Передплата 2024 «Добра кухня»

Ветерани відстояли військовий госпіталь

Військово-медичний клінічний центр Західного регіону не закриють, але його штат скоротять...

“Штат працівників військово-медичного клінічного центру Західного регіону хочуть скоротити, кардіологічне відділення — закрити, терапевтичну і стоматологічну поліклініки — ліквідувати! — поскаржився “ВЗ” генерал-майор у відставці Василь Матвійчук. — Такі висновки напрошуються з виступу міністра оборони Павла Лебедєва. Сьогодні мають “гінця” з Києва прислати. Буде документи оформляти”.

В.О. ДИРЕКТОРА Військово-медичного департаменту Міністерства оборони України, полковника медичної служби Ігоря Данильчука ветерани зустрічали з пересторогою. В актовому залі військово-медичного клінічного центру зібралося кількадесят колишніх військовослужбовців (на фото). “Прийшли відстояти своє право на безкош-товну медицину. Ці реформи вже всім оскому набили”, — каже голова Львівської міської ради ветеранів організації ветеранів України Олександр Грубий. “Влада то у Вінниці щось скорочує, то у Львові... Проводять розвідку боєм — де будуть чинити менший спротив, з тих і почнуть горе-реформи”, — переконаний генерал-майор у відставці Олексій Слюсаренко.

“Президент Віктор Янукович затвердив Указ “Про державну програму розвитку та реформування Збройних сил України до 2017 року”. Відповідно до указу, Міністерством оборони Украї-ни відпрацьовується Концепція реформування та розвитку Збройних сил України, — виправдовується Ігор Данильчук. — Чисельність Збройних сил України — 184 тис. осіб, з них лише 42% — це частини бойового забезпечення (58% — частини тилового забезпечення). До кінця 2017 року чисельність війська становитиме 115 тис. осіб (з них 30% — частини тилового забезпечення та 70% — бойового). Усі військово-медичні цент-ри, які є на території України, будуть збережені — Головний окружний клінічний госпіталь м. Києва, клінічний центр Західного регіону (м. Львів), військово-медичні центри в Одесі, Севастополі, Вінниці та Харкові. Не ліквідовуватимуть і медичні заклади меншої потужності — у Мукачевому, Чернівцях, Хмельницькому, Рівному, Житомирі та Луцьку (по Західному регіону). Буде також збережена поліклініка з денним стаціонаром в Івано-Франківську”.

“Чисельність медичних працівників військової ланки становить 11,5 тис. осіб. Армія скорочується на 70 тис. Треба скорочувати й кількість медпрацівників — до 9,5 тис. (хоча на зустрічі у Вінниці звучала інша цифра — 7,5 тис. — Авт.). Це у 80-х роках 1200 ліжко-місць обслуговувало 1200 одиниць персоналу. Коефіцієнт — 1:1. Зараз коефіцієнт становить 1:1,25-1:2. А має бути 1:4. Ліжковий фонд клінічного цент-ру використовується на 75% (а має на 90-95%). Кошти виділяються на 600 ліжок. Реально обслуговується 400. На якість діагностики та лікування, на доступ до гарантованого медичного обслуговування оптимізація не вплине. Військові та члени їхніх сімей отримуватимуть медичну допомогу на безоплатній основі, цивільні змушені будуть платити (як це й було раніше), — каже полковник. — Відділень ніхто не закриватиме. З трьох-чотирьох терапій не робитимуть одну”...

“Бюджетом на цей рік на потреби військової галузі передбачено 15 млрд. гривень — на 2 млрд. менше, ніж минулого року. З них 1 млрд. 100 млн. буде передано Військово-медичному департаменту (650 млн. піде на виплату заробітної плати). Торік на санаторно-курортне лікування ветеранів, членів їхніх сімей, офіцерів було виділено 69 млн. гривень та закуплено 19 тис. путівок. Цього року при меншому бюджеті виділено 80 млн. гривень, планується закупити 22 тис. путівок. Але використовуються вони лише на 80%. Кожна п’ята путівка “згорає”. У липні-серпні всі хочуть їхати у Феодосію, але ніхто не хоче їхати туди у березні-квітні. Хоча санаторно-курортне лікування передбачає лікування, а не відпочинок на пляжі з пляшкою пива у руці”. “Ще би ту путівку було так легко дістати, — чуються вигуки із залу. — Довідку вимагають із Пенсійного фонду, що маємо на неї право, хоча усі особові справи лежать у них під рукою”...

“Клінічний центр обслуговує 35 тис. військових, курсантів Академії Сухопутних військ, прикордонників (Західний регіон

межує з п’ятьма країнами), учасників міжнародних навчань на Яворівському полігоні. Про які скорочення ліжок та персоналу може йтися?”, — дивується генерал-майор у відставці Василь Матвійчук. “Серед нас є люди, які по кілька разів на рік лежать у стаціонарі, дехто — по півроку. Медсестри крутяться як білки у колесі, не мають коли у туалет сходити. На два відділення працює один сестринський пост! А отримують за свою працю копійки”, — обурюються ветерани.

“Якщо з 1000 осіб обслуго-вуючого персоналу під скорочення потрапить 30-40, пацієнти цього не відчують, — запевнив представник Міноборони. — Ті, які продовжать працювати, отримуватимуть більшу заробітну плату (8-10% від зароблених ними коштів за надання платних медичних послуг цивільному населенню буде скеровано на матеріальну стимуляцію цих працівників)”.

Один із присутніх наважився поскаржитися, що у госпіталі погано годують, воду подають з перебоями, часто вимикають світло. “Нехай піднесуть руку ті, кому довелося купувати ліки за власний кошт, нести постіль чи їжу з дому. Немає таких? При тому фінансуванні, яке у нас є, забезпечуємо військових та членів їхніх сімей усім необхідним. А якщо хтось і купував імпортні медикаменти, то робив це не з примусу, а з власної волі”, — виступив на свій захист начальник Військово-медичного клінічного цент-ру Західного ре-гіону, полковник медичної служби Іван Гайда.

В. о. директора Військово-медичного департаменту Мін-оборони запевнив: поліклініки також не закриватимуть. Чотири роки тому було розгорнуто кампанію з ліквідації стоматологічних поліклінік для військово-службовців та членів їхніх сімей. Але від ідеї, під тиском громадськості, відмовилися...

Схожі новини