Передплата 2024 «Добра кухня»

Порошенко попросив Меркель про лікування Умерова в Німеччині

  • 17.09.2016, 15:19
  • 8 205

Також співрозмовники обговорили ситуацію з безпеки на Донбасі.

Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Про це повідомили в прес-службі глави держави.

Співрозмовники обговорили ситуацію з безпеки на Донбасі. Президент України наголосив на необхідності повного припинення вогню російськими бойовиками і необхідності звільнення всіх заручників.

Петро Порошенко також звернувся до Ангели Меркель з проханням надати заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову можливість для проходження лікування в одній з медичних установ Німеччини.

Клімкін: "МЗС добиватиметься у світі визнання факту катувань над Умеровим"

Протиправні дії щодо Умерова в окупованому Криму є однією з форм катування.

Міністерство закордонних справ України працює над тим, щоб у світі визнали протиправні дії, які є нічим іншим, як однією з форм катування, щодо заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова в окупованому Криму, передає УТ.

Про це написав голова МЗС України Павло Клімкін у Twitter.

«Те, що робили з Ільмі Умеровим протягом трьох тижнів, є нічим іншим, як однією з форм катування. Працюємо над тим, щоб це визнав увесь світ», — повідомив Клімкін.

Умеров про психлікарню: "Це було одне велике катування"

Ільмі Умеров назвав час, який він провів у стінах психіатричної лікарні окупованого Сімферополя, одним великим катуванням.

Про це він заявив в інтерв'ю Deutsche Welle.

"Ти знаходишся у відділенні психіатричної клініки закритого типу із санвузлом в жахливому стані. Ти постійно контактуєш зі справжніми божевільними, які довгий час, роками знаходяться в цьому відділенні. Це метод впливу на нормальну людину. Три тижні провести в таких умовах - це така екзекуція, яку можна назвати одним великим катуванням", - зазначив Умеров.

Він вважає, що треба мати велику силу волі, щоб це спокійно перенести.

"До того ж, я відмовився від їжі в клініці, їв тільки те, що мені приносили з дому, не приймав ніяких медичних препаратів з рук персоналу", - додав заступник голови Меджлісу.

Він розказав, що найжахливіше, що згадує - це туалет і душ.

"Тим більше, у мене не особливо здоровий організм, я інвалід. І загальний стан почав погіршуватися. На четвертий день перебування в клініці я втратив свідомість", - наголосив Умеров.

Заступника голови Меджлісу Умерова звільнили з психлікарні Сімферополя

Ільмі Умерова відпустили з психіатричного стаціонару в анексованому Сімферополі.

Про це у Twitter повідомили адвокати Ніколай Полозов і Марк Фейгін.

Окрім того, його дочка Айше Умерова опублікувала у Facebook відео звільнення батька.

Інші подробиці поки не повідомляються. На 7 вересня було призначено засідання лікарської комісії, яка повинна була зробити висновок судово-психіатричної експертизи.

Джерело: Тиждень.ua

Адвокат: "Умерова можуть перевести в кардіологію наступного тижня"

Вже наступного тижня заступника голови Меджлісу Ільму Умерова можуть перевести на лікування в кардіологічне відділення сімферопольської лікарні.

Про це в коментарі Крим.Реаліі розповів адвокат Микола Полозов.

«Ми подали низку клопотань про направлення Умерова для лікування з профільного захворювання в клінічну лікарню, клопотання про звільнення його від проходження лікування в стаціонарній психіатричній клініці за станом здоров'я, а також клопотання про повернення оригіналів медичних документів», — розповів Полозов.

Засідання лікарської комісії, яка підіб'є підсумок судово-психіатричної експертизи, призначено на 7 вересня.

На 13 вересня заплановане засідання підконтрольного Росії Верховного суду анексованого Криму за апеляційними скаргами захисту.

У Києві під посольством РФ відбулася акція на підтримку Умерова

У Києві біля посольства Росії у переддень Всесвітньої акції солідарності на підтримку Ільмі Умерова відбулася акція «Саджайте дерева, а не людей!».

Про це повідомляє кореспондент Громадського, який перебуває під посольством.

В акції взяли участь люди із плакатами #StopKillingIlmiUmerov.

