Передплата 2024 «Добра кухня»

Неперевершена «Бенфіка»

За 10 років клуб із Лісабона одержав від продажу своїх юних футболістів аж 516 мільйонів євро

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

«Футбольна обсерваторія» CIES (Міжнародного центру спортивних досліджень, що базується у Швейцарії) оприлюднила список 100 найкращих клубних академій планети за останні 10 років. Експерти взяли до уваги гроші, отримані футбольними клубами від продажу гравців, які у віці від 15 до 21 року відіграли за ці клуби не менше трьох сезонів.

На першому місці цього рейтингу, при­чому з великим відривом, — лісабонська «Бенфіка», яка за останні 10 років одер­жала від продажу своїх юних талантів аж 516 мільйонів євро. Друге місце займає амстердамський «Аякс» (376), а третє - «Олімпік Ліон» — 370 мільйонів.

У топ-10 рейтингу найкращих клубних академій світу ввійшли також мадрид­ський «Реал» (за 10 років продав юних гравців на 364 мільйони євро), лондон­ський «Челсі» (347), «Монако» (325), ліса­бонський «Спортинг» (306), лондонський «Тотенгем Готспур» (256), «Манчестер Сіті» (254) і «Аталанта» з Берґамо (250 мільйонів євро).

Найбільше клубів у цьому рейтингу «Футбольної обсерваторії» CIES пред­ставляють футбольні ліги Англії (20 клу­бів), Іспанії і Франції (по 11). Окрім най­сильніших футбольних ліг Європи (за рейтингом УЄФА, це чемпіонати Англії, Іспанії, Італії, Німеччини, Франції, Нідер­ландів, Португалії і Бельгії), своїх пред­ставників у топ-100 найкращих клубних академій мають тільки Хорватія, Украї­на (по два клуби), Австрія, Вельс, Данія, Польща, Сербія і Швейцарія (по одному клубу).

У списку «Футбольної обсерваторії» CIES є також клуби з Бразилії (9), Арген­тини (8), Уруґваю (2), Еквадору й Мекси­ки (по одному).

Схожі новини