Передплата 2024 ВЗ

Мартиненко: "Грузинські "акціонери" НАБУ перетворили бюро на передвиборчий проект"

На думку екс-депутата, група осіб, яка контролює НАБУ, використовує його як політичний інструмент для боротьби з конкурентами та провокування дострокових парламентських і президентських виборів.

Про це заявив Микола Мартиненко, повідомила його прес-служба.

Він звернув увагу на те, що під час судового засідання у справі обрання йому запобіжного заходу до Солом’янського суду “терміново прибула команда контролерів за діями НАБУ на чолі з соратником Саакашвілі Сакварелідзе. Це свідчення системної залежності НАБУ від групи, яку у керівому складі бюро представляє Гізо Углава. Цей факт варто зафіксувати всім, хто слідкує за діяльністю НАБУ і усвідомити, що Бюро використовується у якості інструменту політичної боротьби і розвалу коаліції. Мета - дострокові парламентські вибори, щоб привести до парламенту свою політичну силу. Для Ситника і Углави вже зарезервовані місця у партії Саакашілі-Лещенка”.

“Їм потрібні щоденні шоу і сенсації. Це особливо важливо, коли результати діяльності бюро нульові. Щоденні звинувачення НАБУ на мою адресу — це образа за те, що їм не вдалося незаконно кинути мене в СІЗО. Очевидно, грузинські акціонери НАБУ у болючій формі висловили пану Ситнику претензії за несправджені надії. Тому НАБУ видає заяви про те, що Миколу Мартиненка потрібно було терміново затримувати, бо він нібито розробляв “підступний план втечі”. Але детективи НАБУ слабенько пишуть художні детективні тексти. Та й з логікою підлеглі Ситника не сильно дружить. Якщо я задумав утікати, то чому не залишився у США кілька днів тому? Чому я більше двох десятків разів повертався до України із закордонних поїздок? Чому всі ці півтора року перебував у Києві і ні від кого не ховався?”, - запитує Мартиненко.

Солом'янський суд відпустив на поруки екс-нардепа Мартиненка та другого фігуранта Перелому

Колишнього депутата підозрюють у причетності до розкрадання понад $17 млн держкоштів.

Солом’янський районний суд міста Києва виніс рішення у справі колишнього народного депутата України, екс-голови комітету парламенту з питань ПЕК Миколи Мартиненка. Про це повідомляє кореспондент Тижня.

Екс-нардепа відпустили на поруки ряду народних депутатів. Термін поручительства визначений на 2 місяці і триватиме до 20 червня 2017 року.

Також суддя вимагає, щоб Мартиненко не спілкувався з іншими фігурантами справи.

Суд відпустив на поруки другого фігуранта у справі Мартиненка

Таким чином суд відмовив стороні обвинувачення в обранні Переломі запобіжного заходу вигляді утримання під вартою з альтернативою внесення застави в сумі 150 млн грн.

Солом'янський районний суд Києва відпустив першого заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" Сергія Перелому під особисту поруку ряду народних депутатів. Відповідне рішення прийняв суддя Олександр Бобровник

"Застосувати до Переломи запобіжний захід у вигляді особистої поруки народних депутатів", - зачитав рішення Бобровник

Таким чином суд відмовив стороні обвинувачення в обранні Переломі запобіжного заходу вигляді утримання під вартою з альтернативою внесення застави в сумі 150 млн грн.

Разом з тим, суд зобов'язав поручителів забезпечити виконання підозрюваним таких зобов'язань: прибувати до детективів НАБУ, прокурора САП і слідчого судді на першу вимогу, не відлучатися з Києва без дозволу детективів, прокурора або суду, а також повідомляти правоохоронним органам про зміну місця проживання або роботи.

Також суд зобов'язав Перелому утриматися від будь-якого спілкування з колишнім народним депутатом Миколою Мартиненком, головою правління ПАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" ("ОГХК") Русланом Журило та інших осіб.

Перелому затримали детективи Національного антикорупційного бюро 21 квітня.