«Ми впевнені, що саджати треба дерева, а не мирних людей. Саме тому разом з вами ми символічно висадимо дерево біля установи посольства РФ, щоб нагадати про десятки в’язнів Кремля і особливо про так звану «каральну психіатрію» Ільмі Умерова», — йдеться в анонсі до акції.

Адвокат: «Скаргу на відправлення Умерова в психлікарню розглянуть 13 вересня»

Скарги на відправлення у психіатричний стаціонар українського політв'язня в окупованому Криму Ільмі Умерова розглянуть, можливо, вже після його звільнення.

Про це написав у Твіттері адвокат Микола Полозов, передає Укрінформ.

"Розгляд скарги захисту на відправлення Умерова в психіатричний стаціонар призначено на 13.09.16", - пише Полозов.

Полозов розповів про важкий стан Умерова

Адвокат Микола Полозов відвідав заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова за місцем його незаконного утримання в психіатричній клініці Сімферополя.

Про це він написав у Facebook.

"Стан здоров'я його (Умерова, - ред.) задовільним назвати не можна, скоріше стабільно важкий. Разом з тим, щоб прикрити себе адміністрація клініки щодня бере у нього аналізи, робить кардіограму", - повідомив Умерова.

Умеров розповів Полозову, що лікар-експерт повідомила, що 7.09 відбудеться комісія, на якій буде прийматися рішення про його звільнення.

Кожен день Умерова відвідують люди, розповідають про поточні події.

За словами Полозова, Умеров "тримається і робить все, що від нього залежить на благо всього народу".

Велика Британія закликала негайно звільнити Умерова

Велика Британія закликає Росію поважати міжнародні стандарти у галузі прав людини і негайно звільнити Ільмі Умерова, якого насильно утримують в психлікарні в анексованому Криму.

Про це йдеться у заяві посольства Великої Британії в Києві.

Ув'язнення і примусове утримання заступника глави Меджлісу кримських татар Ільмі Умерова в психлікарні на тлі погіршення стану його здоров’я є причиною глибокого занепокоєння Великої Британії.

"Ми закликаємо російську владу дотримуватися міжнародних стандартів у галузі прав людини; звільнити Умерова негайно; і надати йому доступ до медичної допомоги, якої він потребує", - йдеться у заяві.

Британське посольство констатує, що стандарти у галузі прав людини не виконуються в анексованому Криму і закликає Росію забезпечити негайний і безперешкодний доступ на півострів всіх міжнародних організацій, які здійснюють спостереження за дотриманням прав людини.

Крім того у посольстві вчергове підтвердили невизнання анексії Криму Росією.

"Ми не визнавали і не визнаємо незаконну анексію Росією Криму. Росія повинна повернути Крим Україні", - сказано у заяві.

Архієпископ Кримський у листі патріарху Кирилу: "Побачене у психлікарні шокувало мене"

Архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент звернувся з листом до глави РПЦ Кирила і духовного лідера мусульман Росії Шейха-уль-Іслама через застосування каральної системи до заступника глави Меджлісу Ільмі Умерова.

Про це повідомив у Facebook глава Меджлісу Рефат Чубаров.

"Звернутися до Вас, Глави Російської Православної Церкви і Духовного лідера мусульман Росії, мене змусило кричуще застосування каральної системи Росії в ХХІ столітті по відношенню до Людини - Творіння Божого", - йдеться у листі архієпископа Климента.

Він зазначив, що "не хоче вчити (тих, до кого звертається, - ред.) Святому Письму і Корану, в яких Всевишнім закладена основа світобудови: Любов, Співчуття і Всепрощення, але хоче звернути увагу на те, що відбувається сьогодні в Криму".

"24 серпня 2016 року стало днем, що ​​переповнило чашу людського терпіння. Побачене мною в психіатричній лікарні Сімферополя шокувало мене. Порушені всі норми моралі в ставленні до Ільмі Умерова. Всепрощення і милосердя не мають ніякого значення", - заявив Климент.

Він наголосив, що "якщо Ви в своєму серці маєте страх Божий, якщо все сказане Вами з амвонів не порожні слова, зробіть все, щоб звільнити Умерова, Сенцова, Кольченка, Костенка, Чернія, Чийгоза та багатьох інших невинних громадян України, загратованих" за свої переконання.

