Передплата 2024 «Добра кухня»

У НАТО мають створити фонд підтримки України

  • 06.04.2024, 18:00
  • 448

До липневого саміту Альянсу у Вашингтоні союзники погодять створення п’ятирічного фонду підтримки України на 100 мільярдів доларів

Єнс Столтенберг. Фото 5 канал
Єнс Столтенберг. Фото 5 канал

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Члени НАТО все ще обговорюють пропозицію Столтенберга і механізми ведення обліку, зокрема, чи додавати двосторонню допомогу Україні у загальну суму.

Джерела припускають, що відповідна пропозиція, швидше за все, зміниться до того, як союзники Альянсу дійдуть згоди.

Відповідно до плану, НАТО візьме на себе певну координаційну роботу від спеціальної коаліції під керівництвом США, відомої як «група Рамштайн», яка координує постачання зброї в Україну приблизно із 50 країн. Цей крок спрямований частково на захист від будь-якого скорочення підтримки США у разі, якщо Дональд Трамп повернеться у Білий дім.

За керівництва головнокомандувача НАТО генерала Кріса Каволі такий крок може захистити Контактну групу від будь-яких політичних змін, які можуть виникнути після президентських виборів у США.

«Якщо союзники підтримають пропозицію Столтенберга, спроба НАТО взяти на себе активнішу роль у наданні допомоги Україні означатиме зміну парадигми військового альянсу, який раніше дистанціювався від цих зусиль, щоб уникнути потенційного втягування у велику війну з росією, на активнішу допомогу Україні», — йдеться у повідомленні.


Джерело: AFP

Схожі новини