Передплата 2024 «Добрий господар»

Сирійські ісламісти заявили, що не брали на себе відповідальність за вбивство посла

  • 22.12.2016, 08:50
  • 6 042

Сирійська ісламська організація «Джаїш аль-Фатх») і «Фронт ан-Нусра» заперечили причетність до вбивства російського посла в Туреччині Андрія Карлова.

Раніше турецькі ЗМІ повідомляли, що відповідальність за вбивство російського посла в Туреччині Андрія Карлова взяла на себе коаліція цих двох ісламістських організацій, повідомив ресурс SITE Intelligence Group.

Стало відомо, хто стоїть за вбивством посла Росії в Туреччині

Сирійське угруповання "Джейш аль-Фатх" ("Армія завоювання") взяло на себе відповідальність за вбивство посла Росії в Туреччині Андрія Карлова.

Про це повідомляє Дождь з посиланням на іракський телеканал Al Sumaria.

У заяві керівників об’єднання мовиться, що "це була помста за жінок, дітей і людей похилого віку в Алеппо".

Також в "Джейш аль-Фатх" заявили, що Мевлют Алтинташ, який застрелив Карлова, був одним з членів організації.

Туреччина звинувачує у вбивстві посла РФ послідовників Гюлена

За нападом на посла Російської Федерації Андрія Карлова стоять люди турецького проповідника, який проживає в США, Фетхуллаха Гюлена, якого влада Туреччини звинувачує в організації невдалого військового перевороту в липні 2016 року.

Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу в розмові з держсекретарем США Джоном Керрі, передає агентство Anadolu.

Наголошується, що телефонна розмова відбулася за ініціативою американської сторони.

Крім обговорення замаху на російського посла, сторони також торкнулися теми Сирії. Також Чавушоглу розповів Керрі про процесі врегулювання кіпрського конфлікту.

Через вбивство посла Росії в Туреччині затримали 5 осіб

У Туреччині затримали 5 людей у справі про вбивство російського посла Андрія Карлова.

Про це повідомляє NTV.

Поліція затримала батька, матір, сестру і ще два родича вбивці.

Спецслужби розшукують ще двох можливих спільників нападника.

Мер Анкари назвав убивцю та ймовірних замовників нападу на російського посла

Поліція перевіряє різні версії вбивства.

За вбивством посла РФ можуть стояти ті самі сили, що причетні до атаки на російський літак. Про це у Twitter повідомив мер Анкари Меліх Гегчек.

«Нападник мав на меті зашкодити російсько-турецьким відносинам, за нападом можуть стояти ті самі злочинці, що і за атакою на російський літак на кордоні. Нападник міг бути учасником угруповання «Фето» (угруповання, пов'язане з Фетхулахом Ґюленом). Перевіряється інформація про те, що нападник міг служити в поліції», — написав він.

Водночас агентство AFP із посиланням на мера Анкари повідомляє, що вбивцею посла РФ виявився місцевий поліцейський.

Також перевіряється інформація про можливу причетність нападника до угруповання «Аль-Нусра».

«Перевіряються різні версії, в тому числі й інформація про те, що нападник міг бути членом угруповання «Аль-Нусра», але підтвердження остаточного цьому немає», — сказали в поліції Анкари.

США через убивство російського посла закрили диппредставництво в Анкарі

Громадянам США рекомендують тимчасово утриматися від відвідування посольства.

Сполучені Штати Америки тимчасово закрили своє дипломатичне представництво в столиці Туреччини через вбивство посла Росії Андрєя Карлова. Про це повідомляє в Twitter прес-служба Держдепу США.

"Анкара, Туреччина. Повідомлення про вбивство російського посла в галереї поблизу посольства США. Громадянам США слід уникати відвідання посольства та навколишньої території до подальших розпоряджень", - йдеться в твіті.

В ООН засудили вбивство російського посла в Анкарі

Організація розраховує на притягнення винних до відповідальності.

Організація Об'єднаних Націй засудила вбивство посла Російської Федерації в Туреччині Андрія Карлова, який 19 грудня загинув в результаті нападу в художній галереї в Анкарі. Про це повідомляє Reuters.

«Ми засуджуємо збройний напад на посла РФ в Туреччині. Не може бути ніякого виправдання нападу на дипломата або посла...Ми сподіваємося, що винні будуть притягнуті до відповідальності», — сказав представник ООН Стефан Дюжаррик.