Суд продовжив обирати запобіжний захід для Мартиненка

Колишній депутат провів ніч у СІЗО.

Солом'янський районний суд Києва близько 10:30 в суботу продовжив засідання, на якому має бути обрано запобіжний захід для колишнього депутата Верховної Ради Миколи Мартиненка.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Мартиненко, який провів ніч у СІЗО, сидить біля адвокатів.

Мартиненка вирішили взяти на поруки низка нардепів і міністрів

Суд переніс на ранок розгляд справи Мартиненка.

Із заявою взяти екс-нардепа Миколу Мартиненка на поруки виступили низка народних депутатів та міністрів. Про це заявив адвокат Петро Бойко під час засідання з обрання запобіжного заходу для Мартиненка.

"У нас є звернення до вас 15 народних депутатів, які беруть на себе особисте зобов’язання і поручаються за Миколу Володимировича. Окрім цього, є ще 4 заяви міністрів, які також поручаються перед вами особисто про те, що вони беруть на поруки Миколу Володимировича", - сказав він.

Сторона захисту подала клопотання про виведення з під варти Мартиненка та обрання для нього запобіжного захисту у вигляді особистої поруки.

Наразі у суді виступають із відповідними заявами особи, які виявили бажання взяти Мартиненка під особисту поруку.

Як повідомив із зали суду кореспондент Тижня, 17 нардепів, 1 міністр і 1 член ЦВК виступили з клопотанням про взяття на поруки Мартиненка: нардепи від "Народного фронту" Максим Поляков, Георгій Логвинський, Віталій Корчик, Микола Княжицький, Павло Пинзеник, Олена Ледовських, Вадим Підберезняк, Андрій Тетерук, Федір Бендюженко, Олена Масоріна, Олена Бойко, Віктор Єленський, Леонід Ємець, Генадій Кривошея, Віталій Сташук, Хвича Мепарішвілі, Вадим Кривенко. А також міністр молоді та спорту Ігор Жданов та заступник голови ЦВК Андрій Магера. Міністр інфраструктури Володимир Омелян і міністр освіти Лілія Гриневич написали заяви, але під час оголошення були відсутні, тому до справи їх не долучили.

Екс-нардепові досі не обрали запобіжний захід.

Суд у справі екс-нардепа Миколи Мартиненка перенесли на ранок. Про це повідомив кореспондент Тижня із зали суду.

Засідання продовжиться о 10 годині 22 квітня.

У суді оголошено перерву. Адвокат Мартиненка вважає міру запобіжного заходу неадекватною

У засіданні Солом'янського райсуду Києва з обрання запобіжного заходу екс-нардепу Миколі Мартиненку оголосили перерву на вимогу захисту підозрюваного, суд пішов до нарадчої кімнати.

Згідно з телетрансляцією засідання, суд під головуваванням Олександра Бобровника розпочався із запізненням — близько 19:00, і адвокати політика одразу подали клопотання про відсторонення судді.

Раніше адвокат Мартиненка Петро Бойко в інтерв’ю журналістам заявив, що арешт чи застава у 300 млн грн, які щодо екс-нардепа просить застосувати НАБУ, є абсолютно неадекватною мірою запобіжного заходу.

"300 млн - це дуже велика сума. І це чудово розуміє НАБУ і ті, хто інкримінує таке важке обвинувачення", - наголосив він.

Бойко також зазначив, що у адвокатів викликало здивування, що Мартиненку у четвер інкримінували не той епізод, навколо якого був розголос, а нібито "неправомірну вигоду у 17 млн доларів".

Три міністри висловили готовність взяти Мартиненка на поруки

В Солом'янський суд приїхали глави МОН, Мінінфраструктури та Мінмолодьспорту.

Міністр освіти та науки Лілія Гриневич, міністр у справах молоді та спорту Ігор Жданов, а також міністр інфраструктури Володимир Омелян прибули до Солом'янського суду Києва, де розглядатиметься питання про обрання запобіжного заходу екс-народному депутатові Миколі Мартиненку.

