Передплата 2024 «Добра кухня»

«Ви на День відкритих дверей?»  

  Ствердна відповідь на цей «пароль» відкриває двері до Академії Сухопутних військ.

Про те, як живе українське військо, як твориться бойова міць сучасних Збройних сил, українці зазвичай дізнаються з повідомлень у засобах масової інформації або з розповідей військовослужбовців, які повертаються з фронту. Але створити цілісну картину стану справ у армії, відчути її дух пересічному громадянину складно — кожна військова частина наче фортеця, де чужі не ходять. Національна академія Сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного намагається заповнити цю прогалину. У військовому виші чи не щомісяця відбуваються Дні відкритих дверей .

Два кроки — і ми вже на військовому плацу Національної академії Сухопутних військ. Тут щодня - розведення нарядів, фізична підготовка, заняття зі стройової підготовки чи урочистості. А сьогодні тут «хазяйнують» цивільні, здебільшого — школярі, аби вирушити у мандрівку алеями, коридорами та тренувальними комплексами військової частини. Групи збираються по двадцять — тридцять осіб, «поводирями» стають курсанти, які брали участь у проведенні АТО. Що вони роблять в Академії, ці бійці, які нюхали порох, втрачали побратимів, долали біль поранень та контузій? «Коли, будучи на сході, я б мав там ту базу знань, яку тут здобуваю, було б мені легше у боях». Андрієві Пецу— 31 рік. Він — третьокурсник Академії. За плечима служба у 80-й аеромобільній бригаді, визволення Слов’янська, він — лицар ордена «За мужність». Андрій розповідає хлопцям та дівчатам, які мріють пов’язати своє майбутнє з армією, про властивості гаубиці чи БМП.

Звісно, найцікавіше у тирі, де кожен може перевірити власну влучність у стрільбі на оптико-електронних тренажерах зі снайперської гвинтівки чи автомата Калашникова. Вразив відвідувачів павільйон бойової техніки. «Треба знайти «ключики» до наших гостей, - каже старший викладач кафедри ракетних військ і артилерії підполковник Віктор Недопьокін. — Намагаюся цікаво розповідати про артилерію. Головне, щоб у людей з’явилася гордість за наші Збройні сили».

«Їхали сюди, аби діти побачили, що є така унікальна Академія Сухопутних військ, дізнались, чого тут вчать, яке мають забезпечення. Діти були у захваті від сучасного тиру. По суті, провели урок на виїзді», - розповідає вчитель предмета «Захист Вітчизни» зі школи селища Запитова на Львівщині Орест Вовк.

У школярів розбігаються очі. Комп’ютеризовані аудиторії, стрілецький тир, комплекс тренажерів та військової техніки, курсантська їдальня та казарма, спортивні майданчики — це все не лише можна оглянути, а й спробувати себе на тренажерах чи постріляти. На виставці озброєння пістолети та гранатомети можна взяти у руки, сфотографуватися. «Я вирішив стати військовим, тут гартується дух, справжні мужчини творяться в армії, - каже випускник однієї із львівських шкіл Олексій Мочурад. - Тут є чого навчитися, загартувати свій дух, щоб згодом захищати країну».

Національна академія у Львові — головний навчальний заклад Сухопутних військ Збройних сил України. Тут готують фахівців механізованих і танкових спеціальностей, артилерії, саперів та інженерів, культурно-просвітницької роботи у військах. У складі Академії є Військовий коледж сержантського складу. Термін навчання — чотири роки, на інженерні та культурно-просвітницькі спеціальності — п’ять років. Тут пліч-о-пліч навчаються професійні воїни, які вже пройшли горнило боїв на сході, і випускники шкіл та ліцеїв. «Майбутнє України в руках нашої молоді, - каже начальник Національної академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного генерал-лейтенант Павло Ткачук. — Ми ж гарантуємо їм якісну освіту, насичене курсантське життя. А головне — необхідні знання, навички та риси характеру справжнього захисника України».

Схожі новини