Передплата 2024 «Добра кухня»

Хочу гріюсь, хочу – мерзну...

Чи дозволить нова редакція Закону «Про ЖКГ» поквартирно від’єднуватися від мереж централізованого опалення?

У вашому багатоквартирному будинку встановлено загальнобудинковий лічильник газу, і ви би хотіли економити на опаленні, але сусіди, які мають субсидію, не дають — скаржаться, що їм холодно? Верховна Рада нарешті дозволила українцям, які мешкають у багатоповерхівках, встановлювати індивідуальне опалення. Така норма з’явилася у новому законі про житлово-комунальні послуги, який ухвалив парламент, але надалі не підписав президент.

Як пояснив у коментарі «ВЗ» голова організації «Житловий союз України» Олександр Скубченко, власники осель у багатоквартирних будинках зможуть скористатися цим правом лише за однієї умови — якщо на момент набуття чинності нової редакції закону від мереж централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води від’єднається не менше половини квартир. Тобто якщо у багатоповерхівці є 36 квартир, то щонайменше 18 з них мали би влаштувати систему індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання).

«Для решти будинків, — каже пан Олександр, — нічого не змінилося. Потрібна згода всіх мешканців».

У міській раді, куди «ВЗ» звернувся по коментар, роз’яснень наразі не дають. Кажуть, від’єднатися від централізованого опалення зараз і так не вдасться — потрібно дочекатися кінця міжопалювального сезону (тобто квітня). Але починати «зондувати ґрунт» уже можна.

Якщо у будинку більшість є одержувачами субсидій, шанси, що ваша квартира здобуте «газову незалежність», невеликі. У «Нафтогазі» підрахували: мешканці індивідуальних будинків, які мають субсидії, використовували на 73% більше газу, ніж коли субсидії не було, а багатоквартирних — на 23%. Субсидія не спонукає споживача економити, переходити на інші види палива або здійснювати заходи з енергоефективності. А оскільки закон не передбачає примусового відключення від централізованого опалення, з великою вірогідністю економним українцям і надалі доведеться переплачувати за тепло.

«Крім згоди всіх мешканців (наразі діє така норма), які повинні надати копії технічних паспортів і свідоцтв про право власності на житло, потрібно отримати дозволи від восьми державних установ. Але й це не гарантує, що зможете від’єднатися від системи централізованого опалення», — каже інженер-технолог одного з підприємств, що займається проектно-монтажними роботами.

«Варто відрізняти автономне опалення будинку від індивідуального — квартири, — наголошує Олександр Скубченко. — Коли йдеться про автономне опалення, держава навіть допомагає своїми програмами». Трускавець, приміром, почав новий опалювальний сезон без централізованого опалення — всі жителі перейшли на автономну систему обіг­ріву. У мерії підрахували, що за тепло жителі платитимуть на 40% менше.

На автономне опалення трускавчани масово переходили упродовж шести років. Більшість встановили газові котли. Малозабезпеченим міська влада виділяла кошти з регіонального бюджету.

«Коли йдеться про індивідуальне опалення, — продовжує експерт, — то справді не у кожному будинку можливо технічно відокремити якусь одну чи кілька квартир від загальної системи будинку без завдання шкоди самій системі. Тому переходити на індивідуальне опалення у таких будинках бажано всім мешканцям. Бюрократичні перепони можна було б звести лише до одного — забезпечення технічних можливостей будинку для відокремлення окремої квартири, незалежно від інших. Якщо така можливість є, держава мала би без перешкод дозволяти індивідуальне відокремлення. Якщо немає — тільки усім мешканцям будинку. У нас же держава створює проблему, а мешканцям доводиться ламати голову над тим, як її вирішити».

Фото home.bt.com

Схожі новини