиденцію, Блакитний дім, і повернулася до свого будинку в престижному сеульському районі Гангнам. А невдовзі екс-президент, яку звинувачують у корупції, може опинитися за ґратами.

Конституційний суд мав два місяці на те, аби встановити, чи груднева постанова парламенту, якою екс-президента усунули від влади, є законною. Протягом цих двох місяців тисячі південних корейців щовечора збиралися в центрі Сеула, вимагаючи відставки Пак Кин Хе.

“Я виявилася не здатною виконати покладені на мене президентські обов’язки, - визнала Пак Кин Хе. - Готова за це відповісти. Упевнена, що істину буде встановлено”, - заявила Пак після вироку конституційного суду. Хоча екс-президент вибачилася перед громадянами Південної Кореї за надмірну довіру до своєї подружки Чхве Сун Сіль, своєї провини у причетності до корупції екс-президент не визнає. Поки Пак мала президентський імунітет, не дозволяла обшукати свій кабінет. Зараз, одначе, екс-президент мусить співпрацювати зі слідством. Її противники вимагають, аби Пак Кин Хе негайно взяли під варту.

На лаві підсудних екс-президент може приєднатися до своєї приятельки Чхве Сун Сіль, яка є звинуваченою у тій же справі про корупцію. Пак Кин Хе надто довіряла своїй подружці, бо вважала, що та має окультні здібності. Така собі придворна шаманка... Живучи у Блакитному домі, Чхве, не маючи жодних офіційних повноважень, одержала доступ до секретної інформації. Подружка президента, стверджує звинувачення, також підправляла тексти її виступів і впливала на важливі рішення глави держави... Користуючись “спиною” екс-президента, Чхве організувала дві фундації. І вимагала від керівників потужних південно­корейських компаній, аби ті переводили на рахунки цих фундацій великі суми. Ці гроші Чхве використовувала на власні потреби. Зокрема, на утримання своєї дорослої доньки, яка живе в Данії, займаючись там кінним спортом.

Після арешту “шаманки” за ґрати потрапив глава електронної корпорації Samsung Лі Чже Ен. Йому і ще чотирьом топ-менеджерам компанії прокуратура “шиє” звинувачення в корупції... Samsung уже розформував свій офіс “стратегії майбутнього”. Саме співробітників цього відділення корпорації звинувачують у корупційній “співпраці” з фондами президентської “шаманки”.

Вирок конституційного суду став кінцем кар’єри Пак Кин Хе, консервативного політика, яка впевнено перемогла на президентських виборах 2012 року. Для виборців старшого покоління її батько, президент Пак Чун Хе, вбитий 1979 року шефом власної розвідки, був героєм. Симпатію до батька ці виборці перенесли на його доньку... Натомість ліві політики та їхні прихильники вважають Пака жорстоким диктатором.

До 9 травня, коли в Південній Кореї відбудуться позачергові президентські вибори, обов’язки глави держави виконує прем’єр-міністр Хван Ге Ан. Але фаворитом майбутніх виборів є не він, а головний політичний противник екс-президента - юрист, представник Демократичної партії Мун Чже Ин. За нього, кажуть соціологи, хочуть голосувати близько 36% виборців, а за в. о. президента - лише 14%.

За правління Пак Кин Хе Південна Корея зблизилася зі США й гостро критикувала тоталітарний комуністичний режим КНДР. Допомогу для Північної Кореї було зупинено. Сеул, якому загрожує ядерна зброя Пхеньяна, готувався до встановлення американської системи ПРО. Мун каже, у випадку своєї перемоги він може це рішення переглянути. А ще головний фаворит президентської кампанії обіцяє здійснити візит до... КНДР. Схоже, авантюра з “шаманкою” може коштувати Південній Кореї дорого...

Схожі новини