Передплата 2024 «Добрий господар»

Нагорода знайшла героя

Воїн АТО Василь Гупалик спочатку не повірив, що президент нагородив його орденом.

«За заслуги» ІІІ ступеня Василь Гупалик (на фото) із села Пнівне Камінь-Каширського району — людина-легенда. Місцеві переповідають про дванадцять ворожих танків, які той підбив, воюючи у зоні АТО. Гордяться, що село має такого героя, й радіють, що йому вручено орден «За заслуги» ІІІ ступеня.

«Василь з дитинства такий вершигора був. Шустрий і непокірливий. Не давав себе образити. У нас в родині свідомість українська споконвіку. Так і дітей виховували», — згадує його мама.

Після школи Василь вирішив обрати фах військового. Строкову службу проходив у Криму — в 6-й бригаді морської піхоти. Повернувшись з армії, закінчив Бердичівську школу прапорщиків й почав служити на Волині, у Володимирі-Волинському. Але так склалися життєві обставини, що вирішив звільнитися зі Збройних сил України.

Про військову справу змусила згадати війна. Коли «зелені чоловічки» увійшли у Крим, Василь зрозумів, що окупацією півострова «сусідська агресія» не закінчиться. Незабаром у Пнівному почали носити повістки — стартувала мобілізація.

- Василь чекав, коли ж йому принесуть, — розповідає мама. - Але не несли. Тоді сам пішов, пройшов медкомісію і записався добровольцем. 2 серпня 2014-го Василь попрощався і поїхав.

Запитую, чому вирішив добровільно йти на війну?

- Совість замучила. Чому хлопці, молоді, недосвідчені, гинуть, а я, військовий, сиджу вдома…

Два тижні на ужгородському полігоні — й на передову. Василя Гупалика призначили командиром протитанкового взводу. У підпорядкуванні мав двадцять бійців, з яких лише один був професійний військовий.

— Нас смертниками називали, — згадує. — А сєпари дали мені прізвисько «Чорний Прапор».

Хлопець йшов у саме пекло. Розповідає, що спочатку було дуже важко, бо люди постійно здавали місце їхньої дислокації. Ще не встигнуть хлопці стати — вже «гради» накривають.

Каже, понад два тижні вони отак «блукали», міняючи «точки». Тоді саме замикався Іловайський котел. Взвод Василя теж мав туди вирушити, але техніка підвела.

- Знаєте, як то було: один танк їде, а не стріляє, другий стріляє, а не їде, — розповідає Василь. — Ми просто до Іловайська не могли добратися. Тоді надійшов наказ залишатися під Старогнатівкою — зробити там рубіж. Ми й лишилися. 14 місяців звідти не сходили. Було, по два тижні без крихти хліба сиділи. Але інше болить: прибуло нас туди двадцятеро, а додому повернулися лише шестеро… Всіх своїх хлопців у цинкових трунах додому особисто відвозив. Стоїш, очі опустив, а вдова у відчаї б’є тебе по обличчю: «Чому він, а не ти?!» А потім обіймає і, плачучи, просить: «Хлопчики, вбережіться хоч ви…»

Ворог поливав українські позиції смерчами і «градами». Поранено було і Василя. Та поряд лежали троє «трьохсотих», яким допомога медиків була вкрай необхідна. Вони стікали кров’ю, один тримав у руках свої… кишки. І Гупалик вирішив прориватися повз ворога, щоб доправити поранених до медиків. Тоді й потрапив у полон.

Василя відвезли у Донецьк. У полоні разом з ним було ще три десятки військових і цивільних. Щодня кількох забирали на розстріл чи розмінування, з якого також ніхто не вертався. Та Василю пощастило — через три дні його з іншими полоненими з Донецька забрала співачка Руслана. Вона домовилася з терористами про обмін — і хлопці повернулися живі.

- Правда, що ви дванадцять танків підбили? — запитую.

- Не я один, наш підрозділ, — усміхається й розповідає, як це було. — Ворожа колона йшла на Гранітне. Там наші хлопці стояли. Ми знали, що з озброєнням у них слабо. Ну, розіб’ють їх! А наказу бити колону сєпарів не було… То що, дати нашим загинути? Хлопці за мною пішли. Ми «поділили» між собою, хто який танк чи БМП підриватиме. Там і «бехи», і бензовози, і «Урали» йшли. «Бахкали» хаотично, щоб сєпари в суматосі не знали, що робити.

То було у листопаді 2014-го. А 6 грудня за героїзм Василь Гупалик від комбрига отримав нагородний годинник.

…Восени 2015-го він повернувся додому. Свій бронежилет, на якому спереду від самого початку написав «Заповіт» («Щоб лани широкополі, і Дніпро, і кручі стали вам поперек горла, сєпари…»), подарував товаришу. Той досі у ньому служить на передовій.

Зараз Василь Гупалик збирає і передає на схід найнеобхідніше — приціли та глушники (їх знайомі виготовляють самотужки у гаражах), харчі, запчастини до техніки, гроші. А про те, що указом президента його з нагоди Дня Незалежності нагороджено орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, дізнався випадково від знайомих. Не міг повірити. Аж поки його не запросили на нагородження. Каже, така відзнака для нього — висока честь. Й обіцяє робити все, аби зберегти життя тих, хто воює за наше мирне небо.

Фото автора.

Волинська область.

Схожі новини