Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Горілчаний трикутник»

Минулого тижня співробітники СБУ на теренах Вінницької області викрили підземний тунель, прокладений з території України у сусідню Молдову.

Починався підземний хід із одного з приватних гаражів міста Ямполя. Протяжність підземної комунікації діаметром 40 на 40 см — 400 метрів. Прорили тунель, встановила спецслужба, контрабандисти, які через нього отримували з Молдови великі партії етилового спирту. Тунель був обладнаний лебідкою та іншими технічними пристроями. Прокласти такий тунель могли лише дуже забезпечені люди. Та для “горілчаної мафії” знайти гроші для найму на роботу колективу цілої шахти — не проблема. У так званому горілчаному трикутнику підпільні ділки заробляють надприбутки.

Ще на початку двохтисячних років правоохоронці помітили, що в Україні утворився “горілчаний трикутник”, у якому, як у трикутнику Бермудському, безслідно зникають цілі залізничні ешелони цистерн зі спиртом. Трикутник охоплює терени Закарпатської, Львівської, Волинської, Івано-Франківської, Чернівецької та Вінницької областей. Саме з цього трикутника на полиці магазинів усіх регіонів країни потрапляють фальсифіковані горілка та коньяк.

Беремо спирт, додаємо води з-під крана...

“Що таке горілка? — пояснював кореспондентові “ВЗ” технолог горілчаного заводу. — Це якісний харчовий спирт, до якого додають воду. Щоб отримати якісний харчовий спирт, треба як слід “перегнати” етиловий спирт. Що і робиться на легальних заводах. Для смаку виробники ще додають якийсь відсоток меду, цитрин, паприки. Виробники ж фальсифікованої горілки женуть свій продукт зі звичайного спирту, розчиненого водою. Цей спирт, отриманий шляхом переробляння відходів лісової та деревообробної промисловості, має застосовуватися лише з технічною метою. Людина, яка його спожила, може й померти”.

Проста технологія виготовлення горілки призвела до появи в Україні сотень підпільних горілчаних цехів. За офіційними даними Державної податкової служби, сьогодні в Україні половина горілки, що стоїть на полицях магазинів, — фальсифікат. Натомість експерти СОВАТ (Спілка оптовиків та виробників алкоголю та тютюну) вважають, що на полицях магазинів 80 відсотків пляшок горілки та майже 90 відсотків коньяку — фальсифіковані.

Спирт — усьому голова

Ставки акцизу на спирт настільки високі, що закуповувати його легально навіть для потужних алкогольних компаній ледь не збитково. Звідки ж беруть спирт для своїх підпільних цехів нелегальні “горілчані барони”? Чимало етилового спирту контрабандою надходить в Україну зі сусідніх Молдови та Білорусі, де цей продукт значно дешевший, ніж в Україні. Це й обумовило появу “горілчаного трикутника” саме на західних теренах України. Та левову частку етилового спирту, переконані правоохоронці, ділки купують цілком легально, буцімто для виготовлення, скажімо, мийних засобів. Наявність на теренах “горілчаного трикутника” розвинених залізничних та автомагістралей, які обросли тисячами складів, дозволяє швидко і таємно “перекинути” великі партії спирту на підпільні заводи.

Боротися з “горілчаними баронами” міліції важко. “Виробники фальсифікату, — розповів “ВЗ” старший оперуповноважений Державної служби боротьби з економічними злочинами ГУ МВСУ у Львівській області Михайло Тесля, — отримують двісті відсотків прибутків від реалізації своєї продукції. Адже вони здатні запропонувати її для реалізації торговельній мережі за цінами, значно нижчими від цін на справжню горілку”.

Відчутного удару по “горілчаній мафії” завдала влітку СБУ. Почалася спецоперація з того, що в Івано-Франківську на складах одного з приватних підприємців конфіскували 30 тисяч пляшок горілки неіснуючих брендів — “Криївка Бандерівська”, “Криївка Боївка”, “Криївка Сотника”, “Справжня пшенична елітарна”. Фальсифікована горілка, встановили оперативники СБУ, прибула в Івано-Франківськ десь із глибин “горілчаного трикутника”.

Після виявлення цієї партії фальсифікату співробітники СБУ почали операцію з виявлення перевалочних баз у “горілчаному трикутнику”. Їм вдалося перекрити два канали незаконного постачання спирту та знайти на базах 14 тисяч літрів спирту. Та вже після цієї операції податкові міліціонери Тернополя вилучили з продажу 215 тисяч (!) пляшок “лівої” горілки. “Горілчана мафія” продов-жувала свій бізнес...

Як виявити «ліву» горілку?

Щоб не отруїтися “лівою” горілкою, радять експерти, купую-чи цей продукт, звертайте увагу на ціну. Відповідною постановою Кабміну встановлено мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на алкоголь. Відповідно до них, пляшка справжньої горілки не може коштувати менш як 27 грн. 50 коп.

Придивіться до акцизної марки на пляшці. Справжня марка має кілька рівнів захисту, зокрема ультрафіолетовий. Під певним кутом освітлення на марці мають з’явитися голограми.

Схожі новини