Передплата 2024 «Добрий господар»

Із території ліцею в Дрогобичі цілу магнолію поцупили

Цей прикрий випадок стався у ліцеї № 16 імені Юрія Дрогобича у місті Котермака, де у ніч з 9 на 10 квітня хтось поцупив квітучу магнолію

Обуренню учнів і вчителів немає меж. У навчальному закладі дотепер не можуть повірити, що те, що сталося посеред позаминулої ночі, коли злодій, викопавши дерево, залишиться непокараним злом. Тут випускники три роки тому посадили магнолію перед входом.

Як виявилось на другий день

Річ у тому, що, як виявилося на другий день, люди без душі й серця, якими, без сумніву є ті, хто, блукаючи вночі територією школи прибирають до рук те, що погано лежить, давненько стали тут непроханими гостями. Магнолія — далеко не єдине, на що вони зазіхнули. Із шкільного подвір'я зникли десять кущів гібіскусу та приблизно стільки ж гортензій. Викопано 4 ялинки із 50-ти хвойних дерев, які учні висадили під час акції озеленення.

Територія ліцею № 16, мабуть, найбільша в Дрогобичі. Її площа, за словами директорки навчального закладу Наталії Чайковської, становить 2,8 гектара. Понад тисячу дітей навчаються у стінах освітянського закладу. Тут вони не лише з української мови, математики та інших предметів здобувають знання. Немало уроків школярі отримують на шкільному подвір'ї, яке, як стверджує Наталія Чайковська, є нічим іншим, як продовженням освітнього простору. До своєї землі у школі ставляться по-господарськи. Намагаються не тільки у чистоті утримувати, а й прикрашати. Торік, взявши участь в одному із всеукраїнських проєктів пам’яті героїв-захисників, ліцеїсти, як нагороду, отримали від організаторів дві маленькі калини. Їх посадка відбулась під час урочистої акції з виконанням Державного гімну України. Дерева стали іменними. Як неважко здогадатись, їх також викрали.

Тепер камери вже ідентифікують зловмисників

Як зупинити крадіжки, виявити бодай «найсвіжіших» крадіїв та змусити їх, щоб вони повернули те, що встигло стати частинкою життя навчального закладу, дорогою для серця педагогів та учнів згадкою-сувеніром. Поліція, куди після крадіжки магнолії звернулась директорка ліцею, наразі мовчить. Нічим порадувати не може. Виглядає так, що на слід зловмисників правоохоронці не вийшли. А шкода. На території школи 14 спостережних відеокамер змонтовано. На одній чи то на двох під час перегляду відзнятого матеріалу у ліцеї побачили зловмисника, який магнолію поцупив. «Картинка» вийшла нерозбірливою, бо серед ночі вуличне освітлення поблизу ліцею відмикають. Не впізнати навіть чи то чоловік був, чи жінка. Добре видно лише силует особи, яка, озираючись та не поспішаючи, свою чорну справу робить. Як стверджують у ліцеї, не так шкода за вкрадене, скільки образливо. Зокрема, і за власну безпомічність. Тому вирішили самотужки діяти. Першим кроком у подоланні ризиків нових крадіжок став монтаж двох потужних електричних ламп-прожекторів над входом до ліцею. Нове джерело світла вмикається на звук. Це означає, що, якщо наступного разу хтось таки наважиться випробувати власне «щастя» на території ліцею, непоміченим силуетом більше не залишиться. Камери ідентифікують зловмисників.

Схожі новини