Передплата 2024 «Добра кухня»

Урок французької «гостинності» для Вови зі Львова

Українці все частіше стають жертвами візової дискримінації

Серед багатотисячної армії уболівальників на стадіонах Євро-2016 чи не найпомітнішим буде 8-річний український хлопчик Володя Бобенчик. Юний львів’янин став знаменитим на весь світ після того, як виграв у чванькуватих дипломатів-бюрократів нерівний поєдинок за право поїхати у футбольну Францію.

На його захист виступив навіть президент Петро Порошенко, який з цього приводу турбував свого колегу Франсуа Олланда…

У закордонному паспорті футбольного фаната Володі Бобенчика увечері минулого вівторка з’явилася французька віза, яка дозволяє йому наживо подивитися три матчі за участі збірної України. До того часу французькі консули йому відмовляли — хоча без проблем дали добро на поїздку у Париж батькам дитини. Разом з клопотанням про візу Володя подав три перепустки на матчі, квитки на авіапереліт у прямому і зворотному напрямках, довідку про заброньоване місце у готелях. Однак працівники посольства були непоступливими: “Мета поїздки незрозуміла”. Лише після величезного резонансу, який спричинив у нашому суспільстві і за кордоном цей шокуючий випадок, французи змилостивилися.

Але так пощастило не всім. У вівторок під стінами французького консульства стояла черга із сотень українців, обурених безпідставною відмовою отримати візу для поїздки на футбольне Євро. Люди казали: “Париж має українців за ніщо! Для нас візу не відкриють і за місяць, а для тих же росіян оформляють її за 5-7 днів! Знову подвійні стандарти Заходу!”.

І такі нарікання не видумані. В одній з обласних федерацій футболу автору цих рядків розповідали, що до них зверталися власники заздалегідь придбаних квитків на Євро: візу французи нам не дають - допоможіть повернути вартість футбольних квитків…

А ось що кореспондентові “Високого Замку” сказав дідусь щасливого (уже тепер) юного фаната, провідний інженер державного контрольного НДІ ветеринарних препаратів та кормових добавок Андрій Пилюх:

- У понеділок Володя простояв під французьким консульством у Києві весь день. Очікував висновку на свою апеляцію. Простояли там марно минулої п’ятниці-суботи...

Символічно, що відмова моєму внукові прийшла 1 червня, у Міжнародний день захисту дітей. А відкрили візу наступного дня після його дня народження, о сьомій вечора…

- У французькому посольстві заявляли, що у цьому інциденті винна ваша рідня, яка, мовляв, “напартачила” з документами, - цікавимося у пана Андрія.

- Такої цинічної брехні від людей такого високого рівня я не сподівався! Як у французькому посольстві не могли збагнути мету поїздки мого внука і його батьків, якщо ми пред’явили повний пакет документів — футбольні тікети, авіаквитки “туди-назад”, квитанції готелів? До того ж у Володі позитивна візова історія. Минулого року я з онуком їздив до столиці Польщі на фінал Ліги Європи. Після цього Володя у складі дитячої команди “Карпат” брав участь у міжнародному футбольному турнірі у Словаччині. Жодних візових проблем не було.

Після відмови ми, дорослі, не піднімали “бучі”. Це наш Володя на своїй сторінці у Facebook написав про таку прикрість. У фанатських колах мій внук давно популярний (фотографувався не тільки із зірками збірної, а й із самим президентом Петром Порошенком. — І. Ф.). Через кілька хвилин після цього допису до Володі почали дзвонити журналісти, запропонували свою допомогу, заспокоювали малого, мовляв, усе буде добре. Так воно і вийшло.

Ми запитали у пана Андрія, чи не є “НП” з його онуком прикрою випадковістю.

- Ні, це не випадок, не якесь прикре непорозуміння. Йдеться про систему безпідставних відмов українцям у відкритті віз. Мій Володя став тим каталізатором, який проявив цю проблему. Нам пишуть багато людей, які зіштовхнулися з таким явищем. В одних випадках французька сторона взагалі не пояснює причину відмови. В інших — не оголошує відмов, але й не видає самих паспортів з візою...

P. S. У четвер, 9 червня, сімейство футбольних фанатів Бобенчиків відлітає з Варшави до Парижа.

Фото Євгена КРАВСА

Схожі новини