Передплата 2024 «Добрий господар»

Проти «антиміграційного» закону Трампа підписалися понад 900 дипломатів світу

  • 31.01.2017, 15:24
  • 4 729

Трамп підписав найбільш суперечливий наразі указ, який спричинив хвилю протестів та обурень по всьому світу.

Державний департамент США отримав службову записку за підписом понад 900 американських дипломатів з усього світу, в якій вони висловили протест через тимчасові імміграційні обмеження, застосовані президентом Дональдом Трампом щодо семи переважно мусульманських країн.

Про це повідомляє CNN.

Як зазначається, свою незгоду з офіційною політикою дипломати висловили за допомогою надсилання листів у системі, призначеній для внутрішнього користування.

"Пам'ятка незгодних" попереджає, що нова імміграційна політика не гарантує Америці безпеку, але водночас завдасть шкоди зусиллям із запобігання терористичним актам.

Раніше представник Білого дому Шон Спайсер, коментуючи невдоволення дипломатів, заявив, що американські чиновники, які не згодні з міграційною політикою президента США Дональда Трампа, мають розуміти, що "йдеться про безпеку Америки", а якщо вони не згодні, то можуть залишити свої посади.

Дипломати зазначили, що політика Трампа "йде врозріз з основними американськими цінностями".

Американські правозахисники зібрали рекордну суму пожертв через укази Трампа

Американський союз захисту громадянських свобод за один вікенд отримав близько $24 млн пожертв, що в 6 разів більше, ніж організація зазвичай збирає впродовж року

Про це повідомляє Deutsche Welle

За словами представників організації, суми пожертв різко зросли після появи антимігрантських указів президента США Дональда Трампа про заборону в'їзду до США сирійських біженців, а також громадян 7 країн з переважно мусульманським населенням.

Американський союз захисту громадянських свобод був створений майже сотню років тому. На сьогоднішній день в лавах організації перебуває близько 750 тис. осіб. Головними завданнями ACLU є захист свободи слова, недоторканності приватного життя, прав сексуальних меншин і права на аборт. Організація виступає проти смертної кари і поліцейського насильства. ACLU щорічно бере участь в тисячах судових процесів, результат яких може, на думку правозахисників, призвести до ущемлення громадянських прав і свобод.

Водночас корпорація Google підтвердила інформацію американського видання USA Today про створення спеціального фонду, кошти якого будуть спрямовані чотирьом правозахисних організацій - ACLU, Центру з надання правової допомоги мігрантам (ILRC), Міжнародному комітету порятунку та Управлінню Верховного комісара ООН з прав людини. Корпорація повідомила, що перерахує в цей фонд $2 млн. У керівництві корпорації заявили, що стурбовані тим, який вплив можуть надати міграційні укази Дональда Трампа на співробітників Google та членів їх сімей.

Трамп звільнив в.о. генпрокурора США за критику міграційного указу

Президент США Дональд Трамп звільнив виконувачку обов'язків генерального прокурора і міністра юстиції країни Саллі Єйтс, яка відмовилася виконувати указ про імміграцію.

Про це повідомляє CNN.

"В.о. генпрокурора Саллі Єйтс зрадила Міністерство юстиції", - йдеться в повідомленні прес-служби Білого дому.

Відзначається, що новим керівником мін'юсту США призначений окружний прокурор зі Східного округу штату Вірджинія Дана Боенте.

Шварценеггер назвав божевільним міграційний указ Трампа

Екс-губернатор американського штату Каліфорнія і голлівудський актор Арнольд Шварценеггер розкритикував міграційний указ президента США Дональда Трампа.

Про це повідомляє The Hill.

"Це неймовірно, і ми виглядаємо нерозумно, коли Білий дім слабо підготовлений до таких урядових розпоряджень", - заявив Шварценеггер.

На його думку, існує інший шлях досягнення подібних цілей. Крім того, Шварценеггер наголосив, що указ повинен був бути узгоджений з Мін'юстом і Міністерством національної безпеки США.

