Передплата 2024 «Добра кухня»

Шевченківський комітет назвав переможців найвищої премії України

  • 20.02.2017, 17:28
  • 2 755

Стали відомі лауреати Шевченківської премії 2017 року.

У номінації«Література, публіцистика, журналістика»- Іван Малкович (книга поезій «Подорожник з новими віршами»).

Іван Малкович - український поет і видавець, власник і директор видавництва «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га». До книги вибраного Івана Малковича «Подорожник із новими віршами» увійшли вірші зі збірок «Білий камінь» (1984), «Ключ» (1988), «Вірші» (1992), «Із янголом на плечі» (1997), «Вірші на зиму» (2006), «Все поруч» (2010), «Подорожник» (2013, І-ше видання), а також деякі з найновіших поезій.

У номінації «Музичне мистецтво» - Богдана Фроляк (Симфонія-Реквієм «Праведная душе…», хорова кантата «Цвіт», музичний твір «Присниться сон мені»).

Богдана Фроляк є випускницею Львівської музичної школи-інтернату ім. Соломії Крушельницької та Львівської музичної академії ім. Миколи Лисенка. З 1991 року є викладачем цього вишу. «Праведная душе...» - симфонія-реквієм для солістів, хору та симфонічного оркестру на тексти Тараса Шевченка.

У номінації «Візуальні мистецтва»- Микола Малишко (мистецький проект «Лінія» (Скульптура).

Український скульптор Микола Малишко працює в галузі монументального мистецтва, графіки, станкового живопису. Входив до кола неофіційного мистецтва в Києві (початок 1970-х років). У той період твори митця не експонувалися, оскільки вони не вписувалися в рамки декларованого владою «соцреалізму». Уперше «незалежні» твори М. Малишка з'явилися в Національному музеї у Львові. З 1993 року бере активну участь у створенні засад нової української дерев'яної скульптури, представляючи свої роботи на виставках у Німеччині, Угорщині, Австрії. Нещодавно львів'яни мали змогу бачити роботи МАлишка під час Тижня актуального мистецтва та на виставці «Тіні забутих предків».

У номінації «Кіномистецтво»- Степан Коваль (анімаційний серіал «Моя країна — Україна»).

Степан Коваль - український режисер, аніматор. Є володарем «Срібного ведмедя» Берлінале. «Моя країна Україна» - український анімаційний народний казково-пізнавальний анімаційний проект-серіал. Виконаний переважно в техніці пластилінової анімації

Список переможців опублікувала газета «День». Офіційно імена лауреатів назвуть після підписання указу президентом України, а вручення премій (за традицією) планується провести до дня народження Тараса Шевченка.

Усього на здобуття премії було вісунуто 46 кандидатів, а до третього туру були допущені 13 (у чотирьох номінаціях). Нагадаємо, що цьогоріч Треба зазначити, що роботу членів комітету під головуванням письменника Юрія Щербака модернізували. Вперше у кожній номінації з'явились експерти, які отримали право самостійно висувати претендентів на відзнаку у гуманітарній сфері.

20 лютого на засіданні третього туру конкурсного відбору з 25-ти членів комітету були присутні 23 особи, які визначили переможця таємним голосуванням.

Джерело: День

Схожі новини