Передплата 2024 ВЗ

Сміття вивозять. Куди – секрет

У Львівській міській раді запевняють, що через це квартплату не збільшуватимуть. Перевізники так не думають

З 1 червня сміття зі Львова остаточно перестали вивозити на Грибовицьке сміттєзвалище. Сільрада Грибовичів прийняла рішення про закриття смітника після безпрецедентної трагедії, яка сколихнула всю Україну. В багатьох районах Львова сміттєві контейнери були переповнені відходами. Згодом сміття почали вивозити в інші райони області. Куди саме, у мерії не кажуть. Мовляв, це приватна домовленість приватних перевізників побутових відходів з полігонами прилеглих районів Львова. Таємничість зрозуміла: нікому не потрібні протести місцевих жителів. У понеділок, 6 червня, Львівська міська рада оголосила про нові плани - вивозити сміття зі Львова у сусідні області.

Як розповіла “ВЗ” голова Сихівської районної адміністрації, заступник голови міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Ірина Маруняк, сміття зі Львова вивозять вчасно. Щоправда, є поодинокі випадки в деяких районах та вулицях, де контейнери довше стоять переповненими. Але і на ці випадки в районних адміністраціях реагують. “Дзвонимо до перевізників, вони оперативно вивозять відходи, - зауважила Ірина Маруняк. - Завдання перевізників — щоб контейнери були порожніми, місто чистим і охайним”.

Оскільки сміття вивозять за межі Львова, і перевізники матимуть додаткові витрати на пальне, то у Львові можуть зрости тарифи з утримання будинків та прибудинкових територій (левову частку тарифу становить графа «Вивезення сміття»). «Не планується збільшувати тариф за вивезення твердих побутових відходів, а отже, й квартирної плати», — запевнила Ірина Маруняк.

А ось перевізники сміття уже думають над збільшенням тарифів, оскільки витрати на транспортування відходів суттєво зросли. «Так, ми думаємо над збільшенням тарифів, але офіційно про це ще не говорили з владою», — сказав «ВЗ» менеджер компанії AVE Львів Юрій Демцьо.

«Вчасно вивозимо сміття зі Львова, знайшли полігони в районах області, — сказав Юрій Демцьо. — Куди саме — не можу сказати. Не хочемо збурювати місцевих». За інформацією «ВЗ», тимчасову станцію для сміття хочуть облаштувати на території очисних споруд на вулиці Пластовій. Але полігона ТПВ там не буде. Таке рішення ухвалила міська комісія з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Львова. На так званих тимчасових станціях сміття будуть перезавантажувати з малих на великі машини, — для транспортування на дальші відстані.

«Проблем з вивезенням сміття немає і не буде! — запевнив міський голова Львова Андрій Садовий. — У Львові може бути тільки одна проблема — вороги Львова хочуть створити моменти дестабілізації».

Першим питанням порядку денного робочих буднів мера та його профільних заступників — пошук нової ділянки під будівництво сміттєпереробного заводу та нового, сучасного полігона. В цьому питанні мерія тісно співпрацює із Львівською облрадою. «Чим швидше отримаємо легітимну ділянку під сміттєвий полігон, тим швидше зможемо почати усі роботи з проектування та будівництва, — наголосив Андрій Садовий. — Це буде великий комплекс найсучаснішого рівня, який буде створювати декілька сотень нових робочих місць. Тому це вигідно для громад, які захочуть мати додатковий дохід на своїй території. Ми готові тим громадам допомогти з рекультивацією існуючих полігонів, які у них є».

Як сказав директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслан Гречаник, ЛОДА знайшла п’ять ділянок для нового сміттєзвалища та будівництва сміттєпереробного заводу. Це — дві ділянки в Яворівському районі (кар’єр заводу «Керамзит» та військовий полігон), дві ділянки Миколаївського району (Кагуївський та Добрянський кар’єри), одна ділянка у Жидачівському районі (на території гірничо-хімічного підприємства «Сірка»).

«Це лише варіанти, остаточного рішення наразі немає, — сказав «ВЗ» пан Руслан. — Ділянок під новий полігон може бути двадцять».

З досьє «ВЗ»

У Львові — 881 контейнерний майданчик, 3 тисячі 785 контейнерів для загального збору відходів, 1858 — для роздільного сміття (1111 — для пластикових пляшок), 421 — для скла, 326 — для паперу.

Побутові відходи з контейнерів вивозять п’ять компаній: «Аве Львів», «Спецкомунтранс», «Спецавтотранс», «Санком Львів», «ДВ Екосвіт».

А тим часом…

Громадські активісти, екологи стверджують, що рятувальники, які гасили на сміттєзвалищі пожежу, а потім розгрібали сміття, не були готовими до таких масштабних випробувань. Їхня професійна підготовка залишала бажати кращого. Як розповів «ВЗ» еколог Марко Шпікула, оцінювати професійну підготовку пожежників складно, бо вони робили все, що могли. Інша річ — кут сміттєвої гори не дозволяв працювати належно: має бути 45 градусів, а був 90 градусів. «Маю зауваження до матеріальної бази рятувальників, — наголосив пан Шпікула. — Їхня уніформа ще з 1975 року. Не мали належного обладнання і захисту. Гасити будівлю легше, ніж гору сміття».

Заступник директора департаменту з питань цивільного захисту населення Львівської ОДА Олександр Харчук вважає, що рятувальники працювали належним чином, їхня підготовка була цілком нормальною. «Професійно виконували свої обов’язки», — підсумував він.

Фото автора.

Схожі новини