Прокурор Вашингтона подає позов на Трампа через указ про мігрантів

Прокурор Вашингтона Боб Фергюсон оголосив про подачу позову у Федеральний окружний суд через міграційну політику, відповідачем по цій справі виступає президент Дональд Трамп, передає Еспресо.

Про це повідомляється на сайті прокуроратури штату Вашингтон.

Прокурор вважає порушенням Конституції указ Трампа про заборону на в'їзд у Штати громадянам семи країн з переважно мусульманським населенням.

Фергюсон також збирається вимагати тимчасово призупинити дію цього указу.

"Ніхто не стоїть вище закону, навіть - президент", - зазначається в анонсі прокурора.

Прокурор вважає, що дане міграційне розпорядження порушує основний закон, що гарантує рівність і однакове ставлення до всіх релігій, а також - конституційне право людей на справедливий судовий розгляд і суперечить Федеральному закону про імміграцію та громадянство.

Крім Трампа, відповідачами за цим позовом стануть високопоставлені чиновники його адміністрації і Міністерство внутрішньої безпеки, якому підпорядковується прикордонна служба.

Комісія ЄС перевірить указ Трампа про заборону в'їзду мігрантів у США

Європейська комісія вивчає законність указу президента США Дональда Трампа про заборону в'їзду в країну громадянам семи мусульманських держав.

Про це повідомляє EUobserver.

"Ми хочемо отримати гарантії, що немає ніякої дискримінації для наших громадян", - зазначили у комісії.

Йдеться про громадян ЄС, які мають паспорт і потрапили під список заборонених країн.

США ускладнили видачу віз росіянам після указу Трампа про мігрантів

США змінили правила видачі повторних віз громадянам Росії після указу президента Дональда Трампа про посилення правил в'їзду в країну.

Про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на посольство США у Росії.

За новими правилами, щоб отримати без співбесіди ділову, туристичну, транзитну або журналістську візу (типи B1/B2, C1/D і I), необхідно подати документи не пізніше 11 місяців після закінчення попередньої візи. Раніше цей термін становив 47 місяців.

Як пояснили в посольстві США, зміни пов'язані з припиненням відповідно до указу Трампа програми Visa Interview Waiver, за якою неіммігрантські візи можна отримувати повторно без співбесіди.

Facebook, Google, SpaceX та Apple виступили проти "імміграційної заборони" Трампа

Сергій Брін, Тім Кук, Марк Цукерберг і Ілон Маск виступили проти "імміграційного заборони" президента США Дональда Трампа

Про це повідомляє Ain.ua.

Зазначається, що відразу кілька найвідоміших CEO IT-компаній розкритикували одне з останніх рішень Трампа про іммігрантів: заборона на видачу віз жителям 7 мусульманських країн (Іраку, Ірану, Лівії, Сирії, Сомалі, Судану і Ємену), а також заборона прийому біженців.

Співзасновник Google Сергій Брін, чия сім'я переїхала в США з СРСР, приєднався до акції протесту в аеропрорту Сан-Франциско: "Я тут, тому що я теж біженець".

Офіційний Google також прокоментував рішення президента. CEO компанії Сундар Пічаї (також іммігрант) написав у листі всім співробітникам: "Нас засмучує той ефект, який надасть цей указ ... Боляче бачити ту особисту ціну, яку наші колеги заплатять за це рішення. Ми завжди публічно висловлювали свої погляди на імміграцію і будемо продовжувати це робити".

Керівництво компанії не обмежилася словами і запустило фонд на $4 млн на підтримку біженців, причому половина суми - з коштів компанії, надають співробітники.

Засновник Facebook Марк Цукерберг публічно розкритикував рішення президента.

"Мої предки походили з Німеччини, Австрії та Польщі. Батьки Прісцилли - біженці з Китаю і В'єтнаму. США - це нація іммігрантів і ми повинні пишатися цим. Як і багатьох з вас, мене турбує вплив недавніх указів, підписаних президентом Трампом. Потрібно охороняти безпеку цієї країни, але варто концентруватися на людях, які дійсно представляють загрозу ... ".

Ілон Маск, засновник Tesla Motors і SpaceX, також прокоментував заборону: "Повна заборона в'їзду для громадян з певних мусульманських країн - не кращий спосіб боротися з проблемами країни".

