Передплата 2024 ВЗ

У Білому домі знову «засяде» Клінтон?

На те, щоб жінка стала кандидатом у президенти від однієї з двох головних партій, Америка чекала понад 200 років

Колишня держсекретар США Гілларі Клінтон оголосила себе кандидатом у президенти від Демократичної партії. Після “праймеріз” (“пристрілочних” виборів), які відбулися у вівторок, 7 червня, у шести штатах, Клінтон забезпечила собі підтримку стількох делегатів партійного з’їзду, скільки буде необхідно для її “автоматичного” висунення. Але суперник Клінтон у боротьбі за номінацію від демократів, сенатор-“соціаліст” Берні Сандерс, не здається. Каже, до липневого з’їзду у Філадельфії “суперделегати” (партфункціонери, що теж мають право голосу на з’їзді) ще можуть передумати...

У штабі Берні Сандерса повідомлення ЗМІ про заздалегідь визначену перемогу Гілларі Клінтон називали “поспішними”. Напередодні вівторкових “праймеріз” сенатор, який є фаворитом наймолодших прихильників Демократичної партії, на багатотисячних мітингах на свою підтримку обіцяв боротися аж до липневої конференції у Філадельфії. Головний аргумент прихильників Сандерса - саме він, а не Клінтон, зможе впевнено перемогти в листопаді кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа. У штабі Сандерса оперують даними останніх соцопитувань, згідно з якими Клінтон має лише два відсотки голосів переваги над Трампом (статистична похибка), тоді як Сандерс - аж десять відсотків.

Сандерс сподівається, що на партконференції зможе переконати “суперделегатів” проголосувати за нього, тому старався показати на вівторкових ”праймеріз” якомога кращий результат. Утім, революції Сандерс не зробив. Клінтон перемогла у Нью-Джерсі, Нью-Мексико та Південній Дакоті, і лідирувала у найбільшому й найнаселенішому штаті, Каліфорнії (після підрахунку чверті голосів). «Завдяки вам ми досягли значних висот», - заявила Клінтон після “праймеріз”, виступаючи перед своїми прихильниками у нью-йоркському Брукліні. Колишня держсекретар також закликала прихильників Сандерса підтримати її у листопаді, коли вона вийде на прю з Трампом.

Заокеанські експерти схиляються до того, що впертість Сандерса “розтане”, і врешті-решт той закличе своїх послідовників підтримати Клінтон. Кілька днів тому Сандерсові телефонував президент США Барак Обама. Очевидно, рекомендував не розпорошувати сили демократів і підтримати Гілларі... Як передбачають оглядачі, Обама невдовзі зробить заяву про підтримку дружини екс-президента Клінтона.

Якраз напередодні вівторкових “праймеріз” виповнилося вісім років із того дня, коли Гілларі Клінтон заявила, що “колись жінка увійде до Білого дому як президент”. На те, аби представниця прекрасної статі стала кандидатом у президенти від однієї з двох головних політичних сил США, Демократичної чи Республіканської партій, Америка чекала понад 200 років... Клінтон назвала свою номінацію “наріжним каменем” в історії боротьби американських жінок за повне рівноправ’я. “Тепер про те, що їхні діти можуть стати в майбутньому президентами, американські батьки зможуть казати не лише своїм синам, а й донькам”, - наголосила Клінтон. Говорячи про нинішню перемогу Гілларі Клінтон, американські медіа згадують про поразки, яких вона зазнавала в минулому. 1980 року її чоловік, Білл Клінтон, тодішній губернатор штату Арканзас, несподівано програв вибори (не обрали на другу каденцію). Гілларі допомогла Біллові “оклигати”, і через два роки той знову став губернатором. А під кінець 90-х років минулого століття, коли Білл Клінтон уже був президентом, вибухнув скандал зі стажеркою Білого дому Монікою Левінскі. Клінтон збрехав під присягою (казав, що не мав із Монікою сексу, а насправді мав - оральний), і через це президентові загрожував імпічмент... У ті нелегкі для Білла часи Гілларі, хоч їй було важко, підтримала чоловіка.

І нарешті, вісім років тому Гілларі Клінтон програла боротьбу за президентську номінацію від демократів молодому Бараку Обамі... Утім, Гілларі не впала у розпач, а прийняла пропозицію свого переможця і стала державним секретарем США. Зовнішньополітичним відомством Сполучених Штатів Клінтон керувала чотири роки, і зараз цей досвід є її перевагою - як над Сандерсом, так і над Трампом.

Чому ж усе-таки шанси Сандерса на те, щоб упевнено перемогти у листопаді базікала Трампа, є кращими, ніж у Клінтон? Уся справа у великому негативному рейтингу Клінтон, який не менший, ніж негативний рейтинг Трампа. Аж 55% американців оцінюють діяльність колишнього держсекретаря негативно...

Утім, у ставленні до Трампа й Клінтон є велика різниця. Скандальний мільярдер завоював номінацію від Республіканської партії всупереч її еліті, значна частина якої досі не визнає його права балотуватися у президенти. А Клінтон, навпаки, є якраз яскравою представницею вашингтонських “правителів”, яких чимало “простих” американців відверто не люблять (звідси й популярність Сандерса, що “купує” молодих виборців обіцянками політичної “революції”).

Хоча Клінтон, за даними соціологів, перемагає Трампа, підсумок осінніх президентських виборів непередбачуваний. Так, чимало американців вважають, що президентство Трампа буде для Америки й цілого світу неабиякою загрозою. Попри це, багато виборців, які ще не визначилися, можуть віддати свої голоси саме за Трампа. Точніше, не так за нього, як проти Клінтон, у якій вбачають уособлення “системи”... Лише третина американців, кажуть соціологи, вважає Гілларі “щирою” і “гідною довіри”. Невже їй також бракує тієї загадкової “харизми”, без якої так важко стати президентом? Особливо в Америці...

Схожі новини