Передплата 2024 ВЗ

Мати полоненого Агєєва була на прийомі в адміністрації Порошенка

  • 25.07.2017, 08:00
  • 9 547

Мати полоненого російського контрактника Віктора Агєєва Світлана разом з адвокатом Віктором Чевгузом в понеділок була на прийомі в Адміністрації президента.

Про це Громадському радіо повідомив сам Чевгуз.

Згідно з інформацією, після зустрічі в АП вони поїхали в посольство РФ в Києві.

"Розмова йшла, в основному, щодо юридичних питань", - сказав Чевгуз.

На запитання про те, чи пообіцяли дипломати допомогти, адвокат відповів, що вони сказали: "Це наш обов'язок. Так, ми звернулися. Спочатку нам відмовили у зустрічі...".

За словами Віктора Чевгуза, дипломати показали лист-відмову про те, що на початковому етапі розслідування, поки не будуть проведені всі необхідні слідчі оперативно-розшукові дії, побачення неможливе, а після 24 числа побачення може відбутися.

"Агєєв перебуває під вартою в Луганській області. Це не юрисдикція консульства в Києві, це юрисдикція консульства в Харкові. Тому посольство оперативно зв'язалося з харків'янами. Вони зв'язалися зі мною, ми домовилися про спільні дії. Вони сказали, що нададуть не тільки юридичну допомогу, а й допомогу з купівлі необхідних речей", - зазначив адвокат.

На запитання про те, як Віктор Агєєв потрапив на Донбас, адвокат відповів: "Ось коли я з ним поспілкуюся, тоді я вам все скажу".

Геращенко: "Консули РФ не відвідали Агєєва, кидають своїх"

Російського військовослужбовця Віктора Агєєва за місяць затримання жодного разу не відвідали консули Російської Федерації.

Перший заступник голови Верховної Ради й представник України у гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко висловила здивованість цим.

Прочитавши його слова, вона зазначила: "Потіряшку жодного разу не відвідали російські консули. Жодного разу!".

"Наші консули борються за відвідання наших в тюрмах РФ, наших консулів фізично побили в Чечні, коли вони проривалися на суд до Карп'юка і Клиха, іх не пускають до Сенцова і Кольченка, яким нав'язують російське громадянство, наш консул розшукував Романа Сущенка в Лефортово й пробивався до Євгена Панова, коли той коротко був там, між сімферопольськими катуваннями.... Оце і є два світи", — порівняла Геращенко.

"І слава Богу, що Україна — не Росія, що Україна своїх не кидає, не забуває, визнає, бореться, шанує. А для РФ це все просто "нас-там-нет", а нет — то про що й мова", — додала вона.

"Я сама кілька разів в тюрмах зустрічала громадян РФ, яких місяцями не відвідував консул, попри інформування. І прохання відвідати. Бо відвідати — це визнати", — заявила Геращенко.

На її думку, це доводить: "РФ не потрібні її громадяни, а тим більше жителі Криму і Донбасу. Їм (росіянам) потрібні лише території".

Українська правда

Агєєв: "ГРУшника, якого обміняли на Савченко, вбили"

Військовослужбовця ГРУ Росії Євгена Єрофєєва, який у травні 2016 року був обміняний на народного депутата Верховної Ради Надію Савченко, вбили.

Таку заяву зробив російський контрактник Віктор Агєєв, який був захоплений у полон українськими військовими на Донбасі, пише Новая газета.

Агєєв наголосив, що якщо він повернеться у Росію, то не знає, що з ним трапитися потім.

"Навіть якщо потім колись повернуся у Росію - то що далі?... А ти чув (звернення до журналіста. - Ред.), що сталось з ГРУшником Єрофєєвим, коли він повернувся?... Його просто прибрали. Убили" , - сказав російський військовий.

Він уточнив, що про вбивство Єрофєєва говорять багато, і він упевнений, що це правда.

"Просто так не стали б говорити. Я впевнений. Хоча вже ні в чому немає впевненості... Я просто хочу, щоб мене витягли звідси", - сказав Агєєв.

Обозреватель

Мати полоненого Агєєва: "Політики мають подумати, що люди не повинні стріляти одне в одного"

Мати полоненого російського військовослужбовця Віктора Агєєва заявила, що політики мають "подумати над тим, щоб люди не стріляли одне в одного".

Про це вона заявила у коментарі "Новой газете" на побаченні із сином у Старобільську 22 липня.

