Передплата 2024 ВЗ

Литва оголосила НС через потік мігрантів із Білорусі

  • 03.07.2021, 08:50
  • 690

Уряд Литви в п’ятницю, 2 липня, запровадив режим надзвичайної ситуації в країні. Причиною цьому стало різке зростання нелегальних мігрантів, які потрапляють на литовську територію з боку Білорусі

Про це повідомила пресслужба уряду Литви.

За останніми даними ДПС Литви, 2 липня державний кордон перетнули 150 нелегальних мігрантів із Білорусі, що втричі більше за попередні добові рекорди. Більшість із них подали заявки на притулок у Литві.

Загалом із початку року з боку Білорусі в Литву намагалися потрапити 822 нелегальні мігранти — це в понад десять разів більше, ніж за весь 2020 рік. Більшість із них — громадяни Іраку, Ірану, Сирії, власне Білорусі, Росії, Гвінеї, Туреччини тощо.

Для приймання нелегальних мігрантів міністерство внутрішніх справ Литви обладнало 835 місць для розселення, з яких уже близько 500-та зайняті.

Читайте також: Білорусь припиняє відносини з ЄС

Ймовірну причину міграційної кризи на білорусько-литовському кордоні пояснив 2 липня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко: нібито з боку Литви запустили безпілотник із вибухівкою, яку вдалося знешкодити.

«Я чесно сказав, що ми не будемо більше тримати тих, кого ви гнобили в Афганістані, Ірані, Іраку. У нас на це нема ані грошей, ані сил через ваші санкції», — сказав білоруський диктатор, додавши, що «вони перейшли межі» і «ми їм пробачити не можемо».

Раніше Лукашенко також розпорядився закрити кордон між Білоруссю та Україною, бо з неї нібито «величезна кількість зброї надходить». МЗС України не підтверджує цієї інформації та заперечує інсинуації Лукашенка щодо постачання зброї в Білорусь.

Схожі новини