Передплата 2024 «Добра кухня»

Дороги потроху будують. Але зі сміттям і далі біда...

У Давидівській ОТГ розповіли про успіхи й невдачі перших півроку діяльності.

Давидівська ОТГ, що неподалік Львова, була першою з 29 об’єднаних територіальних громад, які вже утворилися на Львівщині у процесі децентралізації. Офіс реформ у Львівському регіональному відділенні Асоціації міст України провів прес-тур у Давидівську ОТГ. Журналістам розповіли і показали, що зроблено за перші півроку діяльності, причому говорили як про успіхи, так і про невдачі.

Вибори голови у Давидівській ОТГ відбулися у грудні 2016 року, переміг підприємець Володимир Керницький. На найближчій сесії ОТГ планує сформувати робочу групу, яка працюватиме над стратегією розвитку громади. За словами голови, там має бути список галузей, які потенційно можуть зацікавити інвесторів і які можна розвивати на території. Це дасть можливість збільшити кількість робочих місць, збільшити доходи громади. Таким чином зможуть покращити стан доріг, впровадити пільги для воїнів АТО та малозабезпечених тощо. Цьогоріч за кошти громади відремонтували дороги у Чишках та Давидові, встановили лампи для освітлення вулиць з енергозберігаючими технологіями. У селі Пасіки-Зубрицькі відкрито приватний стоматологічний кабінет із сучасним обладнанням. Відтепер жителям Давидова не потрібно їхати в Пустомити, щоб отримати консультаційні послуги з надання субсидій: консультант раз на тиждень приїжджає до них, як і представник Пенсійного фонду. ОТГ провела програму оздоровлення та відпочинку дітей соціально незахищених категорій населення: 22 дитини відпочили у таборі «Лісотехнік». За півроку відбулося чимало акцій, під час яких учасники зібрали 8 тонн гуманітарної допомоги в інтернати у східних прифронтових зонах.

Давидівська ОТГ сприяє створенню об’єднанню співвласників багатоквартирних будинків. У Пасіках-Зубрицьких журналістам показали Народний дім, стадіон, дитячий майданчик, сучасний стоматологічний кабінет, спортивний зал, де можуть займатися жителі села. Зараз триває будівництво дитячого садочка на 75 місць, яке завершать у вересні. Поруч із часом почнуть будувати нову сучасну школу (зараз діти навчаються у приміщенні колишнього панського маєтку). На центральній вулиці ліхтарі й світлофори працюють на сонячних батареях, встановлені сенсорні світлофори. Обладнані дитячі і спортивні майданчики зі штучним покриттям. Побачили журналісти і центральний пункт охорони села: встановлені камери спостереження, тож працівники охоронної фірми на моніторах спостерігають за порядком у селі.

Побували ми у церкві Стрітення Господнього у селі Черепині, дерев’яній пам’ятці архітектури, якій майже 300 років. У цьому невеличкому селі за час діяльності ОТГ збудували дитячий майданчик. Планують відремонтувати дорогу, працюють над вуличним освітленням.

Цьогоріч бюджет громади становить близько 50 млн. грн. Поряд із досягненнями актуальною проблемою для ОТГ залишається покращення стану доріг. «Проблема практично всюди одна — це дороги, - каже Володимир Керницький. - У Давидові я зробив дорогу, затративши на це 1,5 млн. грн. Заплановано ремонт ще однієї дороги вартістю 200 тис. грн., і це фінансування громади. У Чишках плануємо відремонтувати дорогу за 1,3 млн. грн., у Пасіках-Зубрицьких зробили ремонт трьох доріг, вартістю 200 тис. кожна, і плануємо зробити капітальний ремонт ще однієї, вартістю

1,5 млн. грн. Все це хочемо зробити до кінця року. Інфраструктурна субвенція у розмірі 5 млн. 300 грн. піде на ремонт садочка у Пасіках-Зубрицьких та на школу у Давидові».

«У Давидівській ОТГ ми побачили кращі стандарти життя, безпеки, надання соціальних послуг, - поділився враженнями експерт Асоціації міст України Валерій П’ятак. — Загалом ті, хто став на шлях децентралізації в Україні швидше, отримали кращі стартові умови і певні економічні вигоди».

Не обійшлося без «ложки дьогтю»: громада «зарубала» будівництво сміттєспалювального заводу за канадською технологією. Мешканці села Давидова, побоюючись негативного досвіду Великих Грибовичів, виступили проти заводу й продовжують скидати сміття у кар’єр… Та й місцеві мешканці, особливо люди старшого віку, у розмові із журналістами наголошували, що нічого нового зі створенням ОТГ не відчули…

Фото автора

Пустомитівський район

Схожі новини