Путін відреагував на вбивство російського посла в Туреччині

Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу за фактом вбивства.

Президент Росії Владімір Путін назвав вбивство посла РФ в Туреччині Андрєя Карлова провокацією, спрямованою на зрив нормалізації відносин двох країн і мирного процесу в Сирії. Про це Путін сказав на зустрічі з главами МЗС РФ і Служби зовнішньої розвідки РФ.

«Скоєний злочин — це безперечно провокація, спрямована на зрив нормалізації російсько-турецьких відносин і на зрив мирного процесу в Сирії, який активно просувається Росією, Туреччиною, Іраном, іншими країнами, зацікавленими у врегулюванні міжсирійського конфлікту», — сказав Путін.

За його словами, відповіддю на це може бути тільки «посилення боротьби з терором». «Бандити це на собі відчують», — пообіцяв він.

Путін заявив, що Слідчий комітет РФ вже порушив кримінальну справу за фактом вбивства, і слідчі негайно вилітають в Анкару для участі в розслідуванні разом з турецькими партнерами».

За його словами, домовленості про спільне розслідуванні досягнуто під час розмови по телефону з президентом Туреччини. «Ми повинні знати, хто направляв руку вбивці», — сказав Путін. Він також зажадав посилити охорону представництв РФ в Туреччині і отримати гарантії безпеки від турецької сторони.

Російський посол помер після нападу в Анкарі

Туреччина обіцяє всебічне розслідування інциденту.

У Міністерстві закордонних справ Російської Федерації підтвердили загибель російського посла в Туреччині Андрєя Карлова після нападу й кваліфікували подію як теракт. Про це журналістам сказала офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова .

"Сьогодні в Анкарі в результаті нападу отримав поранення, від якого помер, посол Російської Федерації в Туреччині Андрєй Гєнадьєвич Карлов. Ми кваліфікуємо подію, що трапилася, як терористичний акт", — зазначила вона.

"Ми перебуваємо в контакті з турецькими офіційними особами, від яких отримали запевнення в тому, що буде проведене ретельне, всебічне розслідування і вбивця буде покараний", — додала Захарова.

В Анкарі кілька разів вистрелили в російського посла

Посол отримав важкі поранення.

У понеділок, 19 грудня, на виставці в Анкарі в російського посла в Туреччині Андрєя Карлова вистрелили кілька разів. Про це повідомляють турецькі ЗМІ.

Зазначається, що Карлов виступав з промовою на церемонії відкриття фотовиставки, тоді як озброєний злочинець відкрив по ньому вогонь.

Посол був важко поранений і терміново доставлений до лікарні.

У МЗС РФ підтвердили інформацію про вогнепальне поранення посла. Повідомили, що йому намагаються надати медичну допомогу на місці події.

Чоловік, який атакував російського посла в Анкарі, за попередніми даними, нейтралізований турецькими спецслужбами. Про це повідомили російські ЗМІ з посиланням на джерело в Міноборони Туреччини.

"За попередніми даними, нападник застрелений", — повідомило джерело.

Офіційного підтвердження цієї інформації наразі немає.

Тим часом, турецькі спецслужби перевіряють інформацію одного зі свідків про те, що нападник проник в будівлю, представившись поліцейським.

"Є інформація від одного зі свідків, що зловмисник представився при вході поліцейським, показавши відповідний документ. Ця інформація перевіряється", — сказало джерело.

Раніше повідомлялося, що в результаті нападу посол Росії отримав серйозне вогнепальне поранення.

За даними турецького телеканалу NTB, під час атаки постраждали ще три людини.

У МЗС РФ підтвердили інформацію про вогнепальне поранення посла. Повідомили, що йому намагаються надати медичну допомогу на місці події.

"На жаль, не підтверджується те, що посол перебуває в госпіталі. Йому намагаються надати допомогу на місці в зв'язку з тим, що бійня продовжується безпосередньо там, де вона почалася", — сказала офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова журналістам.

На місце події в Анкарі, де було скоєно напад на посла Росії в Туреччині Андрєя Карлова прибув глава турецького МВС Сюлейман Сойлу, повідомляє інтернет-портал турецької газети "Хюррієт".

Схожі новини