Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна готує демарш в ООН через провокації Росії

  • 25.11.2018, 20:10
  • 765

Українська сторона готує ряд дипломатичних кроків на рівні генерального секретаря ООН, а також у Радбезі Організації у відповідь на провокацію Росії в Чорному морі, коли були атаковані та заблоковані українські кораблі.

Про це повідомив речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко, інформує «Укрінформ».

«Провокації Р Ф досягли критичної межі. Росія систематично перешкоджає навігації в Чорному та Азовському морях в порушення норм міжнародного права, насамперед Конвенції ООН з морського права. Застосування прикордонними кораблями РФ сили проти кораблів ВМС України є відверто агресивними діями, на які має належним чином відреагувати ООН», — підкреслив український дипломат.

У цьому зв'язку, за його словами, «на доручення Президента Порошенка, Україна ініціює ряд кроків в Організації Об'єднаних Націй». Він уточнив, що українська сторона готує дипломатичний демарш, зокрема, на рівні генерального секретаря та Ради Безпеки Організації.

Ніколенко також зазначив, що провокації РФ у Чорному та Азовському морях будуть відображені в новій резолюції, яку готує українська сторона.

«Цей інцидент лише підтверджує важливість підготовленого Україною в ГА ООН проекту резолюції щодо мілітаризації Криму, розгляд якої відбудеться наступного місяця», — підкреслив представник Місії України при ООН.

Як писав «ВЗ», сьогодні вранці, 25 листопада Військово-морські сили ЗСУ повідомили, що прикордонні кораблі РФ «здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України».

Зокрема, російський прикордонний корабель «Дон» здійснив таран українського рейдового буксиру, в результаті якого було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, а також втрачено рятувальний плотик.

У Росії заявили, що три українські кораблі перетнули державний кордон Росії.

Також Росія заблокувала прохід через Керченську протоку. Окрім цього було піднято ударні гелікоптери та винищувачі.

Постійний представник Президента України в А Р Крим Борис Бабін заявив, що такі дії Росії в Азовському морі «ставлять хрест» на угоді між Україною та РФ від 2003 року щодо Азову.

Схожі новини