Передплата 2024 ВЗ

У Львові відбувся перформанс до Міжнародного дня боротьби зі сексуальним насильством в умовах війни

  • 19.06.2023, 17:45
  • 938

Відвідувачі могли ознайомитися із інформацією про допомогу у випадку домашнього або сексуального насильства

Фото Львівської ОВА
Фото Львівської ОВА

19 червня — Міжнародний день боротьби зі сексуальним насильством в умовах війни. Щоб привернути увагу громадськості до цієї проблематики в Україні, сьогодні у Львові, на площі біля ЛНУ ім. Ів. Франка, відбулася вулична акція — перформанс «Поруш тишу».

Учасниці акції тримали у руках таблички із закликами проти застосування насильства, а на їхніх обличчях був грим, характерний для постраждалих — порізи та синці.

Також під час акції усі охочі могли отримати консультацію про допомогу у випадку як сексуального, так і будь-якого іншого домашнього насильства від представників відповідних служб та благодійних організацій, хабів, й отримати інформаційні матеріали з телефонами та адресами центрів допомоги.

Організували акцію Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) та департамент соціального захисту населення Львівської ОВА.

«Сьогодні ми хочемо акцентувати увагу суспільства і всіх небайдужих громадян на протидії сексуальному насильству в умовах воєнного стану. У цей день йдеться про окуповані території, території, де ведуться військові дії. Ми хочемо наголосити на неприпустимості будь-якого насильства. В області діють, зокрема, чотири притулки та чотири денних центри з кризовими кімнатами для допомоги жінкам і дітям, які постраждали від домашнього насильства. Днями ще один притулок відкриємо також у Моршині», — зазначив заступник начальника Львівської ОВА з гуманітарних питань Іван Собко.

«Наразі відомо про 208 випадків (сексуального насильства під час війни — авт.) в Україні, які зафіксовані в Офісі Генпрокурора, проте ми розуміємо, що справжня кількість таких випадків набагато більша. І ми розуміємо, що постраждалі не звертаються по допомогу, не розповідають найближчим людям через те, що бояться осуду, і через те, що не знають, куди звернутися. Цією акцією ми хочемо сказати, що про насильство треба говорити, розповідаємо про місця, куди можна прийти і отримати допомогу. Про цю проблему потрібно говорити. Навіть якщо ми не бачимо таких випадків у новинах, вони все одно є», — розповіла регіональна спеціалістка з протидії гендерно зумовлено насильству Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) Олена Коханець.

За посиланням можна завантажити інформацію брошуру UNFPA про алгоритм дій у випадку домашнього насильства або його загрози: surl.li/ifbjg

Нагадаємо, що на Львівщині діють кілька центрів, притулків та інших осередків допомоги, постраждалим від домашнього насильства жінкам:

  • м. Червоноград — центр допомоги постраждалим від домашнього та гендерно зумовленого насильства UNFPA (вул. Миру, 7, тел. 067 600 28 33).
  • м. Стрий — дружній до жінок і дівчат простір «Вільна» (вул. С. Бандери, 24, тел. 098 303 0980).
  • м. Городок — Кабінет консультативної служби UNFPA (Центр надання соціальних послуг Городоцької міської ради, вул. Підгір'я, 2, тел. 971 915 955).
  • Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги: тел. 067 600 28 26 (Стрий), 067 600 28 22 (Дрогобич) 962 324 901, 95 878 5021(Львів), 067 600 28 33 (Червоноград).
  • м. Львів — Кар'єрний хаб «Вона» (вул. Січових Стрільців, 7, тел. 960 357 865).
  • м. Львів — дружній до жінок і дівчат простір «Вільна» (вул. Січових Стрільців, 7, тел. 680 291 477).
  • м. Львів — Львівський місцевий центр з надання безоплатної правової допомоги (вул. Генерала Чупринки, 71, тел. (032) 237−08−09.
  • м. Львів — Центр допомоги врятованим UNFPA (Львівський палац мистецтв, вул. М. Коперника, 17, тел. 676 003 269, 507 772 219).
  • м. Львів — Кризова кімната, дружня до дитини (Львівська обласна клінічна дитяча лікарня «ОХМАТДИТ», вул. М. Лисенка, 31).
  • м. Львів — медична мобільна клініка від UNFPA, яка виїжджає в громади (Львівський обласний клінічний перинатальний центр, вул. Дж. Вашингтона, 6, +380 (93) 947 64 13).

Також для тимчасового надання притулку постраждалим від домашнього насильства на Львівщині передбачені (звертатись до місцевих центрів соціальних служб):

  • відділення з надання притулку постраждалим від домашнього насильства Центру соціально-психологічної допомоги у Львівській області (22 ліжкомісця).
  • Дрогобицький денний центр соціально-психологічної допомоги з кризовою кімнатою (6 ліжкомісць).
  • Новороздільський денний центр соціально-психологічної допомоги з кризовою кімнатою (12 ліжкомісць).
  • Стрийський денний центр з кризовою кімнатою (4 ліжкомісця).
  • Червоноградський денний центр з кризовою кімнатою (4 ліжкомісця).
  • Соціальний готель Львівської міської ради (20 ліжкомісць).
  • притулки громадської організації «Центр «Жіночі перспективи».
  • відділення для жінок благодійного фонду «Назарет».

Контакти Національної гарячої лінії із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації - 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного).

Урядова гаряча лінія з протидії домашньому насильству — 1547.

Схожі новини