Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Макрон хоче стати основним лідером в Європі, — ЗМІ

  • 17.03.2024, 15:05
  • 338

Справжніми причинами зміни риторики президента Франції Емманюеля Макрона є бажання стати лідером в Європі

Еммануель Макрон. Фото із сайту Цензор.НЕТ
Еммануель Макрон. Фото із сайту Цензор.НЕТ

Нещодавня заява Макрона про можливість введення європейських військ в Україну стали несподіванкою, адже зовсім недавно він застерігав від приниження Москви й наполягав на тому, що дипломатичні канали з путіним мають бути відкритими. Джерело має дані із співрозмовниками на Єлисейських полях і в Бундестазі, щоб зрозуміти причини зміни риторики французького лідера.

Німеччина неодноразово давала зрозуміти, що не вважає Францію такою, що не виконує своїх зобов’язань щодо поставок зброї — думку, яку, як повідомляється, поділяють і США. Простіше кажучи, Берлін перебирає на себе економічне лідерство в Європі, а Париж - стратегічне.

Щоб перехопити роль європейського стратегічного лідера щодо України, Макрон ретельно спланував заяву-бомбу. На саміті в Парижі, присвяченому підтримці Києва, він припустив, що європейські країни можуть ввести війська в Україну. Джерела на Єлисейських полях стверджують, що Макрон попередив Шольца про свої наміри за два дні.

«Макрон прагне не лише до лідерства в Європі, але й до того, щоб його вважали лідером регіону щодо України на глобальному рівні, особливо напередодні виборів у США, які можуть призвести до повернення в Білий дім непередбачуваного Дональда Трампа, який зазіхає на інтереси НАТО», — пише джерело.

Це ще одна причина, чому Макрон вирішив змінити ситуацію. Франція і Європа потребували ментального стрибка від затишної впевненості старої, вмираючої епохи до суворих реалій нової. Французькі джерела повідомили, що він хотів внести «стратегічну невизначеність» у протистояння з Росією. На його думку, набагато краще тримати Путіна в здогадках, ніж дозволити йому повірити, що Україні буде дозволено впасти.

Є ще одне, більш внутрішнє занепокоєння, яке Макрон намагається розвіяти своєю новою позицією. «Національне об'єднання» Марін Ле Пен, партія, яка в минулому захоплювалася Путіним, має намір перемогти центристів президента на виборах до Європейського парламенту в червні.

Схожі новини