Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Тихий вступ

«Електронна» вступна кампанія ліквідувала черги й ажіотаж у вищих навчальних закладах

Вступна кампанія у вищі навчальні заклади, нагадаємо, почалася 11 липня, прийом заяв на денну форму навчання завершиться 27 липня. Принциповою новацією цього року стало запроваджене Міністерством освіти електронного подання документів на вступ (у паперовій формі можуть подавати заяви лише ті абітурієнти, хто має особливі умови прийому, - вступає за результатами екзаменів або співбесіди, має квоти тощо). Як і будь-яка новація, обов’язковий електронний вступ створив невеличкий хаос. У перші дні вступної кампанії Єдина база прийому документів у Києві давала збої - від величезної кількості входжень почала зависати. «Зміг зареєструватися лише пізно вночі», - обурюється абітурієнт Максим. Журналіст “ВЗ” пройшлася по найвідоміших львівських ВНЗ і дослідила, як відбувається вступний процес.

Обійшовши приймальні комісії ЛНУ ім. І. Франка, НУ “Львівська політехніка” та Львівського національного медуніверситету ім. Данила Галицького, не побачила у коридорах такого ажіотажу серед вступників, як у попередні роки. Електронна форма подачі документів змінила саму атмосферу вступної кампанії. Тепер такий собі тихий вступ... У кожному ВНЗ створили по кілька інформаційних центрів, які допомагають вступникам подати документи в електронній формі.

У фаворі — право, міжнародні відносини та іноземні мови

Львівський національний університет імені І. Франка цього року за кількістю поданих заяв йде “нізд­ря в ніздрю” із Київським національним університетом імені Т. Шевченка. Після шести днів кампанії ЛНУ ім. І. Франка був лідером серед українських ВНЗ (21 тисяча 337 заяв), після семи днів поступився Київському нац­університету (столичний ВНЗ набрав 32 тис. 823 заяви, Франків — 30 тис. 711 заяв). Після дев’яти днів пальму першості серед львівських вузів посідають Національний університет “Львівська політехніка” та ЛНУ ім. І. Франка — обидва набрали по 42 тисячі заяв.

Як розповів “ВЗ” відповідальний секретар приймальної комісії ЛНУ ім. І. Франка Андрій Гукалюк, електронний вступ оптимізовує процес подачі документів — вступникам не потрібно вистоювати в чергах. “Якщо немає збоїв у роботі Єдиної державної електронної бази, то встигаємо опрацьовувати кількість поданих заяв, а якщо ні — може бути проблематично”, - розповів Андрій Гукалюк. За його словами, найбільше заяв вступники подають на правознавство, факультет міжнародних відносин і факультет іноземних мов.

У ЛНУ ім. Франка потоки вступників, які приносять заяви у паперовій формі, розподілили по кількох корпусах і аудиторіях — аби не було черг. “Паперових категорій” декілька — вступники на заочну форму, вступники до коледжів, які діють у підпорядкуванні цього ВНЗ, пільговики (“чорнобильці”, діти-сироти, учасники АТО, вступники, які йдуть за квотами). На другому поверсі бачу певне скупчення - в аудиторії 216 подають паперові документи на технічні спеціальності (електроніка, комп’ютерні технології, механіко-математичний напрям та інші). Волонтер Ярина вправно “розрулює” чергу, говорить, кому куди йти, які документи необхідні, якщо треба - скеровує в інші аудиторії, де спеціалісти допоможуть зареєструвати заяву в електронній формі. Атмосфера ділова, спокійна. Усю необхідну вступнику інформацію можна прочитати на великих стендах, встановлених у коридорі.

«Надсилають скан-копії атестата, сфотографованого на тлі канапок…»

У Національному університеті “Львівська політехніка” створили два центри для подачі заяв в електронній формі - один в головному корпусі, другий у студентській бібліотеці. Журналіст «ВЗ» навідалася у центр в головному корпусі. Після обіду тут майже не було вступників. Волонтер Роман розповів, що зранку людей було до тридцяти. “Наше завдання — зареєструвати усіх, хто до нас приходить, на сайті і допомогти правильно оформити документи, - розповів волонтер. - Абітурієнти можуть помилково ввести неправильні дані, пересканувати не той бік атестата”.

