Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Британія, ймовірно, ніколи не зможе конфіскувати російські активи, — джерело

  • 15.04.2024, 17:45
  • 593

Конфіскацію російських активів можуть унеможливити юридичні і тактичні труднощі

Фото Слово і діло
Фото Слово і діло

Протягом кількох місяців після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Велика Британія заморозила деякі російські активи, зробивши кілька гучних заяв, зокрема — щодо примусового продажу футбольного клубу «Челсі» Романа Абрамовича. Та експерти наголосили, що між заморожуванням активів та їхнім арештом є велика різниця.

«Велика Британія не зможе конфіскувати заморожені активи росії, оскільки у світі не існує прецеденту конфіскації активів. Навіть для конфіскації прибутку від російських активів можуть знадобитися роки чи десятиліття», — пояснив британський юрист і експерт із санкцій Френсіс Бонд.

Він додав, що країни, які підписали Європейську конвенцію з прав людини, «матимуть серйозні труднощі у конфіскації будь-якої приватної власності». Бонд зауважив, що це можливо лише за рішенням суду за доведеного факту скоєння злочину.

«Навряд чи британському уряду буде комфортно формувати такий новий правовий порядок», — додала Анна Бредшоу, юрист із питань санкцій Peters and Peters.

Окрім юридичних питань прямого арешту активів, офіційні особи Великої Британії усвідомлюють, що заморожені російські активи можуть бути корисним інструментом у майбутніх мирних переговорах. Мільярди фунтів замороженої готівки разом із цінними активами. Йдеться про особняки та суперяхти, які є гарною картою для будь-яких подібних переговорів.

«Якщо ви хочете посадити путіна за стіл переговорів, які ще інструменти у вас залишилися?» — зауважила директор в аналітичній фірмі Kharon, яка відстежує санкції у Великій Британії Фрея Пейдж.

І навпаки, за її словами, арешт активів назавжди зменшить ймовірність таких переговорів.

«Арешт активів робить санкції неефективним інструментом, оскільки вони не роблять того, для чого створені», — вважає Пейдж.

«Санкції не для того, щоб карати. Вони повинні посадити людей за стіл переговорів».

Схожі новини