"Хочу, щоб син скоріше повернувся додому, забути це все... зробити висновки. Забути не вийде, але висновки зробити треба. Висновок такий треба зробити, що люди не повинні стріляти одне в одного. І країни мають не воювати, а дружити. І щоб наші політики подумали про це, щоб не створювалися такі ситуації більше, з нашими дітьми", - додала Світлана Агєєва.

"І політики, і ЗМІ, і інші", - зазначила вона. На уточнююче питання "І Соловйов з Кисельовим?" Агєєва додала: "При усій повазі - так".

"Не хочеться нікого образити, але розпалювати (ворожнечу) не треба, а робити якісь рухи на зустріч одне одному", - зазначила Агєєва.

Також Агєєва зазначила, що зустрічі з сином сприяла українська сторона, а в Україні вона "очікувала побачити дещо інше".

"Насправді виявилося, що зустріч та відношення - толерантні, доброзичливі, намагалися приділити увагу... Відношення дуже хороше, людське", - зазначила мати полоненого росіянина.

Українська правда

Мати Агєєва розповіла про ще одного росіянина, що загинув на Донбасі

Мати полоненого російського військовослужбовця Світлана Агєєва заявила, що їй відомо про інших громадян РФ, які воювали на Донбасі.

Про це вона заявила під час спілкуванн з представниками СБУ, повідомили у відомстві 22 липня.

На питання, чи спілкувалася вона з родичами інших росіян, які, можливо, служать на території України (на Донбасі), Агєєва зазначила: "Ні".

"Ні. У мене немає таких знайомих. Але у нас в районному центрі є одна мама. Я знаю, що вона є, але ще не встигла з нею поспілкуватися. Її дитина загинула", - повідомила Агєєва.

Також вона зазначила, що після затримання Віктора Агєєва ні з ким ані з російського, ані з українського боку вона не спілкувалася.

"(Не спілкувалася) з командиром його частини, ніхто не телефонував. Я б була рада поспілкуватися, але ніхто не дзвонив", - додала вона.

Українська правда

В СБУ назвали прізвища російських військових із роти Агєєва

СБУ встановила особи 15 російських військових, які воюють у складі розвідувальної роти так званої 4 окремої мотострілецької бригади 2-го армійського корпусу "ЛНР".

Їх назвав на брифінгу в суботу глава СБУ Василь Грицак.

Саме в цій роті воювали захоплений 24 червня в полон російський контрактник Віктор Агєєв та вбитий керівник ДРГ Олександр Щерба.

"Встановлено, що окрім Щерби та Агєєва, у складі тільки однієї розвідувальної роти так званої 4 бригади 2 армійського корпусу "ЛНР" воюють як мінімум 15 громадян РФ, так звані "их там нети".

У цьому підрозділі майже всі командні пости займають кадрові та контрактні військовослужбовці ЗС РФ", - сказав Грицак.

Він зазначив, що встановленням конкретних прізвищ займалися аналітики СБУ, а також волонтери й журналісти. Також, за словами Грицака, ця інформація підтверджується свідченнями захопленого в полон Агєєва.

"Начальник розвідки 4 бригади майор ЗС РФ Данілов Сергій Миколайович. У червні відбулася ротація, до цього — майор Каменєв Антон Валерійович (позивний "Мангуст"). Командир розвідувальної роти — лейтенант Олексій Калугін (позивний "Калуга"). Командири розвідувальних взводів та відділень цієї розвідроти — всі громадяни Росії, контрактники ЗС РФ: Полєтаєв Станіслав Олександрович (позивний Таллер), Карасьов Валерій Олександрович (позивний "Карась"), Архіпов Володимир Олександрович (позивний "Тайга"), Хилько Михайло Михайлович (позивний "Скіф"), Стрижевський Ігор Леонідович (позивний "Стрижак"), Кандауров Анатолій Анатолійович (позивний "Веселий").

Грицак наголосив, що це лише приклад однієї розвідроти, а таких підрозділів на Донбасі багато, і СБУ буде поступово оприлюднювати інформацію про інші.

Глава спецслужби також заявив, що інформацію про присутність російських військових на Донбасі буде передано до суду ООН у Гаазі.

"СБУ наводить чергові докази участі російської агресії та спроб дестабілізувати ситуацію в Україні, які найближчим часом будуть передані в Міжнародний суд в Гаазі", - сказав він.

Грицак нагадав, що Україна ініціювала позов до суду ООН щодо підтримки РФ тероризму на сході нашої держави в січні 2017 року.

"Вже передано тисячі сторінок документальних доказів злочинів РФ на Донбасі та в Криму", - зазначив він.

