Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Марсовому полі прибирають радянські плити

На другому етапі демонтують 340 таблиць. Останки перепоховають

Демонтують плити центральної алеї Марсового поля. Фото ЛОР
Демонтують плити центральної алеї Марсового поля. Фото ЛОР

На Марсовому полі Личаківського цвинтаря стартував другий етап ексгумації поховань радянського періоду. Комунальники демонтують плити й бетонне покриття центральної алеї Марсового поля.

Як розповів на брифінгу керівник комунального підприємства Львівської обласної ради «Меморіаль­но-пошуковий центр «Доля», депутат облради Святос­лав Шеремета, після демон­тажу плит буде проведено екс­гумацію останків. Це поховання від 1945-го до 1956 року. Біль­шість похованих — військовослужбовці НКВС, які боролися з українським визвольним рухом. У 1972 році радянська влада спорудила на Марсовому полі меморіал.

«Уперше маємо справу з та­ким масштабним і складним для виконання об'єктом, — на­голошує пан Шеремета. — Згід­но з документальними даними, на цій території - 340 таблиць, на кожній з яких виписано по десять прізвищ. Загалом 3400 прізвищ. Наші попередні дослідження показали, що до­кументація, яку робив радян­ський режим, далека від реа­лій. Імовірно, не під усіма цими плитами є поховання… У ви­падку виявлення останків буде ексгумація. Останки перепохо­вають на одному з львівських кладовищ. Плити будуть та­кож перенесені на це кладо-вище».

За словами Святослава Ше­ремети, роботи з ексгумації по­шуковці сподіваються заверши­ти до кінця року. Тривалість робіт залежатиме від погодних умов і кількості виявлених поховань. «Переконаний, спільними зу­силлями зробимо цю територію вільною від маркерів тоталітар­ного режиму. Згодом тут буде споруджено меморіал Героям російсько-української війни», — підсумував пан Шеремета.

А тим часом…

Із Пагорба Слави, що на вулиці Пасічній, демонтували радянський напис. Демонто­вані елементи передадуть до експозиції львівського музею «Територія терору».

Схожі новини