Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У польському Томашові тренує «Моурінью зі Львова»

З аутсайдерів Богдан Блавацький вивів свою команду у лідери.

Нашого футбольного цвіту по всьому світу. Це можна було би сказати і про вітчизняних тренерів, які, не знайшовши застосування своєму таланту в Україні, шукають спортивного щастя на чужині. В’ячеслав Грозний успішно працює у Казахстані, брати Ходукіни піднімають дитячий футбол в Азербайджані. А Богдан Блавацький підносить імідж української футбольної школи у сусідній Польщі.

Свого часу львів’янин Блавацький тренував «Оболонь» (Київ), «Металург-2» (Запоріжжя), «Прикарпаття» (Івано-Франківськ), «Ниву» (Вінниця), «Поділля» (Хмельницький), ФК «Красилів», «Енергетик» (Бурштин), «Гарай» (Жовкву). Кожна з цих команд відзначалася притаманним цьому фахівцеві ігровим почерком. Ось уже другий рік Богдан Блавацький застосовує на практиці свій багатий ігровий і тренерський досвід у Польщі. Спочатку очолював «Мотор» з Любліна, а тепер — «Томашовію» з Томашова, що за 30 км від українського кордону. Коли прийняв цю команду, вона серед 16 учасників третьої ліги була на 13-му місці. До кінця сезону наш краяни вивів її на 6-е місце. Нині після 10 турів підопічні львів’янина є лідерами, здобули 9 перемог і одну нічию. «Томашовія» Блавацького на три очки випереджає славнозвісну «Сталь» з Мєлєца, за яку свого часу виступав легендарний ґжеґож Лято. Прикметно, що томашовці обіграли свого головного конкурента на його полі.

Популярність українця Блавацького у Томашові надзвичайно велика. Побачивши його на вулиці, поляки вигукують: «Супертренеж!», «Наш Моурінью!». Стадіони, де грає «Томашовія», завжди збирають повно вболівальників.

В успішному виступі команди українського тренера є велика заслуга і його співвітчизників — півзахисника Ігоря Паськіва (він найбільше віддав гольових передач) та форварда Юрія Михальчука. Неабияк допомагає і масажист Олександр Квач (колись працював з гандбольною командою «Галичанка»). Полякам подобається, що Блавацький налагодив сучасний тренувальний процес (із застосуванням комп’ютерних технологій), залучивши молодь, водночас «реанімував», повернув до великого футболу багатьох місцевих майстрів, які «зав’язали з футболом».

Своєю успішною футбольною роботою Богдан Блавацький рекламує Україну за кордоном. Доводиться лише шкодувати, що на вітчизняних тренерських лавах місця йому не знаходиться…

Схожі новини