Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«До мене придерлися за мову. Пішла на… й звідси!»

Двоє одеських вуличних музикантів виконували в центрі Львова твори Віктора Цоя і агресивно реагували на зауваження львів'ян не спілкуватися мовою окупанта

На дев’ятому році війни в центрі Львова безцеремонно звучала російська музика… І це при тому, що найбільший агресор світу агресор — рф продовжує вбивати ракетами та артилерією мирні міста України, а на Личаківському кладовищі щодня ховають захисників, які загинули на передовій. Черговий мовний інцидент трапився надвечірком 2 червня на вул. Саксаганського, 20.

Двоє молодих вуличних співаків родом з Одеси виконували на гітарі пісні російського виконавця Віктора Цоя. Ігнорували зауваження львів'ян, які просили припинити виконувати твори та репертуар мовою окупанта. Через це у хлопців виник конфлікт з народною депутаткою України Наталею Піпою. Один зі співаків поводився вкрай агресивно, спілкувався з жінкою нецензурно та зухвало. Другий був більш стриманим.

Вуличний лабух казав, мовляв, в Одесі всі спілкуються російською і він, як корінний одесит, нічого поганого в тому, що співає і розмовляє російською, не бачить. «В тебе немає до чого продертися, ми просто виконуємо пісні Цоя! І що далі? Цой — легенда російського року. Розумієш це? А ти зараз, сука, береш до…єшся», — по-хамськи відрізав музикант народній депутатці. — Пішла на… й звідси!".

Щоб «добити» свою опонентку, музикант додав: «А, хочеш пісню — зараз буде пісня: «Я сижу и смотрю чужое небо».

Наталія Піпа викликала на місце інциденту поліцію та написала заяву про грубе порушення мовного законодавства. З червня 2022 року в Україні вступив в дію закон про заборону російської музики. Музикантів допитали в поліції. Там з’ясувалося, що один з вуличних виконавців — неповнолітній. У поліції будуть вирішувати питання щодо притягнення винних до адміністративної відповідальності за статтею 173 КУпАП (дрібне хуліганство).

«Заяву в поліцію написала вчора ввечері десь о 22.20 годині, — розповіла Наталія Піпа. — Музикант не відреагував на моє прохання не порушувати закон і не виконувати російськомовних пісень. Довелося викликати поліцію і пояснювати, що співати російськомовних пісень у країні, з якою росія веде війну — неприпустимо. А окрім того, це порушення Закону України, прийнятого ще у березні 2023 року».

У коментарі для «ВЗ» депутатка додала: «Я їх попросила перестати співати російською і запитала, чи вони знають, що російські пісні заборонені. Музиканти мене послали… Планую подати наступний законопроєкт щодо відповідальності за російську музику у публічному просторі. Також вважаю, якщо людина порушила і не реагує, то вона повинна нести відповідальність».

Це не перший випадок у Львові, коли вуличні музики дозволяють собі російськомовний репертуар. У 2021 році перехожі побили в центрі Львова музиканта, який виконував твори мовою агресора. Найбільше таких інцидентів траплялося у 2021 році.

Схожі новини