Передплата 2024 «Добрий господар»

Стипендії тільки «кращим»?

Студенти обіцяють масові акції протестів – якщо у них заберуть стипендію.

Українське студентство шоковане заявами керівництва Міністерства фінансів про наміри скасувати стипендії для окремих категорій студентів. Можна прогнозувати, що з початком нового навчального року спудеї по всій країні влаштують акції протесту. Залізти в кишені студентів фінансисти додумалися в пошуках шляхів оптимізації видатків бюджету. Заступник міністра фінансів Сергій Марченко заявив на прес-конференції, що Мінфін з 2017 року хоче розділити стипендії на соціальні та академічні

«Ми не будемо підтримувати ситуацію, коли підтримується сірість, і 75% студентів отримують стипендію просто тому, що вони вчаться, - сказав Марченко на “круглому столі” у Києві. - Це неправильно, просто смішно - ми утримуємо всіх студентів за рахунок кращих. Тому будемо підтримувати кращих, а стипендіальний фонд мінятися не буде». У міністерстві вважають, що повинна бути соціальна стипендія - для малозабезпечених студентів, і стипендія академічна - для тих, хто демонструє високі результати в навчанні.

Нововведення Мінфіну уже викликали студентський вибух. На прес-конференції з приводу зміни системи виплати стипендій у заступника міністра фінансів Сергія Марченка невідомі молодики-активісти кинули тортом...

У своєму інтерв’ю “Українській правді” міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що галузь освіти разом із охороною здоров’я та наукою є “кандидатами” на скорочення фінансування, оскільки кошти там використовують неефективно і непрозоро. За словами міністра, Україна витрачає на освіту більше коштів у відсотках від ВВП, ніж Німеччина, Франція, Італія, Японія, Канада і Польща. А якість освіти у нас набагато нижча, ніж у цих країнах.

“Зараз держава повністю оплачує освіту студентів протягом щонайменше чотирьох років, і при цьому виплачує їм стипендію, - каже Олександр Данилюк. - В Україні 82% випускників шкіл вступають у вузи, а у Європі в середньому 30%. Підходи до стипендій теж відрізняються: в Європі стипендії платять не усім, як у нас, а лише малозабезпеченим або за особливі академічні заслуги. При цьому якість життя і нау­кові досягнення в Європі набагато вищі, ніж у нас. В Україні реальну користь від вищої освіти має можливість отримати близько 30% випускників. Решта залишається незадоволеною, оскільки не можуть після вузу знайти відповідну роботу”.

Коментар для «ВЗ»

Микита АНДРЕЄВ,

голова Студентського антикорупційного агентства

Міністерство заявляє, що «готове до конструктивного діа­логу». Ми побачили їхню готовність до діалогу, коли вони проігнорували наше запрошення до обговорення, а потім зробили свій власний захід, куди запросили «правильних» учасників. Це просто неповага до студентів, а те, що трапилось (кидання тортом. - Авт.), - логічна відповідь. І річ не стільки у скасуванні стипендій, скільки у такому ставленні - цинічному і самовпевненому. Думаю, далі буде... Я проти такого ставлення Мінфіну до студентів і такої імітації обговорення. Я так само не підтримую «спілкування через тортики», але в цьому випадку це наслідок відповідного ставлення до студентів.

Ми будемо ініціювати створення коаліції нормальних проукраїнських студентських організацій, готових протидіяти “бєспрєдєлу”, який влаштував Мінфін, імітуючи обговорення реформи стипендіальної системи і виставляючи студентів такими, що не хочуть реформування системи. Ми хочемо реформувати систему структурно, але не допустимо скорочення видатків і не дамо витирати об себе ноги, ігноруючи нашу думку.

А тим часом...

Міністерство освіти і науки виступає проти скасування стипендій. Як заявила перед початком засідання Кабміну міністр освіти і науки Лілія Гриневич, відомство не поділяє позицій про скасування стипендій. «Міністерство освіти і науки вважає, що стипендії повинні бути обов’язково», — сказала пані Гриневич. Водночас міністр розкритикувала кидок тортом студентами в заступника міністра фінансів.

Схожі новини