Міністри висловили готовність взяти підозрюваного в розкраданні 17 мільярдів доларів ДП "СхідГЗК" політика на поруки. За словами Омеляна, це рішення було прийнято під час спілкування у партійному чаті. Омелян, Гриневич і Жданов потрапили до уряду за квотою "Народного фронту", членом парламентської фракції якого до грудня 2015 року був Мартиненко.

Крім міністрів біля будівлі суду перебувають народні депутати, в тому числі голова регламентного комітету Верховної Ради Павло Пинзеник.

САП просить для Мартиненка арешт і заставу в 300 мільйонів

Спеціалізована антикорупційна прокуратура проситиме суд взяти екс-нардепа Миколу Мартиненка під варту на 60 діб, з альтернативою застави в 300 мільйонів гривень.

Про це сказав журналістам у п'ятницю керівник САП Назар Холодницький.

"Позиція прокуратури наступна — будемо просити суд про обрання запобіжного заходу тримання під вартою строком на 60 діб з альтернативою внесення застави 300 млн грн. Чому така сума? Так ми оцінюємо роль кожного зі співучасників у вказаній схемі", - сказав керівник САП.

Він пояснив, що це лише перший етап процесу.

"Слідством зібрано достатньо даних для оголошення підозри. Тепер починається кримінальний процес для доведення цієї справи до суду і складення обвинувального акту. Законом передбачено 2 місяці, щоб детективи зібрали всі докази… і скерували обвинувальний акт до суду", - зазначив прокурор.

Холодницький нагадав, що 20 квітня Мартиненку було оголошено підозру. 21 квітня погоджено клопотання про обрання запобіжного заходу. Зараз із ним ознайомлюється сторона захисту. Керівник САП спрогнозував, що після обіду клопотання буде спрямовано до Солом'янського районного суду Києва.

Він підкреслив, що попри маніпулятивні заяви "деяких фейсбукерів", наразі невідомо, який суддя буде розглядати це клопотання.

Керівник САП зазначив, що сторону обвинувачення у справі будуть представляти прокурори САП Роман Симків і Андрій Перо, які також займаються справою відстороненого глави ДФС Романа Насірова.

Стосовно другого затриманого у справі — Сергія Переломи - головний антикорупційний прокурор зазначив, що йому оголошено підозру, САП проситиме суд запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави у 100 мільйонів гривень.

Холодницький не виключив оголошення підозр іншим учасникам злочинної схеми.

Відповідаючи на запитання журналістів, Холодницький зазначив, що доказову базу слідство збирало більше року — фактично з дня початку роботи НАБУ і САП.

НАБУ затримало другого фігуранта у справі завдання збитків ДП "СхідГЗК"

Детективи НАБУ затримали колишнього голову наглядової ради Одеського припортового заводу Сергія Перелому у справі завдання збитків ДП "СхідГЗК".

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

"20 квітня детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали другу особу за підозрою у скоєнні злочинів, передбачених ч.1 ст. 255 ("Створення злочинної організації"), ч. 5 ст. 191 ("Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем") Кримінального кодексу України", - йдеться у повідомленні.

Як стало відомо "Українській правді", затриманим є колишній голова наглядової ради Одеського припортового заводу Сергій Перелома.

В даний момент вирішується питання повідомлення затриманому про підозру.

За версією слідства, Перелома забезпечував координацію між компанією-посередником та ДП "СхідГЗК". Ця особа також відома як фігурант іншого кримінального провадження щодо завдання збитків ПАТ "Одеський припортовий завод" у розмірі 205 мільйонів гривень, розслідування якого детективи НАБУ завершили у грудні минулого року. Наразі справа ПАТ "ОПЗ" розглядається у суді, а зазначена особа має статус обвинуваченого.

Холодницький розповів, за що взяли Мартиненка

Мартиненка підозрюють у розтраті.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що екс-нардепа Миколу Мартиненка затримали за підозрою у розтраті грошей держпідприємства "СхідГЗК".

