Передплата 2024 «Добра кухня»

Пам'ять героїв Крут у Києві вшанували маршем і панахидою

  • 29.01.2017, 15:27
  • 4 335

У Києві відбувся щорічний урочистий марш у пам'ять про героїв Крут.

Як повідомляє кореспондент Цензор.НЕТ, учасники заходу пройшли від метро "Арсенальна" до церкви на Аскольдовій могилі, де поховані розстріляні більшовиками юнаки. У церкві була проведена панахида за загиблими.

У Львові відзначили 99-у річницю подвигу Героїв Крут

Урочисті заходи відбулися на Личаківському кладовищі.

Влада міста, області та представники громадськості спільно помолились та поклали лампадки на могилу одного з учасників легендарного бою під станцією Крути Ігоря Лоського.

Відбулася поминальна молитва за полеглими у цьому бою та урочисте проходження ліцеїстів Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут.

Також вшанували пам’ять ще одного учасника бою під Крутами Андрія Лазаренка.

Джерело: прес-служба ЛМР

Президент разом з дружиною вшанували пам’ять героїв Крут

Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко вшанували пам’ять оборонців української державності, які загинули у бою поблизу селища Крути.

Президентське подружжя поклало квіти до пам’ятного хреста на Аскольдовій могилі у Києві, де були поховані відважні студенти.

Присутні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

У заходах також взяли участь Голова Верховної Ради Андрій Парубій, члени Кабінету Міністрів, мер Києва Віталій Кличко.

У зверненні до Українського народу у День пам’яті Героїв Крут Петро Порошенко відзначив, що героїчний бій під Крутами назавжди вписаний на скрижалі національної історії - передусім як приклад волелюбності та незламності українського народу.

«Зараз, як і тоді, Росія розв’язала війну і заперечує свою агресію, намагаючись поширити у світі міф про внутрішній конфлікт в нашій державі. Стало традицією у День пам'яті Героїв Крут вшановувати сучасних героїв, які віддали своє життя за суверенітет і територіальну цілісність держави уже в нинішній українсько-російській війні. Вічна їм пам’ять», - зазначається у зверненні.

Джерело: прес-служба Президента

Турчинов: "Героїв Крут убили, бо не змогли зламати"

На цьому наголосив у своєму зверненні з нагоди вшанування пам'яті Героїв Крут секретар РНБО Олександр Турчинов.

Про це повідомляє прес-служба РНБО.

"Майже сто років минуло з того часу, як близько чотирьохсот відважних юнаків вступили у нерівний бій з російсько-більшовицькою ордою. І цим сміливим і відважним воїнам-патріотам вдалося неможливе - зупинити ворога, який переважав їх у понад 10 разів. Зупинити ворога на чотири дні", - наголосив Турчинов.

Він зазначив, що під час героїчного бою під Крутами розлючений значними втратами своїх військ червоний командир віддав наказ розстріляти близько 30 студентів, які, відступаючи, відійшли до Крут.

За словами Турчинова, є свідчення, що учень Київської української гімназії ім. Кирило-Мефодіївського товариства Григорій Піпський перед розстрілом першим почав співати "Ще не вмерла України ні слава, ні воля", і решта студентів, приречених на смерть, підхопили пісню.

"Так, співаючи, вони загинули. Їх вбили, тому що не змогли перемогти, не змогли зламати і викорінити дух свободи та віри в Україну...", - підкреслив Турчинов.

Він вшанував пам'ять загиблих під Крутами, а також героїв, які боронять незалежність зараз на сході України.

"Ми здобули власну державність, і зараз, як і тоді, за неї доводиться воювати. Як і тоді, гинуть найкращі сини України за незалежну та соборну Державу. Але зараз ми змогли зупинити ворога та захистити власну країну! Вічна пам'ять та шана полеглим героям - героям ХХ століття і їх нащадкам - героям століття ХХІ!", - наголосив секретар РНБОУ.

На його переконання, щоб стати дійсно вільними, потрібно бути сильними: "Шлях здолає лише той, хто ним йде. День у день, крок за кроком ми маємо звільняти свою землю від російських агресорів. Це наш шлях, і ми пройдемо його до переможного кінця! З вірою: у Бога, у себе, в Україну - переможемо!", - запевнив Турчинов.

Гройсман закликав пам'ятати мужність Героїв Крут

«Сьогодні День день, коли українське майбутнє безстрашно виступило проти більшовицького терору».

Про це він написав у Фейсбуці.

"Сьогодні День бою під Крутами, день, коли українське майбутнє безстрашно виступило проти більшовицького терору. 300 київських студентів протистояли 5-тисячній більшовицькій армії протягом 5 годин і ціною життя зупинили наступ ворога. Вклоняюся мужності юних героїв, які боролися за Україну", - зазначив прем'єр.

Порошенко: "Герої Крут призупинили наступ на Київ московсько-більшовицької орди"

Президент України Петро Порошенко звернувся до українців у зв'язку з Днем пам'яті Героїв Крут.