Держдеп закликав Росію негайно звільнити Умерова

У Вашингтоні закликали Росію негайно звільнити заступника голови Меджлісу кримських татар Ільмі Умерова.

Про це заявив представник Держдепу США Джон Кірбі, повідомляє "5 канал".

"Ми вкрай стурбовані затриманням кримськотатарського лідера Ільмі Умерова. Ми розуміємо, що стан його здоров'я зараз критичний. Він продовжує перебувати в примусовому психіатричному ув'язненні. Ця тактика утримання дисидентів в психіатричних палатах викликає глибоку тривогу. Ми приєднуємося до міжнародного співтовариства і закликаємо російський уряд звільнити його негайно", - наголосив Кірбі.

Полозов: "У Умерова почалися проблеми із зором"

У заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова погіршився зір.

Про це повідомив у Twitter адвокат Микола Полозов.

"Відвідав Ільмі Умерова. Він скаржиться на проблеми із зором. Дуже важко йому даються ці тортури "психіатричною експертизою", - написав Полозов.

Умеров розказав про цілодобові крики у психлікарні

Заступник голови Меджлісу кримсько-татарського народу Ільмі Умеров розповів про умови утримання в психіатричній клініці, де він знаходиться вже другий тиждень на експертизі.

Про це Умеров розказав в інтерв'ю виданню "Крим. Реалії".

За його словами, у клініці найбільша проблема з дотриманням норм гігієни.

"Жахливий туалет, жахливий душ. Зайти туди практично неможливо. Мені дозволяють користуватися службовим, там умови не набагато кращі, але хоча б без глядачів", - наголосив Умеров.

Він зазначив, що якщо нормальну людину помістити в такі умови, то вона через деякий час буде уподібнюватися тим, поряд з ким вона знаходиться.

"У палаті немає дверей, цілодобово чуєш і бачиш всі крики, мати, обпісявся-обкакався, посварилися, ще щось. Перебувати в цих умовах нормальній людині не дуже комфортно", - розповів Умеров.

Водночас він додав, що до медперсоналу у нього немає претензій. Заступник голови Меджлісу також зазначив, що якогось "спеціального замовлення" щодо нього не відчувається.

"З розмов з лікарями я не відчув, що є якесь спеціальне замовлення. Їх, мабуть, теж влаштовує будь-який варіант, тому що якщо я хворий - потрібно закривати кримінальну справу і дискредитувати мене і структуру, яку я представляю, тобто Меджліс. А якщо я здоровий, то кримінальна справа триватиме, і її доведуть до суду і до вироку", - сказав він.

ФСБ передумала відпускати Умерова

Заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова так і не випустили з лікарні.

Про це у своєму аккаунті в Twitter написав адвокат Марк Фейгін.

"Приїхали сім'єю за Ільмі в лікарню. Повинні були відпустити. Але слідчий ФСБ Скрипка передумав. Вирішив знущатися", - наголосив адвокат.

Російський адвокат Умерова прибув до Криму для переговорів про його звільнення з психлікарні

Російський адвокат заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова Марк Фейгін 28 серпня прибув до Криму.

На своїй сторінці у Facebook він зазначив, що готується до переговорів з ФСБ Росії про звільнення Умерова з психлікарні, де той наразі проходить примусову судово-психіатричну експертизу.

«Отже, я прибув до Криму і вже завтра спробую разом зі своїми колегами по захисту Ільмі Умерова витягнути його з психушки», — зазначив Фейгін.

Меджліс закликає посилити міжнародні санкції проти Росії

Меджліс кримськотатарського народу ухвалив заяву, в якій закликає міжнародні організації до посилення санкцій проти Росії з метою деокупації Криму, припинення репресій і звільнення політично переслідуваних активістів на півострові.

«Меджліс кримськотатарського народу закликає ООН, ЄС, Раду Європи, ОБСЄ, НАТО та інші міжнародні організації до посилення санкцій та інших обмежень у відношення Російської Федерації і їх збереження аж до повного відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, що включають Автономну Республіку Крим і місто Севастополь», — йдеться в заяві, яку оприлюднив голова Меджлісу Рефат Чубаров.

Документ прийнятий, в тому числі, в зв'язку з ситуацією, що склалася навколо заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова, якого в Криму примусово помістили для експертизи в психіатричну лікарню.