Про це він написав на Facebook.

За його словами, досудове розслідування встановило, що в період з 2013 року по 2016 рік злочинна організація у складі службових осіб ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат", службових осіб "STEUERMANN Investitions und Handelsgesellschaft mbH", а також групи осіб, які мали контроль над вказаними підприємствами, у тому числі Мартиненко, вчинила розтрату коштів ДП "СхідГЗК" в розмірі 17,28 млн. дол. США.

Розтрата відбулася внаслідок неправомірного укладення та подальшого виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату для ДП "СхідГЗК" через австрійську компанію-посередника STEUERMANN.

"У подальшому вказані кошти, перераховано на рахунки компанії STEUERMANN із використанням офшорних компаній "WARGRAVE TRADING LLP" та "DALLAS FUEL SA" керівниками та учасниками злочинної організації обернуто на власну користь", - пояснив Холодницький.

Водночас адвокат екс-нардепа Петро Бойко, зазначив, що Мартиненка затримали на термін до 72 годин до вирішення судом питання про обрання запобіжного заходу.

"Ми не розуміємо, в чому підозрюють Миколу Мартиненка. Зрозуміло лише, що йдеться не про справу, пов’язану з "Енергоатомом". Це тим більше дивно, бо навіть по "Енергоатому" немає жодних доказів правопорушень. Затримання детективи НАБУ мотивували тим, ніби Мартиненко міг би втекти з України", - зазначив Бойко.

"Це повний абсурд, бо в 2015 р. він добровільно відмовився від депутатської недоторканності — це дієвий доказ того, що він не збирався нікуди ховатися", - додав він.

За словами Бойка, абсурдною також є інформація деяких представників НАБУ, що нібито екс-депутат уникав отримання повідомлення про підозру.

"Детективи НАБУ тільки ввечері змогли показати підозру, підписану прокурором САП. Після чого Микола Мартиненко законослухняно відбув до НАБУ для вчинення відповідних процесуальних дій", - вказав він.

"Захист доведе в суді повну безпідставність будь-яких підозр щодо Миколи Мартиненка. Більше того, ми домагатимемось притягнення до кримінальної відповідальності фальсифікаторів з НАБУ та з Солом’янського райсуду на зразок одіозного судді Бобровника. Ми прогнозували і прогнозуємо, що питання про обрання запобіжного заходу "випадково" потрапить до згаданого Бобровника, проти якого НАБУ порушила справу і який слухняно виконує всі вказівки НАБУ", - наголосив адвокат.

Мартиненко ночуватиме в СІЗО

Слідчі Національного антикорупційного бюро України вручили повідомлення про підозру колишньому народному депутату з фракції "Народний фронт" Миколі Мартиненку.

Про це повідомила на брифінгу начальник відділу по роботі з громадськістю та ЗМІ НАБУ Оксана Митницька.

"Власне про підозру повідомлено (Миколі Мартиненку). Зараз вирішується питання про обрання запобіжного заходу, відповідне клопотання буде подано до суду вже вранці", - заявила Митницька.

Вона зазначила, що Мартиненко, як і всі підозрювані, до судового засідання щодо обрання запобіжного заходу буде перебувати в слідчому ізоляторі.

В якому саме СІЗО буде перебувати колишній народний депутат, Митницька не уточнила, пославшись на таємницю слідства.

Спікер НАБУ зазначила, що запобіжний захід Мартиненку обиратиме Солом'янський районний суд міста Києва.

Оприлюднено нові записи переговорів Онищенка з Мартиненком

Нардеп-утікач Олександр Онищенко через ЗМІ опублікував нові записи розмови з нібито Миколою Мартиненком, якого сьогодні затримало НАБУ.

Два фрагмента запису опубліковані у виданні "Страна".

За словами Онищенка, Мартиненко прилетів до нього в Лондон, де відбулася записана розмова. Предмет розмови - корупційні схеми Порошенка і його оточення.