З приводу гучного рішення висловився і CEO Apple Тім Кук, правда, не публічно, а в листі, розісланому співробітникам. Лист процитували багато видань, його основна думка: "Ми не підтримуємо таку політику".

Рішення президента розкритикували CEO Uber Тревіс Каланік, президент Y Combinator Сем Альтман (також був помічений на мітингу), CEO Airbnb Брайан Ческі і багато інших.

Парламент Іраку заборонив американцям в'їжджати до країни

Парламент Іраку схвалив законопроект, що вводить заборону на в'їзд до країни громадян США.

Заборона, як говориться в документі, вводиться на 90 днів, інформує Politico.

Законопроект, названий "мірою у відповідь" на заборону, введену США, був ухвалений більшістю голосів.

Документ передали в уряд два депутати парламенту Іраку.

Зараз невідомо чи поширюватиметься тимчасова заборона на в'їзд на американських військових, співробітників неурядових і гуманітарних організацій, персонал нафтових компаній, а також інших громадян США, які відвідують Ірак з діловими візитами.

Starbucks пообіцяв працевлаштувати 10 тисяч мігрантів після указу Трампа

Генеральний директор компанії Starbucks Говард Шульц пообіцяв надати роботу у своїй мережі кав'ярень 10 тисячам мігрантів в 75 п'яти країнах світу.

Про це повідомляє Reuters.

Це рішення стало відповіддю на указ президента США Дональда Трампа про тимчасову заборону на в'їзд в країну громадянам деяких країн.

У листі до співробітників Starbucks Шульц пообіцяв зробити все можливе, щоб підтримати постраждалих працівників.

За його словами, компанія сфокусується на прийомі на роботу людей, які працювали з американською армією в якості перекладачів та обслуговуючого персоналу.

Шульц також закликав клієнтів кав'ярень не приносити до закладу зброю і не заводити розмови про міжрасові стосунки.

Він додав, що в разі скасування закону про доступну медичну допомогу, більш відомого як Obamacare, співробітники Starbucks зможуть отримати медичне страхування через компанію.

Ліга арабських держав просить Трампа передумати щодо мігрантів

Ліга арабських держав (ЛАД) висловила стурбованість політикою нового президента США Дональда Трампа щодо обмежень на в'їзд мусульман у США.

Про це повідомляє агентство "Анадолу".

Генеральний секретар ЛАД Ахмед Абу Аль-Гайт закликає Трампа до перегляду своєї позиції з цього питання. На його думку, політика Трампа суперечить позитивними процесами, які мали місце в останнє десятиліття у світі.

"Рішення Дональда Трампа наносять удар по єдності сімей та зв'язків між народами США та арабських країн в цілому", - зазначив Ахмед Абу Аль-Гайт.

Генеральний секретар ЛАД вважає, що беручи до уваги масштаби трагедії в Сирії, заборона на в'їзд сирійців у США викликає занепокоєння.

"Король жахів" Стівен Кінг обрушився з критикою на Трампа

Своїми діями в якості президента американський лідер Дональд Трамп шкодить державі.

Про це знаменитий письменник Стівен Кінг написав на своїй сторінці у Twitter.

Кінг порівняв президента США Дональда Трамп з негідником, який умисно порушує роботу добре налагодженого механізму - сучасних Сполучених Штатів.

"Уявіть хулігана, який насипає цукор в бензобак дорогої і доглянутої машини. Трамп - той самий хуліган. Америка - машина", - написав Кінг.

Трамп розповів, коли громадянам 7 мусульманських країн скасують заборону на в'їзд

Видачу віз до США громадянам 7 мусульманських країн, призупинену президентом Дональдом Трампом, відновлять за 90 днів.

Про це заявив новий американський лідер, передає Радіо Свобода.

За словами Трампа, американській владі потрібен час на впровадження нових заходів безпеки. При цьому він наголосив, що заборона не є дискримінаційною за релігійною ознакою та підкреслив, що громадянам інших 40 мусульманських країн, як і раніше, видають візи.