У Меджлісі також вказують на те, що «безпечні умови життя і дотримання прав людини повинні бути забезпечені всім жителям, які проживають в Криму», а «єдиною умовою, що дозволяє забезпечити права і свободи людини, права кримськотатарського народу — корінного народу Криму, є деокупація Криму і відновлення суверенітету України на території півострова».

ЄС засудив примусове психіатричне ув'язнення Умерова

Європейський Союз засудив протиправні дії Росії щодо заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова.

Про це повідомила Європейська служба зовнішньої діяльності, передає Укрінформ.

«Примусове психіатричне ув'язнення та обстежування заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова, якого було обвинувачено у «сепаратизмі» у травні 2016 року, є явним порушенням міжнародних стандартів прав людини. Ми закликаємо до його негайного звільнення та надання негайної належної медичної допомоги, оскільки виникає серйозне занепокоєння щодо його стану здоров’я», - йдеться у заяві.

У ЄС нагадують, що неодноразово наголошували на порушенні прав людини в анексованому Росією Криму та Севастополі.

«Права кримських татар були грубо порушені через заборону діяльності Меджлісу — органу самоврядування кримських татар, - який визнали «екстремістською організацією», - зазначили у Євросоюзі.

ЄС також підтримав усіх українських громадян, що незаконно утримуються РФ, включаючи Олега Сенцова та Олександра Кольченка, яких ув’язнено з порушенням «елементарних правових стандартів».

«Європейський Союз залишається відданим повній імплементації своєї політики щодо невизнання нелегальної анексії Кримського півострова», - наголосили в ЄС.

Порошенко: "Утримання Умерова - це поверненням в сталінські часи"

Утримання в психіатричній клініці Ільмі Умерова - це повернення в сталінські часи.

Про це заявив президент України Петро Порошенко в інтерв'ю американському телеканалу CNN.

"Одного з лідерів кримськотатарського народу Ільмі Умерова було запроторено до психіатричної лікарні. Ми бачимо, що сталінські часи 30-х років XX століття повністю повертаються", - сказав президент.

Крім того, Порошенко нагадав, що сьогодні у заручниках перебувають сотні українців, яких тримають у російських в'язницях і тюрмах на окупованій території. Він навів жахливий приклад утримання терористами в тюрмі сліпого Володимира Жемчугова, в якого ампутовані обидві руки, та наголосив, що росіяни не мають жодного пояснення, за що вони тримають наших громадян.

На Майдані відбувається акція на підтримку Умерова

У Києві на Майдані Незалежності проходить акція на підтримку заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова і інших політичних в’язнів, яких Росія переслідує в Криму.

Про це інформує Еспресо.TV.

На акцію зібралися близько 50 активістів. Вони тримають кримськотатарські прапори і транспаранти з гаслами за звільнення Ахтема Чийгоза, Ільмі Умерова і Мустафи Дегерменджи.

Активісти вимагають від Росії негайного звільнення Умерова, надання йому необхідної медичної допомоги і припинення кримінального переслідування.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров зачитав на мітингу список політичних в’язнів, яких незаконно утримує російська влада в Криму.

Фейгін: "Справою Умерова залякують усіх кримськотатарських активістів"

Дії російської влади щодо заступника глави Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова є залякуванням.

Про це у ефірі Еспресо.TV cказав адвокат Умерова Марк Фейгін.

"Кримінальна справа проти Умерова і те, що його відправили до психіатричної лікарні — це акція залякування", — сказав адвокат.

За словами Фейгіна, Умерова вже 21 день тримають у психіатричній лікарні, що враховуючи його стан здоров’я є способом тиску на нього, а також залякуванням інших активістів кримськотатарського руху. Умови, у яких тримають одного з лідерів кримських татар, є нелюдськими, бо лікарня схожа більше на ветеринарну.

У понеділок, 29 серпня, Фейгін відвідає Умерова, щоб на місці перевірити ситуацію.

Рада звернулася до Європарламенту: "Життя Умерова у справжній небезпеці"

Комітет у закордонних справах Верховної Ради України вважає, що це питання потребує невідкладної реакції.

Комітет Верховної Ради у закордонних справах звернувся до комітетів у закордонних справах демократичних країн та міжнародних організацій світу щодо ситуації, що склалася з заступником голови Меджлісу Ільмі Умеровим.

