Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Голові Національної служби здоров’я України Гусак повідомили про підозру

  • 27.10.2023, 14:50
  • 507

Голові Національної служби здоров’я України Наталії Гусак повідомили про підозру у службовій недбалості

Фото: Нацполіція
Фото: Нацполіція

Про це повідомили Офіс генпрокурора та Нацполіція.

За даними слідства, у квітні 2022 року на замовлення НСЗУ спеціалізоване держпідприємство виконувало роботи щодо адміністрування центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я.

За результатами виконання цих робіт держпідприємство склало акт здачі-приймання послуг, у який включено всі роботи згідно з договором та дані про певний обсяг робіт, які фактично не виконувалися.

Утім, голова НСЗУ, за даними слідства, належним чином не перевірила фактично виконані роботи та не вжила заходів щодо зменшення загальної суми договору. Через це з бюджету заплатили зайві понад 2 млн грн на оплату послуг, які не надавалися.

Слідчі провели обшуки за місцями роботи та місцем проживання Наталії Гусак. Наразі їй повідомили про підозру в неналежному виконанні службових обов’язків через несумлінне ставлення, що привело до тяжких наслідків (ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України). Ця стаття передбачає до п’яти років позбавлення волі й до трьох — права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Сама Наталія Гусак пов’язала обшуки в неї з початком позапланового моніторингу медзакладів, що надають неонатальну допомогу.

«Моніторинг ми проводимо згідно з оновленою процедурою, яку нещодавно затвердив уряд. А ще — у час, коли відбувається активна підготовка до контрактування медзакладів на наступний рік. Такий от збіг… Дотримуючись чинного законодавства та таємниці слідства, поки що не маю права розголошувати жодних деталей», — написала вона у Facebook.

Гусак наголосила, що НСЗУ працює в штатному режимі, виконує всі зобов’язання перед надавачами медичних послуг та аптеками, співпрацює з правоохоронцями та сприяє їхній роботі.

Схожі новини