"Це не заборона для мусульман, як фальшиво повідомляють засоби масової інформації. Йдеться не про релігію, а про терор і безпеку нашої країни", - сказав Трамп.

Авіакомпанії світу змінюють склади екіпажів через "мусульманську заборону" Трампа

Авіакомпанії світу переглядають склад екіпажів на рейсах в США в зв'язку із забороною на в'їзд до них громадян з Іраку, Ірану, Ємену, Лівії, Сирії, Сомалі, Судану на 90 днів

Про це пише The Wall Street Journal.

Так, авіакомпанія Emirates (ОАЕ, Дубай), що займає перше місце в світі за обсягом міжнародних пасажирських авіаперевезень, оголосила про виключення громадян цих держав з числа пілотів і бортпровідників на повітряних судах, що прямують до США.

Etihad Airways (ОАЕ, Абу-Дабі) зазначила, що наразі заборона не зачіпає її співробітників, однак вона вживає заходів, щоб не допустити виникнення проблем в найближчі тижні. У президентській адміністрації США не виключають, що заборона може бути розширена і на інші країни.

Крім того, авіакомпанії в Європі, Азії та Африці змушені відмовляти в допуску на борт пасажирам, що є громадянами держав, які підпадають під заборону. За даними, Air France-KLM, за суботу та неділю кількість таких пасажирів перевищила 20 осіб.

Представники EgyptAir заявили, що введені США обмеження не вносять достатньої ясності в питання про те, кого можна допускати до польоту, тому авіакомпанія почала направляти списки пасажирів американській владі заздалегідь, щоб отримати підтвердження.

У США генпрокурори 16 штатів засудили антиміграційний указ Трампа

Генеральні прокурори 16 штатів США засудили міграційний указ нового президента США Дональда Трампа, який забороняє в’їзд до Штатів громадянам семи мусульманських країн.

Про це йдеться у спільній заяві прокурорів, оприлюдненій на сайті Генеральної прокуратури штату Вашингтон.

Під заявою підписалися генеральний прокурор штату Вашингтон Боб Фергюсон і генеральні прокурори штатів Каліфорнія, Коннектикут, Гаваї, Іллінойс, Айова, Мен, Меріленд, Массачусетс, Нью-Мексико, Нью-Йорк, Орегон, Пенсільванія, Вермонт, Вірджинія та округу Колумбія.

"Як головні захисники прав та свобод для більш ніж 130 мільйонів американців та іноземних громадян у нашій державі, ми засуджуємо неконституційне, антиамериканське і незаконне розпорядження президента Трампа і будемо працювати разом, щоб гарантувати повагу до Конституції з боку федерального уряду, який повинен поважати нашу історію, як країни іммігрантів, і не порушувати прав будь-кого через їхню національність або віру", - йдеться у тексті заяви.

"Релігійна свобода була і завжди буде засадничим принципом для нашої країні, і жоден президент не може змінити цю істину", - зазначають підписанти документу.

Прокурори також привітали рішення кількох федеральних суддів США, які призупинили дію указу.

Також вони висловили впевненість у тому, що указ буде, зрештою, скасований.

"Ми впевнені, що указ буде в кінцевому підсумку скасований судом. Водночас ми готові працювати для того, аби якомога менше людей постраждали від хаосу, створеного цим указом", - резюмують прокурори.

Google просить співробітників повернутися в США через указ Трампа

Інтернет-компанія Google закликала своїх співробітників, які знаходяться за межами США, повернутися в країну якомога швидше.

Про це пише BBC з посиланням на Bloomberg.

У компанії вважають, що від нових указів Трампа можуть постраждати понад 100 співробітників компанії.

Офіційно Google не коментує повідомлення про необхідність якнайшвидшого повернення співробітників. Однак копія повідомлення також виявилася в розпорядженні агентства Bloomberg.

"Боляче дивитися, як з-за цього указу президента наші колеги несуть особисті втрати", - йдеться в повідомленні генерального директора компанії Сундара Пічаї.

