Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україну прибула перша броньована «швидка»

  • 16.10.2023, 14:30
  • 634

До України прибула перша броньована автівка швидкої допомоги, придбана за кошти ініціативи United24

Фото: МОЗ
Фото: МОЗ

Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

Автомобілі призначені для евакуації медиками поранених з лінії фронту до найближчого медзакладу. Кожна автівка броньована та відповідає балістичним стандартам НАТО, а саме: стандарту STANAG 4569 рівня II.

Серед особливостей транспорту — це «автовзуття», тобто шини. Вони можуть їхати спущеними: у разі втрати тиску завдяки спеціальній конструкції швидкість варіюється від 50 до 150 км (залежно від ваги машини та якості дороги). На практиці у нашій реальності це означає: якщо шина проб'ється осколком, «швидка» не стане посеред поля під обстрілами. Крім того, ці авто повнопривідні — можуть їздити польовими, розбитими війною дорогами.

«Броньовані „швидкі“ дозволять ще ефективніше евакуйовувати поранених з найгарячіших точок фронту. Загалом кількість таких машин в світі дуже обмежена, тому їх довелося спеціально виготовляти під замовлення», — заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

До слова, вартість такої машини 9 532 000 гривень. Загалом закуплено 13 таких «швидких». Вартість усіх становить 124 млн грн. Як тільки інші машини з партії будуть готові, їх транспортують до України.

Схожі новини