Передплата 2024 «Добрий господар»

Україна – найсильніша шахова держава!   

«Срібло» і «бронза» на Всесвітній шаховій Олімпіаді в Баку – найкращий результат за сумою виступів жіночої і чоловічої збірних.

У Баку (Азербайджан) завершилася 42-а Всесвітня шахова Олімпіада, на якій блискуче виступили обидві команди України. Чоловіки здобули срібні нагороди, поступившись чемпіонам, збірній США, тільки за додатковими показниками. Обидві команди набрали по 20 очок, залишивши на третьому місці Росію (18). А наші жінки, як і на минулій Олімпіаді, на третьому місці (17 очок). Другою стала збірна Польщі, якій українки поступилися лише за додатковими показниками, а першою - збірна Китаю на чолі з чемпіонкою світу Хоу Іфань (20 очок).

В останньому, 11-му турі, українські шахісти перемогли Словенію — 3,5:0,5. Якби американці зіграли внічию з Канадою, то збірна України завоювала б “золото”. Але північноамериканське дербі завершилося на користь збірної США (2,5:1,5), яка виступала у такому складі: Каруана, Накамура, Со, Шенкленд і Робсон. Найкращий результат у чемпіонів показав на третій шахівниці Веслі Со — 8,5 очка у 10 зіграних партіях. Американці не програли жодного матчу, звівши два внічию — з Чехією та Росією.

Але українці здобули аж десять перемог - найбільше на Олімпіаді! А програли наші шахісти лише один матч, збірній США (1,5:2,5). Жереб змусив українців зіграти з усіма суперниками, що мали вищий рейтинг. Успіх приходив непросто — аж п’ять матчів виграли з мінімальним рахунком. Особливо треба відзначити львівських гросмейстерів Юрія Криворучка та Андрія Волокітіна. Вони не програли жодної партії: Криворучко здобув 6 очок у 9 зіграних партіях, а Волокітін узагалі показав найкращий результат серед усіх учасників Олімпіади — 8,5 очка у 9 зіграних партіях. Чемпіон України минулого року додав собі до рейтингу 29,5 очка і повернувся у світову топ-сотню. Інші гравці збірної України показали такі результати: Павло Ельянов — 5 очок (9 партій), Руслан Пономарьов — 4,5 (8), Антон Коробов — 7 (9).

Чемпіон світу Магнус Карлсен вивів свою Норвегію на високе 5-те місце, сам здобувши 7,5 очка (10). Його майбутній суперник у матчі за звання чемпіона світу Сергій Карякін зіграв гірше — 6 (9), поступившись індійцеві Харікрішні. Серед учасників інших команд варто відзначити лідера збірної Філіппін Еугеніо Торре, одного з найсильніших шахістів світу 70-х років ХХ століття. Йому минуло 65 років, а він здобув 10 очок (11) — блискучий результат.

У фінальному поєдинку жіночого турніру жереб звів дві найкращі команди минулої Олімпіади — Китай і Росію. Виграли б росіянки, вони б виходили на друге місце, а Україна залишилась би четвертою. Але переміг Китай (2,5:1,5), і поза п’єдесталом вперше за останні роки опинилася Росія. Чемпіонка світу Хоу Іфань не була вельми успішною — 5,5 очка (8), і навіть програла одну партію, латишці Дані Рейзнієце-Озолі. А найкращою у китаянок була Тан Жонгі - 9 очок (11). На друге місце вистрибнула Польща, яка бурхливо фінішувала і за додатковими показниками перегнала Україну. У польок дуже вдало зіграли молоденькі дівчата на останніх дошках - Клаудія Кульон (9 очок в 11 партіях) і Маріоля Возняк, яка виграла усі шість зіграних партій.

Бронзові медалі українок є повторенням результату попередньої Олімпіади. Українки виграли сім матчів, три звели унічию і тільки один програли — чемпіонкам. Анна Музичук, яка була лідером, продемонструвала справді високий клас — 7,5 очка (5 перемог і 5 нічиїх). На очко менше здобула Марія Музичук. Вдало розпочала Наталія Жукова, але на фініш її не вистачило — 5 очок (9). Анна Ушеніна набрала 6,5 очка (9), а запасна Інна Гапоненко - 5 очок (6).

Призові місця обох українських команд принесли нашій країні дуже почесний Кубок Нони Гаприндашвілі. Трофей, названий іменем знаменитої грузинської шахістки, п’ятиразової чемпіонки світу, вручається за сумою виступів жіночої і чоловічої команд. Цей успіх заслужено розділяють з гравцями їхні тренери: Олександр Сулипа і Мартин Кравців (чоловіки), Михайло Бродський (жінки).

Львівські шахісти, що виступали у складах інших збірних, показали такі результати: Олександр Белявський (Словенія) — 5 очок (10), Олександр Іпатов (Туреччина ) — 7,5 очка (10), Ірина Чолушкіна (Сербія) — 4,5 очка (8).

Фото bakuchessolympiad.com

Схожі новини