Про це повідомляє офіційна сторінка Верховної Ради.

Комітет розцінює дії Кремля щодо Умерова, як знак повернення Росії до репресивної психіатрії, політично-мотивованих судів над дисидентами, порушення основних прав людини та небезпечної пропаганди радянських зразків.

"Утримання пана Умерова є лише останнім прикладом систематичного придушення свободи корінного населення півострова кримських татарів. Попередньо Росія вже оголосила терористичною організацією Меджліс Кримськотатарського народу — виконавчий орган найвищого представницького органу кримських татарів Курултай. Меджліс був і є офіційно визнаним у своєму статусі Верховною Радою України", - йдеться у зверненні.

Зазначено, що "об’єднані зусилля демократичних держав вже довели свою впливовість у переговорах з керівництвом Росії щодо звільнення незаконно утриманих політв’язнів". Звернення надіслане парламентським комітетам у закордонних справах низки демократичних країн, Європарламенту, парламентським асамблеям міжнародних організацій, помічнику Генерального секретаря ООН в галузі прав людини Івану Шимоновичу, комітету ООН проти катувань, організації Amnesty International.

Фейгін: "У лікарню до Умерова зміг потрапити адвокат"

Адвокату Полозову вдалося відвідати в лікарні Ільмі Умерова.

Микола Полозов, адвокат поміщеного в Республіканську психіатричну лікарню окупованого Криму для проведення примусової психіатричної експертизи заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова, зміг до нього потрапити.

Про це повідомив адвокат Марк Фейгінна сторінці в Facebook.

"Це вельми істотно для нашої процесуальної тактики, оскільки Коля отримав допуск не вступаючи у справу через слідчого ФСБ, який, безсумнівно, вимагав би підписку про нерозголошення. Її ми ніколи принципово не даємо. Вже те добре, що Ільмі-ага продовжує чинити опір, як справжній мужик. Незважаючи на нестерпний біль діабетика і сердечника. Загалом, тримайся друже", - написав Фейгін.

Стан здоров'я затриманого в Криму заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров характеризують як важкий. Вчора повідомлялося про те, що у затриманого ФСБ заступника голови Меджлісу кримських татар Ільмі Умерова різко погіршився стан здоров'я. У нього стався гіпоглікемічний шок, він втрачав свідомість.

Захист Умерова подасть звернення у Європейський комітет проти тортур

Психолого-психіатричну експертизу, проведену під час погіршення здоров’я Умерова, адвокати розцінили як тортури.

Захист заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова планує відправити звернення до Європейського комітету проти тортур у Страсбурзі щодо дій ФСБ Росії, повідомляє адвокат Марк Фейгін.

«Захист Ільмі Умеров направляє звернення до Європейського комітету проти тортур у Страсбурзі з приводу дій органів слідства ФСБ РФ щодо підзахисного. Проведену у лікарні Сімферополя психолого-психіатричну експертизу, під час погіршення здоров’я Умерова, ми розцінюємо як тортури», — написав Фейгін 21 серпня у Facebook.

Раніше у неділю з’явилися повідомлення від родичів і соратників Умерова про різке погіршення стану його здоров’я.

Джерело: Тиждень.ua

Стан Умерова погіршився, він знепритомнів

Стан здоров'я заступника глави Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова в неділю різко погіршився.

Про це повідомила в Facebook його дочка Айше Умерова.

"Сьогодні татові в лікарні стало погано: тиск впав, дуже зблід, посилився тремор, викликаний хворобою Паркінсона, і він знепритомнів на деякий час", - написала вона.

За словами дочки, Умерова швидко вдалося привести до тями.

Вона зазначила, що йому стало зле близько 11:35, коли вона була поруч і вчасно викликала медсестру і чергового лікаря.

"Скоріш за все, це викликано стрибками цукру в крові (а у нього цукровий діабет), адже нерегулярне харчування - всього двічі на день з величезною перервою з 6 години вечора аж до 11 години наступного дня - при такому діагнозі просто неприпустиме. І плюс, гіпертонічний криз, що трапився 11 серпня, коли його в передінфарктному стані госпіталізували із зали суду", - вважає Умерова.

За її словами, після того, як батько прийшов до тями, його оглянув черговий лікар і доручив медсестрам контролювати його тиск, вимірюючи показники кожні 15 хвилин.