На одному із записів людина з голосом схожим на голос Мартиненка підтверджує, що Порошенко надіслав до нього НАБУ з обшуками після того, як він розповів президенту про структуру бізнесу підприємства НАЕК "Енергоатом".

Мартиненко звинуватив Ситника у фальсифікації справи

Екс-нардеп Микола Мартиненко, якого затримали за підозрою у розтраті грошей державного підприємства, звинуватив голову НАБУ Артема Ситника у фальсифікації справи.

Відповідну заяву Мартиненка оприлюднив "Народний фронт".

"Звинувачення проти мене сфальсифіковані за вказівкою директора НАБУ Ситника. Ця справа є політичною і не підкріплена жодними доказами",- сказав політик, додавши, що "фейкові звинувачення тиражувалися за гроші".

Миколу Мартиненка затримали

Мартиненка підозрюють у причетності до розтрати понад $17 млн держкоштів

Раніше повідомлялося, що екс-нардепа затримали детективи НАБУ.

Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою погоджено повідомлення про підозру колишньому народному депутату України Миколі Мартиненку. Про це повідомив керівник САП Назар Холодницький.

«Досудовим розслідуванням установлено, що в період з 2013 року по 2016 рік злочинною організацією у складі службових осіб ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» (далі — ДП «СхідГЗК»), службових осіб «STEUERMANN Investitions und Handelsgesellschaft mbH» (далі — компанія STEUERMANN), а також групою осіб, які мали контроль над вказаними підприємствами, у тому числі Мартиненком М.В. було вчинено розтрату коштів ДП «СхідГЗК» в розмірі 17,28 млн. дол. США шляхом неправомірного укладення та подальшого виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату для ДП «СхідГЗК» через австрійську компанію-посередника STEUERMANN», - йдеться у повідомленні.

«У подальшому вказані кошти, перераховано на рахунки компанії STEUERMANN із використанням офшорних компаній «WARGRAVE TRADING LLP» та «DALLAS FUEL SA» керівниками та учасниками злочинної організації обернуто на власну користь. Правова кваліфікація дій - ч. 5 ст. 191 та ч. 1 ст. 255 КК України. Вручення повідомлення про підозру доручено здійснити детективам НАБУ», - розповів Холодницький.

За його словами, наразі Мартиненка затримано в порядку ст.208 КПК України та доставлено до НАБУ для проведення процесуальних та слідчих дій.

Адвокат: «Мартиненка затримали на термін до 72 годин»

Колишній депутат Микола Мартиненко затриманий НАБУ на термін до 72 годин до вирішення судом питання про обрання запобіжного заходу

Про це Еспресо.TV повідомив адвокат Мартиненка Петро Бойко.

"Ми не розуміємо, в чому підозрюють Миколу Мартиненка. Зрозуміло лише, що йдеться не про справу, пов’язану з "Енергоатомом". Це тим більше дивно, бо навіть по "Енергоатому" немає жодних доказів правопорушень. Затримання детективи НАБУ мотивували тим, ніби Мартиненко міг би втекти з України. Це повний абсурд, бо в 2015 р. він добровільно відмовився від депутатської недоторканності — це дієвий доказ того, що він не збирався нікуди ховатися. Микола Мартиненко постійно наголошував, що він перебуває в Україні і готовий надати слідству інформацію з будь-яких питань. А влітку минулого року віннавіть публічно заявляв про готовність здати свій закордонний паспорт", - наголосив адвокат.

За його словами, абсурдною також є інформація деяких представників НАБУ, ніби екс-депутат уникав отримання повідомлення про підозру. Детективи НАБУ тільки ввечері змогли показати підозру, підписану прокурором САП. Після чого Микола Мартиненко законослухняно відбув до НАБУ для вчинення відповідних процесуальних дій.

