Передплата 2024 «Добрий господар»

Тисячі людей прийшли на віче щодо сміттєвої блокади Львова

Сьогодні на пл Ринок у Львові відбулось громадське віче, участь у якому взяло майже 5 тис осіб.

Львів’яни прийшли на віче, аби підтримати позицію місцевого самоврядування щодо сміттєвої блокади Львова, та заявити чітку позицію, що якщо вистоїть Львів — вистоїть вся Україна. У такий спосіб львів`яни продемонстрували свою чітку позицію щодо штучно організованої проти міста сміттєвої блокади.

«Я хочу подякувати всім, хто прийшов сьогодні нас підтримати. Ми є мирне українське місто, яке показує сьогодні приклад для всієї нашої держави.

Я маю честь працювати міським головою з 2006 року. Це найбільша честь, яка може бути для людини, яка народилася у Львові, — тут працювати. Коли я почав свою працю, в нас було дуже багато проблем: і вода, дороги, питання тепла, багато інших. Дякуючи вам усім, дякуючи громаді міста, ми змогли ці проблеми вирішити. Ми і дальше хочемо показувати позитивний приклад. Адже більше року тому назад сталась велика трагедія, сталася велика біда: на нашому полігоні внаслідок підпалу загинули люди. І цей полігон закрили.

Рік часу місто знаходиться в сміттєвій блокаді. Це дуже важко собі уявити в нормальному світі, в нормальній країні: всі полігони в нашій державі закриваються для того, щоб ми не могли кожного дня вивозити відходи. Тому що ми є люди, ми їх продукуємо. Ми очікували на братську допомогу тих людей, які працюють в державних органах. На превеликий жаль, ми її не отримали. Сьогодні ми маємо в частині міста Львова дуже складну ситуацію. Близько 30% майданчиків є дуже сильно переповнені. І я не знаю, чим би це все закінчилось, якщо би мої друзі, колеги Олег Березюк, Оксана Сироїд, Тарас Пастух не вийшли до Адміністрації Президента і не лягли на граніт. Вони лягали на граніт так само, як лягали на граніт в 90-х роках наші львівські студенти. Їхали до Києва і лежали на граніті, коли ми воювали для того, щоб була наша незалежна держава. Тільки після того, коли вони були там, перший раз за рік у четвер відбулась комісія по надзвичайних ситуаціях в державі. Перший раз комісія прийняла рішення, що треба відкривати полігони для того, щоб можна було вивозити відходи міста Львова. Не рік тому назад, а тільки зараз!

Ота сміттєва блокада, в якій нас тримають вже рік часу, почала давати тріщину. Наступник крок — це звернення всіх патріархів: християн, іудеїв, протестантів. Всі звернулись до Президента, до Прем’єра, щоби зняти цю блокаду.

Я хочу сьогодні особисто подякувати Олегу, який є тут з нами. Йому було важко прийти. Але він є тут з нами, тому що ми пробили цю блокаду. І я вірю, що ми будемо успішним містом», - сказав міський голова Львова Андрій Садовий та передав слово Олегу Березюку.

«Дорогі львів’яни, людина, її здоров’я і життя є найважливішим. Якщо держава так не думає, тоді це держава не демократична, а деспотична. Наші галичани в 20-х роках казали: «Наша сила в нас самих, світ належить до сильних».

Ми збережемо нашу країну тоді, коли буде Львів сильний. Бо Львів — це сила традицій. Бо хто, як не Львів, береже традиції?!

Сила людей — у вірі в Бога. Хто, як не Львів, показує, як він це робить щирою душею?!

Сила людей — у державі. Хто, як не Львів, перший кидається на допомогу і порятунок цієї держави?!

Львів є не просто успіхом публічного управління. Львів є прикладом для багатьох людей в Україні», - сказав Олег Березюк, народний депутат України.

А. Садовий: «Вистоїть Львів — вистоїть Україна»

Міський голова Львова Андрій Садовий сьогодні під час брифінгу в Києві зазначив, що завтра у Львові о 14.00 год відбудеться віче на пл. Ринок.

Також мер зазначив, що за останню добу є позитивна динаміка щодо вивезення сміття з міста Львова. Нагадаємо, станом на ранок за останню добу зі Львова вивезли 642 тонни сміття з 12205 тонн накопичених ТПВ загалом.

«Завтра о 14 год буде віче на пл. Ринок. Львів — це місто, яке має дух. Львів’яни повинні це демонструвати і показувати. Хочу подякувати львів’янам за підтримку.

