Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У виборчі комісії записують неповнолітніх, калік і престарілих бабусь

І у формуванні ДВК не обійшлося без маніпуляцій

Не на життя, а на смерть! Так можна охарактеризувати боротьбу, що кілька останніх днів точилася між партіями за місця у 33764 дільничних виборчих комісіях країни. Запеклості цієї боротьби є своє пояснення — саме у ДВК, цих низових виборчих органах, закладається основа майбутніх виборчих результатів. Яка політична сила не має своїх людей у цих комісіях, тій важко розраховувати на парламентську удачу…

Усі пам’ятають маніпуляції в інтересах відомої політичної сили під час формування окружних виборчих комісій. На другий-третій день більш як половина їхніх членів, які представляли «технічні» партії, замінили людьми, близькими до Партії регіонів. При визначенні складу ДВК таких шахрайств було на кілька порядків більше — у всіх куточках країни. Це може свідчити про «системний підхід», про скоординовану фальш.

За повідомленням керівника виборчого штабу у столиці, народного депутата Юрія Одарченка, у Києві під час жеребкування у лототрон «забували» всипати кульки з кандидатурами від опозиції. Або, навпаки, вкладали у барабан тих кандидатів, які не мали права брати участі у цьому жеребкуванні.

Схожа картина спостерігалася в Одесі. В одному з округів, де балотується колишній голова ЦВК Сергій Ківалов, до участі у жеребкуванні не допустили представників ВО «Свобода». Бо керівництву ОВК здалися підозрілими підписи на рекомендаційних документах лідера партії Олега Тягнибока.

Інша «самодіяльність» — в окрузі №135, де у депутати збирається ректор Податкової академії, нардеп-«регіонал» Петро Мельник. Той самий, що відзначився застосуванням грубої фізичної сили проти депутата-жінки під час дострокових виборів мера Обухова. У призначений час партійцям повідомили, що жеребкування для визначення складу ДВК «точно не буде». В якийсь момент члени ОВК зібралися нібито на обід, а насправді чорним ходом повернулися у приміщення і похапцем провели жеребкування. При цьому не показали нікому вмісту коробки з жеребами, з якої голова комісії, наче фокусник, витягував папірці зі щасливими номерами. У підсумку членами ДВК виявилися люди, які закінчили… Податкову академію або працюють у ній.

Кричущий обман зафіксувала опозиція при формуванні 86 дільничних комісій у в/о №163 (Тернопіль). Десять квазі-партій на кшталт «Народної ініціативи», «Партії Вільних демократів», «Держави», ВО «Центр» запропонували для роботи у ДВК підставних осіб, які ні слухом ні духом не здогадувалися, що їх використовують проти власної волі. Одна з кандидатів у дільничну виборчу комісію виявилася… безпомічним інвалідом другої групи, яка пересувається на милицях. Інша заявниця — пацієнткою реанімаційного відділення лікарні, яка думає про життя, а не про вибори. Представники однієї з напівміфічних партій принесли заяву про бажання працювати у ДВК від… 89-річної бабусі, яка ледве говорить. Ще одним претендентом на роботу у комісії виявився 15-річний підліток.

Представники опозиції в ОВК виявили й інші кричущі «нестикування» у документах кандидатів у ДВК. Дехто ставив на них прострочену на шість днів дату, дехто вписував одне прізвище, а паспортні реквізити — іншої людини. Траплялося, що у заяві кандидат у члени комісії називався, скажімо, Василем, а у документах — Іваном. Як з’ясувалося згодом, добором кандидатур у ДВК займалися на місцях представники… соціальних служб. Зрозуміло, що розпорядження виконувати не свої функціональні обов’язки їм міг дати тільки безпосередній начальник, який є номенклатурою державної адміністрації. Тож окружна виборча комісія тернопільського в/о №163 вчинила мудро, не допустивши такі безвідповідальні сили до жеребкування.

Ще більше політичне віроломство з кримінальним відтінком зафіксовано в окрузі №151, центр якого розміщується у місті Лохвиці на Полтавщині. Після проведеного у тутешній ОВК жеребкування партія «УДАР» запідозрила обман і попросила перевірити виготовлені «лоти». З’ясувалося, що всі номери провладних політичних сил були загорнуті у невеликі тугі жереби у формі квадрата, а от всі номерки опозиційних партій замотали у великі і довгуваті жеребки. Тож головуючому, намацуючи той чи інший згорток, не важко було сформувати комісію потрібної конфігурації...

На щастя, не всюди члени окружних виборчих комісій змагалися з власною совістю. У кого не було задніх думок, той з жеребами не хитрував, робив усе прозоро, гласно. Оригінально вчинили у Перемишлянах під Львовом, де розміщується окружна виборча комісія в/о № 123. Щоб ні у кого не виникало жодних підозр, для жеребкування використали пластмасові капсули від… дитячих шоколадок-яєць «кіндер-сюрприз».

— Ми закупили сотню таких шоколадок, — розповів кореспондентові «Високого Замку» заступник голови ОВК Василь Фенчак (представник ВО «Батьківщина»). — Шоколад віддали дівчатам, іграшкові конструкції — дітям, а у капсули однакового кольору вставили номерки партій. Лототроном послужив нам великий прозорий акваріум для рибок. Перед жеребкуванням усі кульки відкрили, і кандидати у депутати, уповноважені особи, журналісти могли ознайомитися з їхнім вмістом. Кульки щоразу перемішували. Процесом жеребкування всі залишилися задоволені.

Схожі новини