"Татові дали телефон на пару годин, щоб він міг нам повідомити про свій стан. Останній раз, перед тим як віддати телефон, я з ним розмовляла - йому вже трохи краще, але голос дуже слабкий", - написала Айше Умерова.

Вона додала, що за дві години жодна медсестра не зайшла і не проконтролювала стан батька.

"Поїдемо до нього о 17.00 - знову викличемо чергового, раз там персонал ставиться так байдуже!", - написала Умерова.

У свою чергу захисник Умерова Микола Полозов в ефірі телеканалу "112 Україна" повідомив, що у заступника глави Меджлісу хворе серце і діабет, а у психіатричному стаціонарі йому не надають необхідної медичної допомоги, та не витримується дієта, яка необхідна при діабеті.

"Їжу у клініці Умеров не вживає, йому їжу привозять лише родичі, яких пускають до нього не кожен день", - додав Полозов.

"За того нервового напруження та тиску, яких Умеров зазнає, все йде до того, що він може і померти за таких обставин - у психіатрічній лікарні", - зазначив адвокат.

Полозов закликав українську державу приділити максимальну увагу до Умерова як громадянина України та звернутися до РФ та не допустити подібних знущань над Умеровим.

Умерову дозволили бачитися з родиною та адвокатами

Членам сім'ї, а також адвокатам дозволили бачитися із заступником голови Меджлісу Ільмі Умеровим, який перебуває в "Кримській республіканській клінічній психіатричній лікарні №1".

Про це повідомила його донька Айше Умерова.

"Ситуація трохи змінилася. Побачення нам дозволили. Тримається тато як завжди молодцем, усміхається, виглядає добре", - написала вона на Facebook.

За словами Умерової, бачити заступника голови Меджлісу дозволили тільки членам сім'ї та адвокатам в суворо визначений час - вдень з 11.00 до 13.00 і ввечері з 17.00 до 18.00.

"У цей час можна його побачити, погодувати і поговорити. Для цього там є спеціальна кімната, куди приходять відвідувачі до всіх пацієнтів. З собою в палату взяти не можна нічого. А те, чим годують і напувають в лікарні - він не їсть. Тільки домашнє - те, що ми привозимо. Два рази на день", - розповіла вона.

"Що нас турбувало найбільше - його ліки. На сьогоднішній день, після консультацій з місцевими терапевтами і кардіологами йому дозволили приймати свої препарати. Зберігаються вони все одно у медсестри (в цілях безпеки, тому що пацієнти з психічними розладами можуть зайти в палату і наїстися таблеток), тому татові щоранку видають добову норму ліків і носить він їх з собою. Поки ми спокійні хоч за це", - додала Умерова.

За її словами, жодні медикаментозні методи для проведення психіатричної експертизи не застосовуються - тільки розмови і спостереження.

Умерову не дозволили зустрітися з адвокатом

Адвокат Ільмі Умерова Едем Смедляєв повідомив, що йому не дозволили зустрітися з його підзахисним.

Про це він 18 серпня написав на сторінці в Facebook.

"Сьогодні спробував зустрітися зі своїм підзахисним Ільмі Умеровим, однак доблесні працівники психіатричної лікарні не пустили, чим грубо порушили права Ільмі Умерова", - повідомив Смедляєв.

Умерова все ж везуть до психіатричного стаціонару в Криму

Заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова в анексованому Росією Криму збираються незаконно перевести в психіатричний стаціонар.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов у Twitter вранці 18 серпня.

"Попри поганий стан здоров'я Ільмі Умерова співробітники ФСБ збираються сьогодні незаконно перевести його в психіатричний стаціонар", — написав він.

"Не торкаючись юридичних питань, а саме ще не пройшла апеляція, при поточному стані здоров'я Умерова переміщення небезпечне для його життя", — заявив Полозов.

А керівник секретаріату Меджлісу кримськотатарського народу Заїр Смедляєв припустив, що окупаційна влада Умерова "хоче усунути фізично з використанням каральної психіатрії".

Умерова поклали у відділення судово-психіатричної експертизи

Заступника глави Меджлісу Ільмі Умерова в Криму помістили в дев'яте відділення стаціонарної судово-психіатричної експертизи для осіб, які не перебувають під вартою.

