Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

VIP-«паркуни»

Верховна Рада поліцейських засліплює. Але іноді копи і там прозрівають.

Не встиг міністр енергетики Ігор Насалик у новому кріслі як слід обжитися, а його вже сам президент на всю країну розрекламував. Ні, виконанням річного плану за місяць чи геніальною ідеєю щодо реформ в енергетиці новоспечений керманич Міненерго не відзначився. Іншим увагу до себе «заслужив»: покаранням від поліцейських за паркування у непризначеному для цього місці. Штрафом і фоторепортажем у Facebook про спілкування міністра зі стражами порядку історія не обмежилася. Її ще й президент перед телекамерами розтиражував.

Застукала на гарячому пана Насалика журналістка Тетяна Ніколаєнко. Каже, міністр неправильно припаркувався неподалік Верховної Ради, за що й отримав протокол про порушення. Після завершення каральної процедури урядовець перепаркував авто і пішов до будівлі Кабміну пішки.

Штрафом і кількома годинами ганьби у соцмережах усе б і закінчилося. Та Насаликові не пощастило: його паркувальна історія докотилася до президентських вух. Петро Порошенко саме перебував у Донецькій області, на урочистостях зі складанням присяги новими поліцейськими у Краматорську та Слов’янську. А тут такий привід підвернувся — настановити копів, як треба правильно працювати, не дивлячись на обличчя і «корочки». «Нещодавно у Киє­ві трапилася історія, яка ще три роки тому здавалася б фантастикою. Біля ВР патрульні оштрафували міністра», - заявив у своєму виступи перед поліцейськими президент.

Сам Ігор Насалик зізнався, що активність патрульних біля парламенту була для нього несподіванкою. Мовляв, і раніше на тому ж місці паркувався, і ніяких претензій до нього не було. «Високі» будівлі і справді діють на поліцейських гіпнотично. Скільки вже було журналістських репортажів про те, як патрульні заплющують очі на неправильно припарковані VIP-автівки біля Верховної Ради та міністерств. На виклики до таких об’єктів поліцейські не поспішають. А коли з’являються, то хіба для відчіпного складають кілька протоколів. А потім усе повертається на круги свої: VIP-«паркуни» як порушували, так і далі порушують правила.

Чи то п’ятниця, 13-те, нагадала про себе, чи копи-новачки біля Верховної Ради службу несли, але міністр Насалик став винятком з правил: біля його автівки патрульні і без телекамер «прозріли».

Мабуть, справді парламентські і міністерські стіни копів засліплюють. А подалі від чиновницько-депутатських будівель «чари» зазвичай розвіюються. Поза «зоною чарівної дії» вже двічі попадався за порушення правил дорожнього руху скандальний нардеп Володимир Парасюк. То червоне світло для нього не писане, то дорожні знаки. Ще й без водійського посвідчення дозволяє собі за кермо сідати.

На власному досвід з роботою львівських поліцейських встигла ознайомитися і віце-прем’єр Іванна Климпуш-Цинцадзе. Щоправда, тоді вона ще не урядовцем, а депутаткою була. Ні увімкнута аварійка (якою водії-порушники часто не за призначенням користуються), ні прізвище столичну пані від штрафу за зупинку у неналежному місці не врятували. Замість того, щоб визнати свою неправоту, Климпуш-Цинцадзе обурювалася, чого це поліцейські лише її авто помітили, а «місцеві машини ніхто не чіпав».

Не менше за «братів своїх старших» (тих, що у Києві) грішать порушеннями ПДД і місцеві чиновники та народні обранці. У Черкасах депутат обл­ради Микола Булатецький, якого поліцейські оштрафували на 425 гривень за неправильне паркування, міністру внутрішніх справ через соцмережі поскаржився. Мовляв, копи влаштовують «паркувальні засідки» не там, де треба. В Одесі «забиванням» на правила дорожнього руху відзначилася голова транспортної комісії міськради Олена Фокіна. Депутатка своїм крутим авто «задавила» пішохідну зебру. Звільнивши перехід після зауваження поліцейських, думала, що лише словесною доганою і відбудеться. А ні: довелося ще й 510 гривень штрафу заплатити.

У Володимирі-Волинському поліцейські влаштували депутатам-«паркунам» прочухана просто у сесійній залі. Побачивши по-свинськи припарковані під міськрадою авто, копи не стали чекати, поки власники самі з’являться. Зайшли до зали засідань і, з’ясувавши, чиї автівки, змусили порушників відірватися від депутатських посиденьок, щоб отримати постанови про правопорушення.

Встигли засвітитися у штрафних хроніках і родичі «віпів». Дружина тепер уже колишнього прем’єра Арсенія Яценюка попалася за кермом із мобільним телефоном біля вуха. Заборонені балачки під час руху обійшлися Терезі Яценюк у 425 гривень штрафу. Не пощастило і батькові нинішнього прем’єра Володимира Гройсмана. У рідній Вінниці Гройсмана-старшого «запротоколювали» за паркування у неналежному місці.

Фото Тетяни НІКОЛАЄНКО

Схожі новини