Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Благо цивілізації»… на природі

Цьогоріч на каналізування вулиць Львова виділено близько 57 мільйонів гривень.

Здавалось би, така велика сума! Проте й обсяг робіт чималий, адже неканалізованими в обласному центрі залишаються понад 100 вулиць та більш як 3 тисячі будинків! Проблему неканалізованих вулиць у місті визнали однією з пріоритетних. Негерметичні вигрібні ями — це не лише неприємні запахи, а й загроза довкіллю: забруднені фекаліями ґрунтові води можуть потрапляти у криниці, потічки, річки…

Цього року плани у міських комунальників щодо каналізування вулиць (а йдеться, здебільшого, про райони малоповерхової забудови) грандіозні! Завершуються роботи з будівництва каналізаційних мереж у районі вулиць Ряснянська — Брюховецька, Січова — Полуднева, Станційна — Зимновідська. Розпочалось каналізування районів вулиць Старознесенська — Балкова, Старознесенська — Богданівська, Тракт Глинянський (Кошова, Козацька, Табірна), Болбочана. Триває будівництво напірно-самотічних каналізаційних колекторів у смт Рудно. У планах — каналізування Білогорщі, вул. Абхазької, Метлинського, Радехівської, Черкаської, Грядової-Ковельської, Поворотної, Перехід. Тож підключитися до каналізації матимуть змогу власники сотень садиб.

У ЛМКП «Львівводоканал» розповідають, що під час робіт часто виникають непередбачувані ситуації. «Каналізацію подекуди прокладають на чималій глибині. Йдеться про 5-6 метрів і навіть більше! Тому виникають технологічні складнощі. Потрібно залучати велику техніку. Трапляється, що вулиця настільки вузька, що машина проїхати не може, — розповіла «ВЗ» прес-секретар ЛМКП «Львівводоканал» Уляна Горбата. — На перебіг робіт впливають і погодні умови. Восени комунальники працювали на вул. Полковника Болбочана і Тарасівській. Там виявився настільки високий рівень ґрунтових вод, що їм було набагато спокійніше працювати, коли вже вдарили морози і замерзла земля. До того траншеї постійно заливало водою. А на вулиці Кошовій на глибині прокладання каналізації натрапили на… скелю. Довелося проводити буріння».

Комунальники кажуть, що існує ще одна суттєва проблема — брак кадрів, бо люди на літо шукають сезонну, більш оплачувану роботу, та ще й не таку важку фізично, виїжджають за кордон. Тож робочих рук бракує. У ЛМКП «Львівводоканал» є близько сотні вакантних посад, і в основному це робітничі професії — слюсарі, зварювальники, водії.

Для того, щоб каналізація прослужила довше, використовують пластикові труби. Виробники стверджують, що їхній експлуатаційний термін становить півстоліття! А ось бетонні колектори відходять у минуле, адже вони піддаються газовій корозії, яка «виїдає» бетон зсередини. Тож експлуатувати їх можна не так довго, як пластикові аналоги.

Каналізування вулиць відбувається за бюджетні кошти. Далі перед городянами постає вибір — чи далі використовуватимуть вигрібні ями, чи підключаться до каналізації.

«Мешканці повинні звернутися у «Львівводоканал» за технічними умовами і здійснити підключення за власний кошт. До приватної садиби ніхто каналізації за кошти міста вести не буде», — наголосила Уляна Горбата.

Фото зі сайту city-service.lviv.ua

Схожі новини