У прес-службі компанії повідомили, що стурбовані цим указом Трампа і будь-якими іншими пропозиціями, які накладають обмеження на співробітників компанії і їхні сім'ї.

У компанії також побоюються, що новий указ також може створити бар'єри для залучення талановитих фахівців з інших країн до США.

Речник Трампа: «Список небажаних країн в США створила адміністрація Обами»

Список семи країн, громадянам яких зараз заборонений в'їзд до США, створила ще адміністрація Барака Обами.

Про це заявив речник президента США Шон Спайсер під час інтерв'ю телеканалу ABC News.

"Є ще 46 інших країн, які не увійшли до цього списку, і я думаю, це важливо зазначити. Йдеться про Алжир, Йорданію, Кувейт, Оман або ОАЕ. Це 46 країн з переважно мусульманським населенням, яких немає в цьому списку. Зазначені сім країн були визначені ще адміністрацією Обами як такі, що потребують подальшого уважного вивчення щодо подорожей", - заявив речник Трампа.

Він декілька разів підкреслив, що саме адміністрація попереднього президента визначила необхідність подальших обмежень для подорожей громадян з цих країн до США.

"Безпека американських громадян, безпека нашої країни повинна мати першочергове значення. Це те, що президент зробив вчора для того, щоб переконатися, що люди, яких ми впускаємо в нашу країну, прибувають сюди в мирними намірами і не заподіють нам шкоди", - підкреслив Спайсер.

Він також зауважив, що зараз у Білому домі розглядається можливість розширення списку заборон на інші мусульманські країни, де існують терористичні осередки.

Ріанна назвала Трампа "аморальною свинею" через закриття кордонів

Популярна американська співачка Ріанна назвала Дональда Трампа "аморальною свинею" через підписання ним більш жорстких міграційних законів.

Про це стало відомо з її офіційної сторінки у Twitter.

"Це огидно! Жахливі новини! Америку руйнують прямо на наших очах. Це ж якою аморальною свинею треба бути, щоб імплементувати це", - написала співачка у Twitter.

Ріанна не вказує, з чим саме пов'язана її невдоволення. Ймовірно, мова йде про недавній указ глави держави про запровадження більш жорстких імміграційних правил.

Засновник Google вийшов на мітинг проти Трампа: «Я теж біженець»

На акцію протесту в аеропорт Сан-Франциско прийшов співзасновник Google і президент компанії Alphabet Сергій Брін, який емігрував до Америки з СРСР.

Про це повідомили користувачі соцмереж, передає "Медуза".

На мітингу в аеропорту Брін пробув близько 40 хвилин і практично не спілкувався з журналістами, заявивши лише, що прийшов на акцію як приватна особа.

"Я тут, тому що я біженець", - цитує підприємця журналіст Райан Мак.

Сергій Брін переїхав в США разом з батьками в 1979 році, йому тоді було п'ять років. Сім'я вирішила емігрувати з СРСР через обмеження в області освіті і кар'єри, з якими стикалися в ті роки радянські євреї.

Меркель розкритикувала указ Трампа про мігрантів

Канцлер Німеччини Ангела Меркель розкритикувала указ нового президента США Дональда Трампа щодо заборони на вʼїзд мігрантів з семи мусульманських країн.

Про це пише Der Spiegel.

"Вона (Меркель — ред.) переконана, що навіть необхідність рішучої боротьби з тероризмом не виправдовує того, що всі люди певного походження оголошуються підозрюваними у злочинах", — заявив прес-секретар уряду Штеффен Зайберт.

Також повідомляється, що у федеральному уряді збираються вивчити вплив указу на німецьких громадян з подвійним громадянством.

Видання відзначає, що "Меркель шкодує про таке рішення президента США і висловила свою позицію у телефонній розмові з Трампом".

Як відомо, Женевська Конвенція про статус біженців закликає міжнародне співтовариство до гуманного ставлення до військових біженців.

"Всі держави, що підписали (Конвенцію — ред.) віддані їй, про що канцлер нагадала президенту США в телефонній розмові вчора", — додав Зайберт.