Садовий погодився на «ультиматум» Синютки

Держава перший раз за рік часу зібрала комісію по надзвичайних ситуаціях і пішла чітка команда відкривати полігони і почати приймати львівське сміття. Плюс команда правоохоронним органам діяти відповідно до чинного законодавства. Я бачу динаміку за останній день. Вона трохи позитивна. Це треба було зробити рік тому. Рік часу вони тримали нас в облозі. Ця блокада тріщить. Я на контакті з колегами, з мерами інших міст. Я відчуваю,що певні сигнали пішли. Я говорив з мером Житомира, Тернополя, Рівного. Вони солідарні з нами. Я говорив з мерами міст Львівської області. Ми не вирішимо цю проблему за один день. Вона складна, але динаміка є. у Львові завжди жили і живуть мудрі люди. Я, в першу чергу, буду думати про громаду, яка мене обрала. Вистоїть Львів — вистоїть Україна. Така атака, яка сьогодні на нас йде — це важко навіть описати. Те, що ми маємо у Львові — це спецоперація, яка чітко спланована заздалегідь. Це є думка людини, яка працювала у цій системі все своє життя. Ми бачимо, як з нами борються. Ми хочемо, щоб була держава. Буде держава — будемо ми з вами», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий під час брифінгу для журналістів в Києві сьогодні.

Пропозицію голови ЛОДА про вивезення сміття за ₴300 млн в рік розглянуть депутати ЛМР.

У п’ятницю, 23 червня, міський голова Львова Андрій Садовий відреагував на звернення голови ЛОДА Олега Синютки щодо делегування ЛОДА функцій з утилізації львівського сміття. Садовий сказав, що Львів має погодитися на цю пропозицію, яку він назвав «ультиматумом», а також виніс це питання на засідання сесії Львівської міської ради, що відбудеться 29 червня.

«Я переконаний, що у цій ситуації ми повинні приймати цю пропозицію, ми повинні заплатити кошти, ми повинні мати можливість нормально жити і розвиватися, бо наше завдання зберегти людей», - сказав Садовий та назвав звернення Синютки ультиматумом.

За словами Садового, наразі він не знає чи прийняття цього рішення вплине на те, хто саме проводитиме рекультивацію Грибовицького сміттєзвалище — Львівська міськрада чи ЛОДА.

«Коли у давні віки ворожі сили брали в облогу наше місто, то лишали людей без їжі, без води. Коли ставили місто на межу виживання і могли виникати епідемії, хвороби, то був вибір: чи місто буде спалене, чи місто буде зруйноване, чи треба просто заплатити кошти і відкупитися. Але були древні часи. У новітній історії ми маємо унікальний приклад, коли намісник президента озвучує пропозицію, ультиматум, що місто має заплатити кошти, щоб уникнути подальшої блокади, яка може призвести до великих загроз, епідемій і хворіб. Це не є ультиматум Садовому, це ультиматум громаді міста Львова, і малим, і великим», — сказав Садовий на брифінгу журналістам.

Замість Садового сміття хоче збирати Синютка

Натомість міський голова назвав офіційну заяву губернатора «ультиматумом».

“Політично-сміттєва” криза у Львові сягнула піку. Наступного дня після наради за участі віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка з приводу вивезення ТПВ голова Львівської ОДА Олег Синютка зібрав прес-конференцію і зробив резонансну заяву. Губернатор звернувся з офіційним листом до міського голови Львова Андрія Садового, в якому просить делегувати Львівській ОДА функції з управління твердими побутовими відходами у Львові.

Синютка повідомив, що таке рішення прийняв у зв’язку з небезпекою, яку для львів’ян несуть заповнені непотребом сміттєві майданчики та неспроможністю міської влади виконувати свої обов’язки. Офіційний лист справді виглядає як ультиматум. “Через постійну неправдиву інформацію, якою намагаються прикрити бездіяльність, — йдеться в документі, — зважаючи на постійне апелювання до органів державної влади, заявляємо про готовність взяти на себе відповідальність за вивезення ТПВ зі Львова на постійній основі та очистити в короткотерміновій перспективі сміттєві майданчики, заради порятунку мешканців міста Львова”.

Натомість Львівська ОДА бере на себе зобов’язання — до 20 днів очистити сміттєві майданчики та повернути вивезення ТПВ у стабільне русло, забезпечити стабільне вивезення ТПВ з території міста на весь період делегованих повноважень, відновити систему сортування сміття, втрачену через безгосподарність, та удосконалити її, припинити перерозподіл ринку вивезення ТПВ і повернути тих перевізників, які забезпечували системне вивезення сміття з території міста. Також ЛОДА зобов’язується у 2019 році запустити комплекс з переробки ТПВ.

“Ми вже двічі брали на себе відповідальність за вивезення сміття зі Львова, після цього ситуація ускладнювалась, — заявив голова ЛОДА. — Тому щоразу здійснити вивезення ТПВ стає складніше. Такі речі необхідно робити системно, лише тоді це дасть відповідний результат”. Від міської влади Олег Синютка очікує рішення про передачу функцій. А також — грошей: передбачити субвенцію з міського бюджету обласному у 300 мільйонів гривень на рік. Крім того — передати області в управління міське комунальне підприємство “Львівспецкомунтранс” — на період здійснення делегованих повноважень. Крім того, Олег Синютка вимагає “припинити переводити господарську проблему в політичну площину”. “Досить знущатися з львів’ян на догоду своїм політичним амбіціям та виконувати замовлення на дестабілізацію ситуації в державі”, — завершив офіційний лист Олег Синютка.

