Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ненавиджу всіх олігархів»

Під час візиту до Львова Саакашвілі відвідав пункт пропуску «Рава-Руська».

В актовій залі Львівської політехніки ніде яблуку впасти. Люди стоять у проходах та під сценою. Чекають на Михайла Саакашвілі. Колишній губернатор Одеської області завітав до міста на розмову з львів’янами. Хоча передбачалося, що зустріч буде зі студентами, бабусі й дідусі теж “підтягнулися” подивитись на гостя.

На зустріч політик запізнився майже на 40 хвилин, але щиро вибачився, мовляв, у всьому винні затори. Натовп зустрічав гостя гучними оваціями та стоячи. “Встань, не зламаєшся, пан президент іде”, — каже подрузі дівчина поруч. Свій монолог Саакашвілі почав досить жорстко: “В Україні влада “бариг”, — заявив екс-президент Грузії. За його словами, наша країна має потужний потенціал у багатьох сферах, але, на жаль, він нереалізований. “Таких чорноземів, як має Україна, не має ніхто у світі. Таких лісів і ґрунтів для виноградників тим більше. У нас є всі шанси стати наддержавою. В України є нереальний потенціал, але він у руках дурних жадібних людей. Ми вивозимо ліс у Словаччину, а потім купуємо словацькі меблі. Це ж просто маразм. Наприклад, Грузія не мала і половини того, що має зараз Україна, але ми вийшли на вищий рівень життя, а Україна опускається все нижче і нижче. Українці звикли почуватися нижчими за інших. Складається враження, що великі країни світу тримають нас, як цуцика, під столом. І час від часу нам щось кидають зі столу. Я вважаю, що ми варті сидіти за столом і диктувати свої умови. Це не ми винні Європі, а вона нам. Колись наші солдати зупинили найпотужнішу армію світу. Годі вже почуватися слабшими. Ви не слабші, ви просто не розумієте, в якій країні живете”, — наголосив Саакашвілі. Зал зірвався на оплески. «Поки ми ходимо з простягнутою рукою, нам завжди будуть давати по голові», — додав екс-голова Одеської ОДА.

На запитання, як він ставиться до олігархів місцевого “розливу” Дубневичів, які, мовляв, “приватизували” Львівщину, Саакашвілі відповів: “Дубневичі? Я ненавиджу усіх олігархів. Нічого спільного з бізнесом вони не мають. Вони утискають середній бізнес, захоплюючи все більшу владу. І цим самим унеможливлюють нормальне існування середнього класу”. Саакашвілі додав, що важливо забрати в олігархів владу над ЗМІ: “Натомість потрібно створити громадські спілки, які б контролювали медіа. ЗМІ — це четверта влада, а олігархи не дають людям демократії і свободи слова, — додав екс-президент Грузії. — Порошенко мав реальний шанс вивести країну на абсолютно інший рівень, але він його свідомо не використав”.

Зустріч тривала до вечора, але ніхто не розходився. Було багато охочих поставити запитання та зробити фото на пам’ять. Не оминули увагою і львівського міського голову Андрія Садового. На запитання про те, як він ставиться до Садового, Саакашвілі відповів: “Мені дуже не подобається, що зараз на нього нападають. Ви ще гірших мерів не бачили”.

На цьому візит Саакашвілі до Львова не закінчився. Наступного дня поїхав “наводити порядки” на пропускний пункт “Рава-Руська”. З самого ранку у супроводі представників ЗМІ високий гість прибув на митницю, щоб на власні очі побачити кілометрові черги на кордоні. Поспілкувавшись з людьми, Саакашвілі заявив: “Усі обіцянки влади — ніщо, поки люди будуть стояти у таких чергах, щоб потрапити в Європу. Тут навіть туалетів немає, до найближчого близько кілометра”. Люди повиходили зі своїх автівок та потягнулися до політика, щоб поскаржитися на життя та посварити прикордонників. “Ви перший, хто приїхав до простих людей поговорити про проблему, яка докучає тисячам українців”, — подякувала жіночка в черзі. Отримав від гостя на горіхи і керівник Львівського прикордонного загону Сергій Мельник...

Схожі новини