Передплата 2024 ВЗ

У Львові вшанували депортованих під час операції ''Вісла'' (ФОТО)

  • 28.04.2023, 17:35
  • 898

У 76-ті роковини операції «Вісла» у Львові вшанували пам’ять українців, яких примусово депортували з етнічних територій у Польщі

Фото Львівської облради
Фото Львівської облради

Відтак біля пам’ятника «Жертвам депортацій українців у ХХ столітті» депутати Львівської обласної ради з громадою, духовенством, представниками громадських організацій взяли участь у екуменічній панахиді.

«Вісла» — це злочинна операція, яка була здійснена радянським, тоталітарним, маріонетковим режимом — урядом комуністичної Польщі. Внаслідок операції майже 150 тисяч українців були виселені з рідних домівок і переселені під західні кордони й під Балтійське море, — зазначив голова комісії з питань культури та інформаційної політики Львівської обласної ради Святослав Шеремета.

Головною метою операції було позбавити підтримки запілля Української повстанської армії і остаточно вирішити українське питання на теренах комуністичної Польщі.

Під час операції «Вісла» вбили 655 українців. Також в концтаборі Явожно було ув’язнено 3936 переселених осіб, 200 з яких загинули внаслідок катувань.

«Те саме кремлівські посіпаки зараз роблять на окупованих теренах України, — додає Святослав Шеремета. — Головне для нас, що мети операції „Вісла“ не було досягнуто — українці зберегли свою ідентичність. Натомість мета УПА здійснилася — в 1991 році Україна стала незалежною державою».

Голова суспільно-культурного товариства «Надсяння», депутатка Львівської обласної ради Соломія Риботицька розповіла про історію своєї родини.

«Мій батько один з тих, хто був перевезений під час акції „Вісла“. Залишилося дуже мало людей, які пам’ятають ці події. Цим людям по 80−89 років. Решта є вже нащадками депортованих, — зазначила Соломія Риботицька. — Сьогодні історія повторюється — і знову маємо депортованих українців з українських земель. Переселені на Луганщину і Донеччину бойки зазнають ще однієї депортації. Їм доводиться тікати з тих земель, де їх гуртували у ті часи».

Схожі новини