"Захист доведе в суді повну безпідставність будь-яких підозр щодо Миколи Мартиненка. Більше того, ми домагатимемось притягнення до кримінальної відповідальності фальсифікаторів з НАБУ та з Солом’янського райсуду на зразок одіозного судді Бобровника. Ми прогнозували і прогнозуємо, що питання про обрання запобіжного заходу "випадково" потрапить до згаданого Бобровника, проти якого НАБУ порушала справу і який слухняно виконує всі вказівки НАБУ", - наголосив адвокат.

НФ заявляє, що НАБУ намагається підробити справу Мартиненка

У "Народному фронті" вважають, що затримання колишнього народного депутата Миколи Мартиненка є ознакою вибіркового правосуддя та політично мотивованих дій антикорупційних органів.

Так у політсилі відреагували на затримання Мартиненка детективами НАБУ.

"Затримання Національним антикорупційним бюро колишнього народного депутата Миколи Мартиненка, який добровільно склав мандат півтора роки тому для неупередженого розслідування, є ознакою вибіркового правосуддя та політично мотивованих дій антикорупційних органів", - сказано у заяві.

У "Народному фронті" підкреслили: попри те, що до сьогодні кошти і активи, виведені Януковичем, так і не стали предметом розслідування НАБУ, бюро переслідує політика з послідовною українською і антиросійською позицією.

"Так звану "справу Мартиненка" НАБУ намагається фальсифікувати вже півтора роки. Проте жодних доказів проти нього так і не було знайдено", - наголосили у політсилі.

"Народний фронт" звернув увагу на неоднозначну репутацію судді Бобровника, який дав дозвіл на обшуки в усіх помешканнях Миколи Мартиненка та членів його сім’ї, у тому числі у колишньої дружини.

"Всі ці "маски-шоу" свідчать про суто піарний характер дій НАБУ і націленість на створення медійної картинки "бурхливої діяльності". Причому за допомогою корумпованих суддів", - йдеться у заяві.

"Саме у Бобровника НАБУ сподівається отримати санкцію на тримання Миколи Мартиненка під вартою. Жодної необхідності в цьому немає — Микола Мартиненко своїми діями довів, що не боїться, він ніяк не міг перешкоджати слідству, ні від кого не ховався і знаходиться в Україні. Ще влітку минулого року він публічно заявляв про готовність здати правоохоронним органам свій закордонний паспорт", - додали у політсилі.

Політичні соратники Мартиненка також підкреслили, що екс-нардеп "нікуди не ховається і буде в суді доводити свою невинуватість і заангажованість НАБУ".

"Народний фронт" також вимагає об’єктивного розслідування, незалежного суду, недопущення вибіркового правосуддя та виключення політичної мотивації в діяльності антикорупційних органів.

Окрім того, політсила вимагає від Вищої ради правосуддя негайного відсторонення судді Солом’янського райсуду Києва Бобровника.

Народного депутата Миколу Мартиненка затримали через розтрату коштів державного підприємства ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" ("СхідГЗК").

Про це голова Спецалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький написав у Facebook.

"Досудове розслідування установило, що у період з 2013 року по 2016 рік злочинною організацією у складі службових осіб ДП "СхідГЗК", службових осіб "STEUERMANN Investitions und Handelsgesellschaft mbH", а також групою осіб, які мали контроль над вказаними підприємствами, у тому числі Миколою Мартиненком було вчинено розтрату коштів ДП "СхідГЗК" в розмірі 17,28 мільйони доларів США шляхом неправомірного укладення та подальшого виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату для ДП "СхідГЗК" через австрійську компанію-посередника STEUERMANN", — пояснив очільник САП.

Він зазначив, що далі зароблені на оборудці кошти, перерахували на рахунки компанії STEUERMANN із використанням офшорних компаній WARGRAVE TRADING LLP" та DALLAS FUEL SA.

За словами Холодницького, дії Мартиненка кваліфікували за двома статтями Кримінального кодексу — про створення злочинної організації та привласнення майна з використанням службового становища.

Він додав, що наразі Мартиненка затримали та доставили до Національного антикорупційного бюро України для проведення процесуальних та слідчих дій.

Схожі новини