Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українська «молодіжка» їде на Олімпіаду!

Путівку на Ігри-2024 у Парижі підопічним Ротаня забезпечила сенсаційна перемога над французами

Наставник “молодіжки” Руслан Ротань (праворуч) і його підопічні під час підготовки до півфінального матчу з іспанцями. Фото УАФ
Наставник “молодіжки” Руслан Ротань (праворуч) і його підопічні під час підготовки до півфінального матчу з іспанцями. Фото УАФ

Якби мені перед початком футбольного Євро-2023 (U-21) сказали, що молодіжна збірна України переможе своїх ровесників із Франції і проб'ється до півфіналу цього турніру, я би не повірив… Але саме так і сталося! Завдяки цій перемозі Україна вперше в історії зіграє у футбольному турнірі Олімпіади. Крім «синьо-жовтих», на Іграх-2024 у Парижі зіграють тільки три команди з Європи — молодіжні збірні Франції, Ізраїлю й Іспанії.

Дві з цих трьох команд, Ізраїль та Іспанія, разом із Україною пробилися до півфінальної стадії молодіжного Євро. У середу, 5 липня, Ізраїль у грузинському Батумі протистоятиме Англії, а Україна в румунському Бухаресті спробує перемогти Іспанію, з якою раніше ми грали на груповому етапі. (Тоді іспанцям удалося зрівняти рахунок лише на останніх хвилин, і поєдинок завершився внічию 2:2).

Як би не завершився півфінальний поєдинок Україна — Іспанія, цей чемпіонат Європи став для підопічних Руслана Ротаня успішним. А чвертьфінальний матч Україна — Франція можна назвати одним із найкращих на турнірі. У першому таймі французи, застосувавши пресинг, мали відчутну перевагу. Відкрили рахунок, могли забити другий гол, але не забили… Але наприкінці першого тайму гра вирівнялася, а у другому домінували вже українці.

Хоча Михайло Мудрик, який щойно оговтався від пошкодження, у матчі з французами не показав усього, на що здатний, півзахисник англійського «Челсі» став одним із героєм поєдинку. Спочатку Мудрик на швидкості забіг у штрафний майданчик збірної Франції, і захисник був змушений порушити на Михайлові правила. Пенальті реалізував іще один герой матчу, хавбек донецького «Шахтаря» Георгій Судаков. Він же блискуче скористався прекрасним пасом Мудрика в другому таймі… Третій гол, який став таким собі останнім цвяхом у труну з французькими надіями, забив наприкінці матчу ще один півзахисник «гірників», Артем Бондаренко. Не відзначити тут чудовий пас на вихід у виконанні хавбека «Дніпра-1» Олександра Назаренка було би неправильно.

Гадаю, класна гра «синьо-жовтих» на молодіжному Євро неабияк потішила наставника нашої національної збірної Сергія Реброва. По-перше, він побачив, що резерв для підсилення головної команди точно є. Як на мене, крім Мудрика, Судакова й Ваната, які вже «засвітилися» в національній збірній, там можна пробувати й Бондаренка, і захисника Таловерова, і хавбека Кащука… А по-друге, Ребров і Ротань бачать футбол приблизно однаково, а значить, гравці «молодіжки», приходячи до першої збірної, зможуть без проблем у неї «влитися». І згодом закріпитися в команді Реброва, яка веде непросту боротьбу за путівку на фінальний турнір Євро-2024 у Німеччині.

Схожі новини