Про це повідомив заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов у Facebook.

Там дозволено відвідування родичів й передачі.

За чутками, у цьому відділенні через ремонт пацієнти живуть під навісом, додав Джелялов.

Умерову в суді стало зле

У Криму в суді стало погано заступнику голови Меджліса Ільмі Умерову.

Про це повідомляє його адвокат Микола Полозов.

Як пише адвокат, у Умерова дуже високий тиск і передінфарктний стан.

Лікарі "швидкої" госпіталізували Умерова.

Однак це не зупинило суддю, яка ухвалила постанову відправити Умерова на психіатричну експертизу. На думку Полозова, таке рішення є протизаконним.

Суд анексованого Криму відмовився припинити справу проти Умерова

У анексованому Криму районний суд Сімферополя відмовив у задоволенні скарги заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова на постанову про порушення проти нього кримінальної справи.

Про це повідомляє Крим.Реалії з посиланням на адвоката Умерова Еміля Курбедінова.

За його словами, сторона захисту вказувала на низку порушень прав підзахисного.

"Слідство об'єктивно не вказало всю інформацію про Ільмі Умерова, а саме те, що він є громадянином України. Ми вважаємо це істотним порушенням. Слідство відмовилося це вказувати, а зважило, що саме може вибирати між двома громадянствами", - зазначив адвокат.

За його словами, також є низка помилок у даній постанові.

"Ми вказали, що при винесенні цієї постанови Умерову не були роз'яснені його права: право на оскарження і таке іншеі ", - пояснив Курбедінов.

Умеров розповів про істеричний арешт і звинувачення з боку окупантів

Заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров, якому нещодавно в Криму вручили підписку про невиїзд, заявляє, що у російських спецслужб напередодні 18 травня Дня депортації Кримських татар почалася "істерія".

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Радіо Свобода".

"Напередодні 18 травня — Дня депортації — відбувається чергова істерія, щоб кримських татар тримати в страху і в заціпенінні", - сказав він.

"12 травня мені принесли повістку, запросили на бесіду до ФСБ. У документі нічого не говориться про звинувачення, але в розмові зі слідчим з'ясувалося, що йдеться про один-єдиний сюжет кримськотатарською телевізійному каналу АТР (ефір від 19 березня), де нібито публічно я закликав до якихось дій, що загрожують територіальній цілісності Росії", - розповів він.

"Я міг говорити про повернення Криму до складу України, міг говорити, що ми не визнаємо юрисдикції Росії в Криму, але у мене в лексиконі немає слів і закликів про насильство", - заявив він.

Умеров розповів, що за результатами обшуків у нього вдома нічого незаконного не знайшли.

"Думаю, це була формальність, яка необхідна для того, щоб запустити кримінальну справу", - сказав він.

Також Умеров заявив, що усі звинувачення про причетність Меджлісу до терористичних організацій "Сірі вовки" і "Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі" безпідставні і надумані.

"Вони (силовики РФ — ред.) для себе вигадують якусь брехню, самі в неї вірять і починають старанно з цим боротися. Так сталося з "Хізб ут-Тахрір", так сталося з Меджлісом кримськотатарського народу. Вони визнали їх екстремістськими організаціями і тепер дуже активно борються. Меджліс існує вже понад 25 років. Поки була юрисдикція України, в Криму не спостерігалося жодного теракту. Нікому в голову не приходило визнати Меджліс екстремістською організацією", - сказав він.

Кримський суд заборонив Меджліс

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму ухвалив заборонити діяльність Меджлісу кримських татар на території анексованого півострова.

Про таке рішення суду повідомляє сайт "15 минут".

"Суд вирішив адміністративну позовну заяву прокурора Республіки Крим в інтересах невизначеного кола осіб задовольнити й визнати об'єднання, іменоване "Меджліс кримськотатарського народу", екстремістською організацією й заборонити його діяльність", - оголосила голова колегії "суддів" Наталя Терентьєва.

Рішення можливо оскаржити впродовж місяця, уточнює "Крим. Реалії".

Після оголошення вироку присутні негайно покинули залу.

На вулиці перший заступник Меджлісу Наріман Джелял пообіцяв присутнім, що члени Меджлісу подаватимуть апеляцію й шукатимуть усі можливі шляхи для європейського суду.

Схожі новини