Передплата 2024 «Добрий господар»

Рупори Януковича знову виходять «на арену»

Медіа-ресурси, котрі фінансують «учорашні», активізували антиукраїнську діяльність. Деякі горе-журналісти цих ЗМІ глузують з убитих на Донбасі патріотів...

Поки на сході країни наші воїни стримують відвертого ворога, у тилу свою підступну війну проти України ведуть заслані козачки агресора. Багато з них прикриваються посвідченням журналіста. Серед таких — тепер уже колишній шеф-редактор “Радио Вести” Ірина Гаврилова. На своїй новій посаді колишня працівниця комітету регіональних медіа в Адміністрації президента Віктора Януковича і журналістка ряду столичних газет попрацювала заледве день.

Керівництво “Вестей” (його господар - колишній керівник Міністерства доходів і зборів в уряді Азарова Олександр Клименко) змушене було розпрощатися з Гавриловою — на вимогу обуреного колективу і після вибухової реакції громадськості. Телеспільнота агресивно відреагувала також на появу в ефірі призабутої після втечі Януковича його соратниці Ганни Герман...

Більше тридцяти працівників “Радио Вести” звернулися до його генпродюсера Віталія Докаленка з вимогою звільнити Гаврилову - “через публічні висловлювання.., що призводять до репутаційних втрат для редакції та її працівників”. Поява на телеекранах Ганни Герман після довгого “небуття” шокувала глядачів - “і формою, і змістом”.

Шокували радійників аморальні, відверто сепаратистські, ксенофобські, антиукраїнські коментарі новоспеченого шеф-редактора у соціальних мережах. Повідомлення про смерть одного з депутатів Київради на своїй сторінці вона прокоментувала так: “Минус один укроп”. На заяву голови фракції БПП Ігоря Гриніва про те, що президент Порошенко повторно балотуватиметься у президенти, відреагувала фразою “Вальцман-2”. Революцію Гідності назвала “антиконституційним переворотом”. Вершиною цинізму цієї дамочки став її коментар на новину про загибель у зоні АТО бійця Добровольчого українського корпусу, соліста Паризької опери Василя Сліпака. Коли тисячі українців були вражені життям і геройською смертю цього патріота, колишня працівниця офісу Януковича глузливо промимрила під портретом Василя: “Плывээ кааачааа».

Народні депутати звернулися до голови СБУ з вимогою перевірити діяльність Гаврилової і притягнути її до відповідальності. “Якщо людина радіє смерті українців, то це - ворог держави, - заявив позафракційний Борислав Береза. - З ворогами під час війни толерантність неприпустима”. Відомо, що, крім недавніх опусів, Гаврилова відзначалася спів­працею із сепаратистськими сайтами...

Це не перший випадок, коли у центральних вітчизняних ЗМІ працюють відверті українофоби. Не так давно показали на двері громадянці Росії Марії Столяровій, шеф-редактору новин на телеканалі “Інтер” (власники — олігархи-опозиціонери Сергій Льовочкін, Дмитро Фірташ). Вона теж дружила із бойовиками, а під час одного з прямих ефірів, коли журналісти розмовляли з родичами Небесної сотні, вигукнула у студії: “Ану-ка, заканчивайте эту х...ю!”.

І ще одна резонансна подія тижня у медійному просторі України. Ведучою нової програми “Суб’єктивні підсумки тижня” на телеканалі NewsOne (його новий власник — позафракційний нардеп, а донедавна — член “Опоблоку” Євген Мураєв) стала колишній прес-секретар Віктора Януковича, екс-заступник керівника його Адміністрації, провідна діячка почилої у Бозі Партії регіонів, її ідеолог Ганна Герман. Глядачі були приголомшені як “оновленим образом” ведучої — невдала пластична операція на обличчі, студійне вбрання, що нагадує російський “триколор” - так і її удаваною “пастирською” риторикою. Відомий журналіст Павло Шеремет висловився з цього приводу так: “Ганна Герман повернулася з небуття і зразу в ефір телеканалу. Люди дзвонять їй і кажуть, що це — вершина цинізму”.

Коментар для “ВЗ”

Отар ДОВЖЕНКО,

медіа-експерт

«Вести», канал “112” і NewsOne — трійця молодих медіагруп, що завоювала місце у медіапросторі вже після Майдану. Належать вони людям, які, якщо нам казали правду з трибуни Майдану, мали би вже давно сидіти, а їхній бізнес мав би бути конфіскованим, а не бурхливо розвиватись. «Вестями» керує безпосередньо Олександр Клименко, колишній головний податківець і одна із правих рук Януковича. Топ-менеджер групи — дружина Клименка. Однією з функцій «Вестей» є просування створеної ним партії «Успішна країна».

Колишній “регіонал” Мураєв викупив NewsOne і тепер насичує його ефір людьми на зразок Ганни Герман. Ясна річ, що робиться це для того, щоб перед майбутніми виборами розхитати картину світу тих, хто ще трохи вірить в Україну, і консолідувати електорат “Опоблоку”, чи як він там буде називатись. Ідеться не про опозицію, а про людей, безпосередньо причетних до режиму Януковича, до розкрадання бюджету, віджимання бізнесів тощо. Чому вони на волі і чому в їхнього медіабізнесу все гаразд, я не розумію.

Не акцентував би увагу конкретно на Гавриловій, бо, думаю, це була, радше, кадрова помилка Клименка — дотепер він набирав людей із більш лояльною щодо України і всього українського позицією, а тут трохи схибив. Думаю, на зміну Гавриловій прийде менш одіозна людина, яка так само буде обслуговувати Клименка та його партію.

Фото зі сайту durdom.in.ua, скріншот каналу NewsOne

Схожі новини