Джерело: Українська правда

Полонений військовий Агєєв зустрівся з матір'ю, СБУ закликає Росію до звільнення заручників

У Старобільську (Луганська обл.) відбулася зустріч полоненого російського війського Віктора Агєєва з матір'ю, яка прибула в Україну напередодні.

Про це на брифінгу повідомив голова Служби безпеки України Василь Грицак.

"Наші слідчі за дорученням глави держави (Петра Порошенка) пішли на зустріч і організували зустріч", - повідомив він.

"Зустріч проходить просто зараз у Старобільську", - додав Грицак.

"Ми закликаємо мати Агєєва після зустрічі з сином звернутися до президента РФ щодо звільнення усіх українських заручників, яких утримують в ОРДЛО", - заявив глава СБУ.

Він додав, що станом на 22 липня, за даними СБУ на території ОРДЛО утримуються 134 особи.

"В окупованому Криму - десятки кримськотатарських активістів, на території Росії - Карпюк, Сенцов, Сущенко, Кольченко та інші", - додав Грицак.

Джерело: Українська правда

Мати військового РФ Агєєва просить Порошенка його помилувати

Мати російського військовослужбовця Віктора Агєєва Світлана просить президента Петра Порошенка його помилувати.

Про це вона сказала у відеозверненні на YouTube-каналі novayagazeta.

"Шановний пане президенте, я б хотіла звернутися до вас з проханням помилувати мого сина і дуже хотіла б отримати вашу згоду на побачення із ним, чи хоча б на те, щоб ви дозволили передати йому мій відео лист", - сказала вона.

За її словами "в родині обговорювалася служба за контрактом".

"Я сама досі не можу зрозуміти, як сталося так, що моя дитина опинилася в тих місцях. Якщо ви помилуєте мою дитину, це буде для нього великий життєвий урок. Я впевненна, що він зробить правильні висновки", - сказала Агєєва.

"Якщо у випадку обміну якийсь український громадянин вернеться додому до родини, я буду так само щаслива, як і щаслива за свою дитину", - додала вона.

Агєєва заявила, що готова поїхати в Україну для переговорів "щодо обміну".

Джерело: Українська правда

Агєєв заявив, що йому не говорили, що Росія від нього відмовиться

Затриманого на Донбасі військовослужбовця РФ Віктора Агєєва не попереджали, що відмовляться від нього, якщо він потрапить у полон.

Про це Агєєв заявив в інтерв'ю "ТСН. Тиждень", яке вийшло в ефір увечері 9 липня.

"Ні. Такого не говорили. Я про це якось не думав. Як кажуть, поки не станеться, то не замислюєшся над цим", - сказав він, відповідаючи на питання, чи пояснили йому, що він може потрапити у полон, і що від нього може відмовитися його країна у цій ситуації.

Про те, що відправляючись в Україну, він за міжнародними нормами є злочинцем, Агєєв також не замислювався.

Російський військовий, втім, вважає, що його статус контрактника міг би підтвердити командир частини, в якій він проходив службу. За його словами, у контракті, який він підписав у Росії про Україну не згадується.

Агєєв стверджує, що приїхав "захищати братський народ", бо таку точку зору пропагують у російських ЗМІ.

При цьому він не зміг розказати, які задачі мав виконувати на опорному пункті, де потрапив у полон.

Джерело: Українська правда

Полонений військовий Агєєв підтвердив, що служить в РФ на контракті

Затриманий на Донбасі військовослужбовець РФ Віктор Агєєв підтвердив, що був відправлений на схід України після підписання контракту на службу у Збройних силах РФ.

Про це Агєєв заявив в інтерв'ю "ТСН. Тиждень", яке вийшло в ефір увечері 9 липня.

"Я військовослужбовець. Частина 65246 (розташована у м.Новочеркаськ, це полк зв'язку і навчальний центр Повітряно-космічних сил Росії - ред.)", - розповів Агєєв.

Також він підтвердив, що у березні 2017 приїхав в Ростовську область і підписав контракт на службу в Збройних силах РФ. За його словами, він приїхав у свою частину, пробув там 4 дні, підписав контракт і буквально відразу був відправлений на Донбас.

"Відправлення, напевно, було. Не знаю ... Я не заглиблювався. Відправили і відправили. Гроші платять, і ... служба є служба", - зазначив Агєєв на питання, чому так швидко він був відправлений на Донбас.

Також він припустив, що інших російських військовослужбовців відправляли разом з ним.

"Може бути, інших теж відправляли, але не моїм "рейсом", тобто іншою партією, так би мовити. Я їхав і Алекс (загиблий у перестрілці під час ліквідації ДРГ командир його групи Олександр Щерба)".

Джерело: Українська правда

Схожі новини