Суд частково заблокував дію антиімміграційного указу Трампа

Суд частково заблокував дію антиімміграційного указу президента США Дональда Трампа, постановивши припинити депортацію біженців, яких заблокували в аеропортах США.

Про це повідомляє AFP.

"Перемога !!!!!! Наші суди сьогодні працювали, як вони повинні, як захист проти зловживання владою, або неконституційної політики і указів", - написав у Twitter Американський союз захисту громадянських свобод (ACLU), чиї адвокати подали в суд на уряд.

Рішення окружної судді США Енн Доннеллі стосується десятків людей, яких за антиімміграційним указом Трампа затримали в аеропортах країни.

Точне число постраждалих залишається неясним, але суддя доручила уряду надати списки всіх осіб, затриманих в аеропортах США відколи указ набрав чинності.

За словами судді Доннеллі, яка була призначена на посаду президентом Бараком Обамою, відправка цих людей назад завдає їм "істотної і непоправної шкоди".

В аеропорту Нью-Йорка почалися протести проти затримання біженців

У міжнародному аеропорту імені Джона Кеннеді в Нью-Йорку кілька десятків активістів організували протест у терміналу аеропорту, закликаючи впустити вимушених переселенців.

Про це повідомляє BBC.

Згідно з повідомленнями присутніх журналістів, деякі мусульмани моляться, в той час як протестуючі скандують: "Ми з біженцями".

Практичні наслідки цього указу поки до кінця не ясні. Як повідомляється, він буде оскаржений в судовому порядку декількома правозахисними організаціями.

Ряд авіакомпаній повідомив своїм пасажирам з семи згаданих в указі Трампа країн, що вони повинні відмовитися від польоту в Америку, якщо у них немає дозволу на проживання в США (Грін-карти) або дипломатичної візи.

Ці країни - Ірак, Іран, Ємен, Лівія, Сирія, Сомалі та Судан.

Трамп підписав указ про припинення прийому сирійських біженців в країну відразу після церемонії вступу генерала Джеймса Маттіса на посаду міністра оборони США в п'ятницю. Також він заморозив на 120 днів програму прийому біженців з інших країн.

"Ми хочемо впускати в нашу країну лише тих, хто підтримує нашу країну і гаряче любить наш народ", - підкреслив Трамп на церемонії підписання, яку транслювали американські телеканали.

Адвокати повідомили про затримання двох чоловіків в аеропорту відразу після підписання указу. Один з них - Ханід Дарвеш - вже на волі. Ця людина служила перекладачем при армії США.

Інший - Хайдер Альшаві - залишається під вартою. Правозахисники назвали арешт обох чоловіків "очевидно нелегальним".

Президент Ірану: «Трамп забув, що Берлінська стіна впала»

Президент Ірану Хасан Роугані піддав критиці антиімміграційну політику свого американського колеги Дональда Трампа, кажучи, що зараз "не час будувати стіни між націями".

Про це Роугані заявив 28 січня на нараді в Тегерані, повідомляє "Радіо Свобода".

"Вони забули, що Берлінська стіна впала багато років тому. Навіть якщо є мури між народами, вони мають бути прибрані", - зазначив Роугані.

Трамп підписав указ щодо обмежень на в'їзд мігрантів у США

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп у п'ятницю підписав два укази, спрямовані на введення нових обмежень для мігрантів, а також перебудову збройних сил США.

Про це він заявив під час церемонії в Пентагоні щодо приведення до присяги нового міністра оборони США, передає "Укрінформ".

"Я створюю нові обмежувальні заходи, щоб відвадити радикальних ісламських терористів від Сполучених Штатів Америки. Ми не хочемо їхньої присутності тут", - так Трамп пояснив мету одного з підписаних розпоряджень, яке має назву "Захист нації від в'їзду іноземних терористів до Сполучених Штатів".

Другий указ, затверджений в п'ятницю Трампом, передбачає стимулювання військових витрат. Крім того, за словами американського президента, він "розпочинає велику перебудову збройних служб Сполучених Штатів".

Трамп також заявив, що адміністрація ініціює розробку плану для побудови нових літаків, кораблів, а також інших нових ресурсів та інструментів для американських військових.

Схожі новини