Натомість у приймальній комісії НУ “ЛП” навіть о 5-й годині вечора людно (комісія працює до 18.00, а по суті «до останнього клієнта»). У маленькій кімнатці чотири столи, де працівники за комп’ютерами тримають “мишку” на пульсі зв’язку з Єдиною базою прийому документів, паралельно відповідають на запитання вступників. Невеличка черга і до кабінету відповідального секретаря комісії Романа Шуляра. Вступник Василь — переможець кількох олімпіад, тож каже, секретар має підписати його заяву, щоб додати 8 балів до загального рейтингу. Тетяна загубила документи, але від наміру вступати у політехніку не відмовляється...

“Цього року прогнозуємо 90-95% електронних заяв з усієї кількості вступників, які до нас мають прийти, - розповів “ВЗ” відповідальний секретар приймальної комісії НУ “ЛП” Роман Шуляр. - Система електронної подачі заяв на вступ себе виправдовує - ми менше спілкуємося зі вступниками. Але роботи у нас не поменшало. Ресурсів Єдиної бази не вистачає. Якщо вступник подає заяву з дому, то тут опрацювати цю електронну заяву не маємо змоги. Наші працівники, щоб опрацювати ці заяви у нормативні терміни, працюють ночами, приходять на сьому годину ранку, у неділю… Попри спад подання заяв за добу - з 5 тисяч до трьох тисяч, це не зняло основних проблем, пов’язаних з опрацюванням заяв, - трьох тисяч також не встигаємо опрацьовувати. А помилок приходить багато. Наприклад, цього року «електронники» повинні додавати скан-копії своїх атестатів. Ті скан-копії вони причіпляють будь-які - сфотографовані на телефон, на тлі канапок, пива. Маємо перевірити середній бал атестата, порахований у школі або вказаний вступником, але часом навіть не можемо побачити, що написано на скан-копії. Такі заяви зобов’язані затримувати. Це означає - написати коментар і очікувати, що вступник зреагує. Це тягнеться день, два… А заява у нас «висить», не опрацьовує­ться, відповідно, не витримуються терміни”.

Конкурс на стоматологію — 375 осіб на місце!

Львівський національний медуніверситет ім. Данила Галицького вразив порожніми коридорами. “Якби ви прийшли в перший день вступу, теж побачили б порожні коридори, - розповів мені відповідальний секретар приймальної комісії Львівського національного медуніверситету ім. Данила Галицького Андрій Кузик. - Нова система нам подобається — немає черг, немає емоційних вибухів, які траплялися раніше. Щодо технічних проблем, пов’язаних із електронним вступом, то вони ті самі, що і в інших вузах. Є абітурієнти, які присилають зворотну сторінку атестата, а не ту, де є середній бал”.

Андрій Кузик розповів, що за станом на вечір дев’ятого дня вступу до медуніверситету подано 6,5 тисячі заяв. “Особливістю цьогорічної вступної кампанії є те, що приймаємо згідно із новим переліком спеціальностей, затвердженим Кабінетом Міністрів на початку минулого року, - каже відповідальний секретар. - Цього року приймає­мо лише на три спеціальності: “Медицина”, “Стоматологія” і “Фармація”. У “Медицину” об’єднали усі спеціальності, які були раніше, - «Лікувальну справу», «Педіатрію», «Медико-профілактичну справу”. Традиційно “Медицина” (яка колись була “Лікувальною справою”) лідирує — подано 4 тисячі заяв. Потім ідуть “Стоматологія” із 1,5 тисячі заяв і “Фармація” - неповна тисяча, включно із заочною формою навчання. Традиційно “Стоматологія” на другому місці. Хоча конкурс вищий саме на стоматологію. Поняття конкурсу формується відповідно до кількості бюджетних місць. На стоматології є лише 4 бюджетні місця, то якщо поділити півтори тисячі заяв на 4 місця, звичайно, виходить захмарний конкурс. На “Медицину” маємо 400 бюджетних місць і, відповідно, 4 тисячі заяв. Тобто конкурс — 10 осіб на місце”.

Фото Йосипа МАРУХНЯКА

Схожі новини