Передплата 2024 «Добра кухня»

Пам’ятник Шевченку перемістили для... продуктової крамниці дружини прокурора 

Такий шокуючий факт про минуле нового прокурора Львівщини Віталія Мякішева оприлюднили громадські активісти.

Кількадесят громадських активістів Львова влаштували обструкцію новому прокурору Львівської області Віталію Мякішеву (на фото). Його офіційне представлення було зірвано минулого тижня. Зустріч прокурора з громадським активом області відбулася якраз у його день народження. “Такого дня народження у мене ще не було!” - сказав пан Віталій за підсумками нелегкої зустрічі, де на його адресу полилося чимало критики. Віталій Мякішев тримав удар, був скупий на емоції. На їдкі зауваження реагував спокійно. “Ви потрапили зі сільради у велике місто”, - дорікнув хтось із активістів. “Я це розумію!” - відповів Віталій Мякішев.

Модератор зустрічі — громадський діяч Іван Спринський — зробив “люстрацію” серед присутніх у залі. Звернувся до людей у піджаках та краватках. Мовляв, хто ви такі, що тут робите? «Якщо ви - державні чиновники, працівники прокуратури, які в робочий час займаєтеся не своїми функціональними обов’язками, — покиньте залу!» - гостро попросив Іван. Два десятки людей при краватках змушені були піти геть... На це громадські діячі зааплодували.

Активістів цікавило, які гучні справи проти чиновників довів Віталій Мякішев до логічного завершення на попередніх посадах (працював прокурором Радомишльського району Житомирщини, заступником прокурора Житомирської області). Пан Мякішев навів “суху” статистику... Мовляв, порушив справи проти голови і секретаря сільради, які незаконно роздавали землю. А ще боровся із незаконним видобутком бурштину.

“Я заважав видобувати бурштин на Житомирщині, не дозволяв отримувати землю на бурштинових територіях, - заявив Віталій Мякішев. - Чому мене призначили саме на Львівщину — не знаю. Мене викликали у відділ кадрів Генпрокуратури, повідомили про призначення і дали півгодини подумати”. Журналіст “ВЗ” уточнила на брифінгу, чи фігурував пан Мякішев серед п’яти претендентів на посаду прокурора Львівщини? “Не знаю, - відповів він. - Мене поставили перед фактом. Наказ про моє призначення справді підписував Віктор Шокін, який на той час ще був на посаді генпрокурора. З Шокіним ніколи не спілкувався. У мене не було і немає політичного даху!”.

Пан Мякішев сказав, що його кандидатуру не погоджували з головою Львівської ОДА Олегом Синюткою. Особистої зустрічі з головою ОДА Олегом Михайловичем та мером Львова Андрієм Садовим ще не мав. Прокурору передали папку із зловживаннями мера та посадовців Львівської міської ради, щоб той “розібрався”.

Новоспечений прокурор запевнив, що за тиждень встиг ознайомитися з проблемами Львівської області, які потребують першочергового реагування. Громадська активістка Наталія Шелестак попросила назвати три ключові проблеми. “Перша — ріст злочинності, друга — забудова в історичній частині Львова, третя — варварство в лісах області, - відповів Віталій Мякішев. - Через місяць готовий звітувати перед громадою, що виконано, а що ні”. Хтось із активістів нагадав, що з лютого 2014 року жоден прокурор Львівської області не поставив крапки у справі “Беркута”... Прокурора поінформували, що чимало фігурантів справи втекли за кордон, зокрема у Росію. “Ця справа буде доведена до логічного завершення, - пообіцяв. - Доручу своїм підлеглим вивчити матеріали справи”.

Як грім з ясного неба прозвучала репліка керівника ГО “Розвиток громади” Олега Долінського. Виявляється, у смт Брусилові, що на Житомирщині, пам’ятник Тарасові Шевченку перенесли з центральної площі на периферію, щоби на цьому місці “виріс” магазин дружини прокурора Віталія Мякішева. На це прокурор відповів: “Магазин справді належить моїй дружині, яка придбала там землю. Не маю жодного стосунку до перенесення цього пам’ятника. Його перенесли за рішенням виконкому селища”.

Після зустрічі з громадським активом області журналісту “ВЗ” вдалося поставити прокурору питання про майно на Житомирщині та те, де буде мешкати у Львові. “Маю будинок у Брусилові, - каже він. - Власного автомобіля не маю. У Львові їздитиму службовим авто. Дружина їздить на Mercedes-Benz S-класу 2007 року випуску, який є у власності тестя. У Львові орендую трикімнатну квартиру у Личаківському районі, місячна вартість оренди — близько чотирьох тисяч гривень. На посаді заступника прокурора Житомирщини заробляв 15-16 тисяч гривень на місяць. Скільки зароблятиму на посаді прокурора Львівської області — ще не знаю. Не можу сказати, що мене сума зарплати не цікавить, бо не маю інших доходів. Мушу за щось жити, їсти, одягатися”.

З досьє «ВЗ»

39-річний Віталій Мякішев працював заступником прокурора Житомирської області (на цю посаду його призначили 2 квітня 2015 року). Він — старший радник юстиції, в органах прокуратури працює з 1999 року. З березня 2012 року — прокурор Радомишльського району Житомирщини.

Фото зі сайту ЗІК та автора

Схожі новини