Передплата 2024 «Добре здоров’я»

путін, ймовірно, наказав російському військовому командуванню збити літак Пригожина — ISW

  • 24.08.2023, 10:15
  • 1 166

Президент рф Володимир путін, ймовірно, віддав наказ про вбивство ватажка ПВК Вагнера Євгена Пригожина для того, щоб відновити своє домінування та помститися за приниження, яке завдав президентові та російському Міноборони заколот «вагнерівців» наприкінці червня

путін. Фото з мережі
путін. Фото з мережі

Про це повідомляє Інститут вивчення війни.

В ISW відзначили, що приблизно в той час, як упав літак пригожина, путін відвідав публічний телевізійний концерт на честь 80-ї річниці Курської битви. Минуло рівно два місяці з початку заколоту пригожина, під час якого «вагнерівці» збили кілька російських вертольотів і вбили щонайменше 13 військовослужбовців. [

«Рішення використати російську протиповітряну оборону як метод вбивства пригожина дозволило російському Міноборони безпосередньо помститися за той день, який став одним із найбільш смертоносних днів для російської авіації з початку повномасштабного вторгнення», — кажуть в ISW.

Аналітики додають, що путін зазнав значного приниження за те, що не зміг зупинити марш «вагнерівців» на Москву і був змушений покладатися на самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенко.

Цілком імовірно, що путін чекав відповідних умов, щоб нарешті помститися пригожину, не показуючи імпульсивності чи надмірної реакції, вважають в Інституті вивчення війни.

«путіну потрібно було показово помститися пригожину не лише для того, щоб довести, що він не є слабким лідером, але й для того, щоб підтримати своїх військових, які в очах багатьох росіян не бачили справедливості щодо подій 24 червня», — резюмували аналітики.

Схожі новини