Передплата 2024 ВЗ

Зеленського закликають в петиції заборонити книжки продукції держави-агресора

  • 18.05.2023, 13:47
  • 698

На сайті президента України зареєстрували петицію з вимогою невідкладно підписати Закон 2309-ІХ про заборону ввезення і розповсюдження видавничої продукції держави-агресора

Книжки. Фото умовне
Книжки. Фото умовне

«Пане президенте, підпишіть Закон 2309-ІХ. Зробіть цей історичний крок. Звільніть нарешті книжкову галузь від «русского міра», — зазначено в петиції.

Нагадаємо, 9 червня 2022 року Верховна Рада конституційною більшістю ухвалила Закон 2309-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки білорусь, тимчасово окупованої території України».

Закон, розроблений спільно представниками громадянського суспільства, видавничої спільноти та влади:

  • забороняє імпорт і розповсюдження видавничої продукції з росії та білорусі;
  • передбачає видання книг в Україні мовою оригіналу або в перекладі на українську мову, мови ЄС чи корінних народів України;
  • перекриває можливості ввезення видань антиукраїнського змісту.

Закон не потребує ні копійки бюджетних витрат і має визначальне значення для майбутнього всієї книжкової галузі. 20 червня 2022 року був переданий на підпис президенту України, однак попри одностайне рішення парламенту, рекомендацію Кабміну і вимоги Конституції досі не підписаний.

Автори петиції зазначають, що видавнича продукція держави-агресора і російський контрафакт і далі вільно продаються в Україні, підриваючи інформаційну безпеку держави й економічні підвалини українського книговидання.

Доєднатись до її підписання можна за посиланням на сайт президента України.

Схожі новини