За його словами, очищати місто від сміття вони почнуть одразу ж після офіційної передачі повноважень. «Будемо вивозити сміття на полігони в межах Львівської області. Для цього ми проводили розмови з міськими головами, сьогодні (четвер, 22 червня. — Авт.) я запланував виїзд до громад для зустрічі, аби переконати, що нам необхідно врятувати мешканців Львова, які стали заручниками політичних спекуляцій», — сказав він.

У мерії спочатку відреагували мовчанкою на резонансну заяву Синютки. Склалося враження, що керівник міста наразі не знає, чим відповісти на такий “хід конем” керманичу області і потребує часу, щоб подумати. Згодом Андрій Садовий обмежився коротким постом на Фейсбуці: “Щойно ознайомився з умовами офіційного ультиматуму представника центральної влади на Львівщині. Фактично мова про те, що лише за виконання цих умов блокада Львова припиниться. Завтра (у п’ятницю, 23 червня. — Авт.) на брифінгу озвучу свою позицію”.

Реально у мерії наразі не знають, що робити із цим ультиматумом. Депутат Львівської міської ради, директор міського департаменту поводження з ТПВ Іван Рудницький зазначив у розмові з журналістом “ВЗ”: “Не можу оговтатися після такої заяви голови Львівської ОДА Олега Синютки. Не сприймаю її ні за суттю, ні за змістом. Після засідання, яке провів віце-прем’єр Геннадій Зубко, сподівався, ми отримаємо відповіді на запитання, куди вивозити накопичене сміття, як врегулювати поточну ситуацію. Не віриться, що ми, львів’яни, стали заручниками таких війн і непорозумінь. Не можна так робити. Одинадцять тисяч тонн сміття накопичилося у Львові. Надворі спека тридцятиградусна! Щодо передачі повноважень. Не уявляю, як це — передати? У Львові працює 50 сміттєвозів, то що, їх взяти у кишеню і передати?”

До речі, у четвер, 22 червня, в офісі ЛКП «Львівспецкомунтранс» правоохоронці влаштували обшуки із виїмкою документів. За словами директора підприємства Тараса Стефанишина, через вилучення документів підприємство може зупинити свою роботу.

Тим часом лідер парламентської фракції “Самопоміч” Олег Березюк повідомив, що не припиняє голодування, яке розпочав під Адміністрацією президента на знак протесту проти сміттєвої блокади Львова. Під час скайп-зв’язку на прес-конференції однопартійців «Сміттєва війна у Львові: припиніть знущатися над львів’янами!» Олег Березюк повідомив, що на третій день голодування починає відчувати певну втому. Його стан контро­люють лікарі-волонтери. Наразі він припиняти голодування не має наміру. “Результату на сьогодні — нуль. Влада не реагує ніяк, — заявив він. — Є дві причини мого голодного протесту. Перша — знущання з людей, зокрема у Львові, а сміття — це інструмент, який вибрала влада до знущання. Друга причина: коли я побачив виступ прем’єр-міністра на засіданні Кабміну і почув 90% брехні, то вирішив, якщо нічого іншого не можна зробити, то буду голодувати”.

Олег Березюк прокоментував “ультиматум” Олега Синютки: “Я не довіряю губернатору Львівщини. Переживаю, що ця залежна особа може далі виконувати маніпулятивні вказівки. Усі коти й собаки в підворіттях розуміють, у чому причина. До мене дзвонять мери (міст Львівщини. — Авт.). Вони чекають, що їм влада дозволить брати сміття...”.

Натомість керівник департаменту внутрішньої та інформаційної політики Львівської ОДА Ольга Березюк припинила голодування під Львівською міською радою. Вона вдруге потрапила до лікарні. “Перший раз — після припинення голодування, після чого ввечері лікарі відпустили її додому. На другий день уранці їй знову стало недобре, і її знову госпіталізували, — повідомив Олег Синютка. — Вона прийняла, як на мене, правильне рішення (припинити голодування. — Авт.). Вирішити проблему, яка постала перед громадою міста, для неї самотужки нереально...”.

А тим часом...

На засіданні державної комісії з надзвичайних ситуацій затвердили план заходів щодо поводження з ТПВ у Львові. Як йдеться у повідомленні прес-служби Мінрегіонбуду, до 5 липня Львівська ОДА спільно з міською радою Львова мають очистити усі переповненні сміттєві контейнери у Львові. За даними ЛМР, станом на ранок 22 червня у Львові переповнені 483 сміттєві майданчики. Державна комісія з надзвичайних ситуацій також рекомендує Львівській міській раді розглянути звернення ЛОДА щодо делегування функцій з управління ТПВ у Львові.

До речі...

У неділю — плюс 29 градусів.

На вихідні синоптики прогнозують у Львові ясну та спекотну погоду. У суботу, 29 червня, зранку у Львові, можливо, пройде дрібний дощ, який ближче до середи­ни дня повинен закінчитися. Температура вдень — плюс 22 градуси, повідомляє сайт “Синоптик”. У неділю у Львові погода буде ясною, тільки ввечері на небі з’являться хмари. Увечері йтиме дрібний дощ. Температура вранці становитиме 22 градуси, вдень повітря прогріється до плюс 29 градусів.

Ірина Дмитрів

Схожі новини