Передплата 2024 ВЗ

«Цей хрест поєднав наші народи...»

У Гуті Пеняцькій відновили пам’ятник загиблим у роки Другої світової жителям цього села.

На території колишнього села Гута Пеняцька, що у Бродівському районі на Львівщині, українці спільно з гостями із Польщі вшанували пам’ять загиблих тут у минулу війну поляків: відкрили відновлений українською громадою пам’ятник, який у січні цього року підірвали невідомі вандали.

Трагедія у селі Гута Пеняцька сталася 28 лютого 1944 року. Наразі науковці Польщі та України не мають однозначної думки про цю сторінку у нашій спільній історії. Згідно з даними вітчизняних істориків, у лютому 1944 року в цьому селі гітлерівці знищили всі 172 будинки і вбили всіх мешканців (за різними оцінками, від 500 до 800 осіб). Врятуватися вдалося лише одному поляку. За його словами, карателі були у німецькій формі і розмовляли німецькою... За розповідями старожилів села Підгірців, Гуту Пеняцьку спалили три німецькі частини, що розташовувалися неподалік. Причиною каральної акції стало зникнення двох німецьких офіцерів поблизу складів з боєприпасами...

А от у польських дослідників переважає теза, що Гуту Пеняцьку знищили члени української дивізії «Галичина». Такої ж думки було польське підпілля, яке провело кілька акцій “відплати”. Внаслідок цього протягом чотирьох днів у 14 населених пунктах було знищено понад 1,5 тис. українців. Дослідник Андрій Боляновський спростував “український слід”, стверджуючи, що в той час тут не діяв жоден з «галицьких» куренів.

З часу трагедії у Гуті Пеняцькій у цьому місці ніхто не живе. Однак польська громадськість постійно приїжджає сюди, аби вшанувати пам’ять своїх рідних та близьких. Про трагічні події у Гуті Пеняцькій нагадує меморіал, що його у 2005 році відкрили президенти України і Польщі.

На Різдво цього року невідомі підірвали цей пам’ятник. Стели розмалювали написами SS, а викарбувані імена загиблих - синьо-жовтими та червоно-чорними фарбами.

Українська громадськість власним коштом відновила пам’ятник, знищений вандалами. 26 лютого для участі у спільній акції з вшанування загиблих до місця, де колись було це село, прибули представники Української греко-католицької і Римо-католицької церков, керівники обласної і місцевої влади, посли України і Польщі, представники Сейму, понад півтисячі рядових українців і поляків.

Відбулася екуменічна молитва, духовенство освятило пам’ятник. Ініціатор його відновлення - голова товариства депортованих українців «Надсяння» Володимир Середа.

Депутат польського Сейму Республіки Польща Малгожата Госєвська привітала такий крок: «Українська громада, яка живе поруч, довела, що українсько-польське поєднання — можливе. Хрест стоїть як символ трагічних сторінок нашої історії, і водночас - як символ поєднання. І саме так будуватимемо наше майбутнє — спільне, краще і безпечне, разом, не забуваючи про минуле, щоб така трагедія більше не повторилась».

Українська громада, яка живе поруч, довела, що українсько-польське поєднання — можливе. Хрест стоїть як символ трагічних сторінок нашої історії, і водночас - як символ поєднання.

Посол Польщі в Україні Ян Пєклоназвав відновлення пам’ятника “дуже приємною несподіванкою”, бо думав, що заходи цьогоріч відбудуться біля дерев’яного хреста. Ян Пєкло наголосив також на важливості дружніх відносин між обома державами: «Третя сторона намагається нас посварити. Тому необхідно робити все можливе для покращення польсько-українських відносин в усіх сферах».

Посол України в Польщі Андрій Дещицязазначив, що тим, хто підірвав пам’ятник, не вдалося підірвати основного: дружби між українцями й поляками. «Цей хрест у Гуті Пеняцькій поєднав два народи. Сьогодні спільною молитвою ми вшанували пам’ять тих людей котрі загинули у 1944 році, але тим самим ми показуємо, що між українцями й поляками є багато спільного на майбутнє. Ми можемо не лише пам’ятати історію, а й будувати успішні спільні плани», — сказав Андрій Дещиця.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка висловив сподівання, що відновлення пам’ятника послужить добрим прикладом до відновлення українських пам’ятників, які останнім часом зруйнували в Польщі. До речі, під час вшанувань відбувся одинокий протест львівського історика, «свободівця» Михайла Галущака. Він став біля учасників мітингу із червоно-чорним прапором та інформаційним банером, на якому містились світлини і написи українською та польською мовами із закликом відновити 14 зруйнованих українських могил на території Польщі. Правоохоронці попросили хлопця відійти...

Того дня безпеку заходів у Гуті Пеняцькій охороняли десятки правоохоронців. Над територією літав поліцейський безпілотник. До траси учасників події підвозили місцеві жителі на фірах, адже найближче село до Гути Пеняцької розташоване за три кілометри. Фір було близько ста. На урочистості прибули до 500 громадян Польщі і наших українських поляків. Стояли усі разом. До пам’ятника-хреста в центрі вже неіснуючого села лягли десятки вінків квітів із синьо-жовтою та червоно-білою символікою. Разом ушанувавши трагічні сторінки історії, присутні говорили про те, що нам разом будувати новий європейський дім.

Фото автора

Бродівський район

Схожі новини