Текст звернення опубліковано на сайті Глави держави.

«Сьогодні ми вшановуємо подвиг молодих українців - старшин та юнкерів Першої Київської юнацької школи ім. Б.Хмельницького, бійців Помічного студентського куреня Січових стрільців - студентів київських вищих навчальних закладів та гімназистів старших класів. 29 січня 1918 року, невдовзі після проголошення незалежності Української Народної Республіки, вони на кілька днів зупинили просування на Київ московсько- більшовицької орди.

Героїчний бій під Крутами назавжди вписаний на скрижалі національної історії - передусім як приклад волелюбності та незламності українського народу.

Саме жертовність та самовідданість Крутян дали змогу організовано евакуювати зі столиці центральні органи влади та відвести війська - тобто, зробити все можливе для швидкого повернення втрачених позицій. І головне - уряд молодої української держави отримав змогу підписати мирний договір з Німеччиною, що означало міжнародне визнання УНР і автоматично робило більшовиків окупантами території суверенної держави.

Нині, як і майже 100 років тому, країна, яка марить імперськими амбіціями, не може змиритися з існуванням незалежної України. Зараз, як і тоді, Росія розв’язала війну і заперечує свою агресію, намагаючись поширити у світі міф про внутрішній конфлікт в нашій державі.

Стало традицією у День пам'яті Героїв Крут вшановувати сучасних героїв, які віддали своє життя за суверенітет і територіальну цілісність держави уже в нинішній українсько-російській війні.

Вічна їм пам’ять.

Окремо хочу звернутися сьогодні до наших воїнів, які у складі Збройних Сил, Національної гвардії, Служби безпеки, Державної прикордонної служби, Національної поліції відстоюють наше право творити власну державу.

Прийміть щиру вдячність Українського народу за вашу чесну й героїчну щоденну працю.

Ми обов’язково переможемо!

Слава Україні! Слава її Героям!»

Джерело: прес-служба Президента

Україна відзначає День пам'яті полеглих у бою під Крутами

У Києві о 15.30 вiдбудеться смолоскипна хода.

В Україні в неділю вшановують пам'ять Героїв Крут. Відбувається низка урочистостей, присвячених цій даті.

Зокрема, президент України Петро Порошенко візьме участь в урочистій церемонії покладання квітів до Пам’ятного Хреста Героям Крут на площі Андрія Первозваного. Захід запланований на 11:30.

Також у Києві о 15.30 вiдбудеться смолоскипна хода вшанування героїв Крут.

Крім того, у Львові проведуть вечір-реквієм з нагоди вшанування подвигу Героїв Крут у Львівському державному ліцеї із посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут. Також відбудеться покладання лампадок до могили учасника бою під Крутами А. Лазаренка.

У неділю, 29 січня, Україна відзначає День пам'яті полеглих у бою під Крутами.

29 січня 1918 року українці стримали наступ ворога на Київ, проявивши жертовність і героїзм заради незалежності України, нагадали в Центрі досліджень визвольного руху.

«Бій українських вояків проти більшовицької армії на станції Крути затримав ворога на чотири дні. Таким чином добровольці втримали столицю на час, необхідний для укладення Брест-Литовського миру, який де-факто означав міжнародне визнання української незалежності», — наголосили дослідники, дані яких цитує «Новое время».

У Центрі досліджень визвольного руху назвали героїв Крут першими «кіборгами» за аналогією з захисниками донецького аеропорту, які втримали повітряну гавань від атак проросійських терористів.

На початку січня 1918 року більшовики встановили контроль у Харківській, Катеринославській та Полтавській губерніях і розгорнули наступ на Київ. 24-27 січня 1918 року запеклі бої розгорнулися за станцію Бахмач. Коли українські війська відступили до станції Крути, їм підтримку була спрямована Перша Українська юнацька (юнкерська) школа ім. Б. Хмельницького у складі чотирьох сотень (400-450 курсантів та 20 старшин (офіцерів) і перша сотня (116-130 осіб) новоствореного добровольчого Помічного Студентського куреня січових стрільців. До них приєдналися ще близько 80 добровольців з підрозділів місцевого Вільного козацтва з Ніжина.

Після запеклого кількагодинного бою, користуючись присмерком, українські війська організовано відступили зі станції Крути до своїх ешелонів. 27 студентів і гімназистів, які перебували в резерві, під час відступу, потрапили у полон. Наступного дня вони були розстріляні або замордовані. Їх поховали на Аскольдовій могилі у Києві.

Втрати українських військ під Крутами оцінюються в 70-100 загиблих, за сучасними підрахунками. Серед них — 37-39 убитих в бою та розстріляних студентів і гімназистів. На сьогодні відомі прізвища 20 з них. При цьому втрати радянських військ під Крутами були значними, досягали лише вбитими 300 солдатів.

Джерело: Zaxid.net

Схожі новини