Передплата 2024 ВЗ

На річницю Майдану збереться віче

  • 17.11.2014, 17:56
  • 655

Міністр культури Євген Нищук розповів про заходи, які плануються у день річниці подій на Майдані Незалежності. Про це пише Укрінформ.

Зокрема у цей день буде відбуватися Народне віче та мистецька програма "Пісні свободи". У ній братимуть участь ті рок-гурти і виконавці, які були тут і під час Майдану і які продовжують їздити в зону АТО. Це,зокрема, "Мандри", сестри Тельнюк, Тарас Чубай, "Плач Єремії", Тарас Компаніченко, "Хорея козацька", "Kozak System", Марія Бурмака, "Та Рута".

"Це не розважальна акція. Відібрано пісні, з якими хлопці зрештою йшли на смерть, це ті пісні, які вели їх на подвиги, це ті пісні, які продовжують піднімати дух хлопцям в зоні АТО", — сказав Нищук.

Зранку перші особи держави і представники громадськості покладуть квіти до Пам'ятного знака Героям Небесної сотні на вулиці Інститутській.

Читайте також: Тернопіль поглянув на Майдан очима польських фоторепортерів

На Майдані Незалежності також покажуть фотогалерею подій Майдану, героїв АТО, оновлять фотовиставку Національної гвардії України. Відбудеться пробіг Варшава — Київ "Біг до Майдану", а також від польської сторони — фотовиставка на Хрещатику. З 15:00 проходитиме міжнародна благодійна акція "Україна — це я" — встановлення конструкцій з лампадок Герба України, "Слава Україні — героям слава". З 16:00 до 17:00 відбудеться хода самооборонців Майдану з Михайлівської площі до Майдану Незалежності.

В Українському домі паралельно відбуватиметься низка заходів з ініціативи громадськості. Активісти Майдану пропонують читання, презентації книг, фільмів, зокрема, творче об'єднання "Вавілон'13" представить документальні фільми про Майдан і зону АТО; фотовиставок, в тому числі відкриття виставки фотографій та артефактів Майдану "Шлях до свободи"; презентація пошти Майдану — написання та відправка листів з фірмовими марками та конвертами; бібліотеки Майдану — експозиція колекції "Майдан в книжках"; роздача книги-реквієму "Небесна сотня".

Нищук підкреслив, що Майдан 2013-14 — став подією, головним мотивом якої було встановити справедливість, заступитися за своїх співгромадян, які в безчинний, злочинний спосіб були побиті і нищилися.

"Після цих подій, які ми пережили, ми не маємо права на розчарування, тому що загинули сотні на Майдані і зараз тисячі — на сході. Вийшли люди на Євромайдан, але після 30 листопада — 1 грудня люди вийшли вже навіть і не за європейську інтеграцію — а за те, щоб раз і назавжди покласти кінець такій поведінці влади в будь-які часи. Є речі, які ніколи не повинні порушуватися, — права людини думати, говорити, виходити там, де хочуть, — і за це не бути закинутими в каталажку, побитими або викраденими. Це найголовніший мотив", — наголосив міністр культури.